Bukmeikeri pārliecināti par viena politiskā spēka triumfu Saeimas vēlēšanās

Foto: TT

Straujiem soļiem tuvojas 1. oktobris, kas nozīmēs to, ka 14. Saeimas vēlēšanas būs klāt. Kamēr vēl ir laiks, politiskās partijas cenšas dažādiem veidiem pievilināt jaunus atbalstītājus savā pulkā, tomēr “Betsafe” prognožu eksperti ir pārliecināti, ka vēlēšanās triumfēs partija, kas jau tagad Saeimā veido daļu no koalīcijas un kuras pārstāvji ir nozīmīgos amatos Ministru kabinetā.



Saeima – kā ievēl 100 deputātus?

Pirmajā oktobrī norisināsies svarīgākais politikas notikums Latvijā. Proti, šīs valsts pilsoņi dosies uz vēlēšanu iecirkņiem un pie biļetenu urnām, lai izvēlētos nākamo četru gadu Latvijas Republikas Saeimas sastāvu.  Saeima ir Latvijas Republikas Parlaments un tā tiek saukta par Saeimu jau kopš 1922. gada. Tās darbu un ievēlēšanas kārtību nosaka Latvijas konstitūcija jeb Satversme. 

Šī pēc kārtas būs 14. Latvijas tautas ievēlētā Saeima (iepriekš galvenā lēmējinstitūcija bijusi arī dažos citos formātos un nosaukumos). Vēlēšanas ierasti norisinās oktobra mēneša pirmajā sestdienā un tā tiek ievēlēta uz četriem gadiem. Saeima ir likumdošanas orgāns, no kā izrietot arī tiek veidota izpildvara jeb Ministru kabinets (MK). Svarīgi atcerēties – Saeima tiek ievēlēta, savukārt MK izveidots, izrietot no vēlēšanu rezultātiem. Premjera amata kandidātu tālāk apstiprināšanai Saeimā izvirza valsts prezidents.

Satversmē paredzēts, ka Saeimā tiek 100 Latvijas tautas ievēlēti pārstāvji. Vēlēšanas ir tiešas, vienlīdzīgas, proporcionālas un brīvas, kā arī aizklātas. Balsot ir tiesīgi Latvijas Republikas pilnvērtīgi pilsoņi, kuri vēlēšanas dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Savukārt par Saeimas deputātu var kļūt un balotēties vēlēšanām jebkurš pilntiesīgs Latvijas Republikas pilsonis, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis vismaz 21 gada vecumu.

Deputāti tiek ievēlēti no pieciem vēlēšanu apgabaliem pēc reģionālā principa – Rīgas, Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Latgales, deputātu skaitam esot proporcionāli sadalītam pēc iedzīvotāju skaita reģionā. Galvenā doma – lai valsts galvenajā likumdošanas struktūrā būtu pārstāvētas visu Latvijas reģionu intereses.

Svarīgi zināt – katrā vēlēšanu apgabalā ir savi deputātu kandidātu saraksti. Lai iekļūtu Saeimā, partijām vai to apvienībām un sarakstiem ir jāsasniedz vismaz 5% balsu, izrietot no tā kopējā pilsoņu skaita, kuri ir piedalījušies aktuālajās vēlēšanās. Tiem politiskajiem spēkiem, kuri sasnieguši 2% atbalstu, arī ir tiesības nākamos četrus gadus saņemt valsts (par valsts nodokļu maksātāju naudu) finansējumu savu funkciju turpmākai nodrošināšanai.


Kāds ir politiskais piedāvājums?

Salīdzinājumā ar pagājušajām vēlēšanām, tad šajās vēlēšanās kopumā piedalās tikpat sarakstu (politisko spēku / apvienību). Kopumā tie ir 16:

  1. “Jaunā Vienotība”
  2. “Saskaņa”
  3. “Nacionālā apvienība”
  4. “Attīstībai / PAR”
  5. “Konservatīvie”
  6. “Progresīvie”
  7. “Zaļo un zemnieku savienība”
  8. “Apvienotais saraksts”
  9. “Latvija Pirmajā vietā”
  10.  “Stabilitātei”
  11. “Suverēnā vara”
  12. “Latvijas krievu savienība”
  13. “Republika”
  14.  “Tautas kalpi Latvijai”
  15. “Katram un katrai”
  16. “Tautas varas spēks”

Zīmīgi, ka salīdzinājumā ar pagājušajām Saeimas vēlēšanām ir nomainījusies tieši puse sarakstu vai to nosaukumu – vairāki politiskie spēki ir no jauna izveidoti, citi apvienojušies, bet citi savu dalību nav nemaz pieteikuši vai beiguši pastāvēt.


Kuri ir favorīti uz lielāko krēslu skaitu?

“Betsafe.lv” bukmeikeru ieskatā par galvenajiem favorītiem, proti, ar potenciālu iegūt visvairāk Saeimas deputātu krēslu, tiek uzskatīta partiju apvienība “Jaunā Vienotība”. Koeficients uz šo varbūtību ir 1,25. “Jaunā Vienotība” šobrīd arī vada valdību jeb Ministru kabinetu, premjeram visu šo laiku kopš pēdējām vēlēšanām esot Krišjānim Kariņam.

Otrajā vietā ir “Saskaņas” saraksts ar koeficientu 9,00. Trešā ir “Nacionālā apvienība) ar koeficientu 13,00, tālāk seko “Attīstībai/PAR” un “Zaļo un zemnieku savienība” (attiecīgi 21,00 un 51,00).

Jāatzīmē, ka mūsu spēlētājiem ir iespējas izdarīt likmes ne tikai uz to sarakstu, kurš iegūs uzvaru 14. Saeimas vēlēšanās, bet arī uz daudziem citiem notikumiem. Kā piemēram, kurš saraksts pārvarēs vai nepārvarēs 5% barjeru atsevišķi ar iespējām “jā” un “nē”, kā arī citiem. Pilnu “Betsafe.lv” ekspertu prognožu klāstu var aplūkot šeit.

Politikā ir līdzīgi kā sportā. Nekas nav līdz galam zināms, kamēr nav saskaitītas visas nodotās balsis. Ierasti kā “melnais zirdziņš” ir to vēlētāju balsis, kuri izdara izvēli par sev vēlamo sarakstu pēdējā brīdī. Šobrīd pēc vairāku aptauju datiem tādi ir aptuveni no 24 līdz 30 procentiem balsstiesīgo, bet gandrīz tikpat liela daļa pauž viedokli, ka vēlēšanās nemaz nepiedalīsies. Citās aptaujās, kurās iedzīvotājiem vaicāts, pēc kādiem principiem tie vadīsies, 34% pauž uzskatu, ka balsos par “mazāko ļaunumu”.

Izvēlies savus favorītus “Betsafe.lv” totalizatorā un 1. oktobrī, ja esi balsstiesīgs, dodies pie vēlēšanu urnām un izdari savu izvēli par to, kādā Latvijā dzīvosim nākamos četrus gadus!