Eiropas čempionāts basketbolā 2022: latvieši skatīsies uz lietuviešiem un igauņiem

Pēc piecu gadu pārtraukuma Vecajā kontinentā atkal tiks noskaidrota spēcīgākā basketbola valstsvienība. Par galveno trofeju 24 izlases cīnīsies Čehijā, Gruzijā, Itālijā un Vācijā, un turnīrs būs īpašs ar to, ka tajā piedalīsies galvenās NBA zvaigznes no Eiropas.



Jaunais formāts un Latvijas neveiksmes

Iepriekš bija ierasts, ka reizi divos gados norisinās Eiropas čempionāts, bet pēc 2017. gada turnīra sistēma mainījās. Sākās jaunā kvalifikācijas sistēma, kas noteica, ka visa gada gaitā izlases aizvadīs kvalifikācijas spēles, taču šis lēmums izraisīja ļoti plašu rezonansi, jo FIBA un ULEB konflikta dēļ labākie Eirolīgas spēlētāji nav spējīgi doties palīgā izlasēm, kā vienīgajam izņēmumam esot vasaras periodam. Tāpat tika lemts, ka Eiropas čempionāti risināsies reizi četros gados. Šīgada turnīram vajadzēja risināties pirms gada, tomēr notiekošās pandēmijas dēļ un Olimpisko spēļu pārcelšanas dēļ finālturnīrs tika pārcelts par gadu.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni negaidīti kļuva Slovēnijas izlase ar brīnumbērnu Luku Dončiču priekšgalā. Pa ceļam uz zeltu slovēņi ceturtdaļfinālā apspēlēja arī Latvijas izlasi, kura bija spēcīgākajā sastāvā, ieskaitot Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu. Latviešiem galarezultātā bija piektā vieta, bet gan paši spēlētāji, gan līdzjutēji bija pārliecināti, ka mieles tiks remdētas ar dalību 2019. gada Pasaules kausā, kā arī divus gadus vēlāk notiekošajā Eiropas čempionātā.

Bet nekā. Izšķirošajā Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē Latvijai vajadzēja ar deviņiem punktiem pārspēt Melnkalni, bet beigās bija panākums tikai ar sešiem punktiem, savukārt priekšpēdējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā latviešiem bija uzdevums pārspēt Bulgāriju ar vismaz septiņiem punktiem. Beigās tukšā “Arēnā Rīga” zaudējums ar -1, un pirmo reizi šajā gadsimtā Latvija nespēlēs kontinenta finālturnīrā.


Lietuva iekļuvusi spēcīgākajā grupā

Ļoti tuvu fiasko bija arī Lietuvas izlase, kam pēdējā kvalifikācijas spēlē vajadzēja pārspēt Dāniju izbraukumā, lai gan savā laukumā tika piedzīvota negaidīta neveiksme. Vēl dažas minūtes pirms beigām lietuviešiem bija astoņu punktu handikaps, bet pēdējās minūtēs dāņi sekmīgi atspēlējās. Vien dažas sekundes pirms mača beigām Dānija izpildīja potenciālo uzvaras metienu, taču Mants Kalnietis bloķēja to, tādējādi glābjot lietuviešu basketbolistus no traģēdijas.

Jau ierasts, ka katra rīkotājvalsts grupu turnīrā var izvēlēties vienu partneri. Lietuviešus pie sevis gribēja redzēt vācieši, līdz ar to grupu turnīru aizvadot B grupā Ķelnē. Pēc izlozes bija skaidrs, ka par “nāves grupu” var dēvēt tieši B grupu, jo tajā bez Lietuvas un Vācijas ir arī Francija, pašreizējā čempione Slovēnija, kā arī Ungārija un Bosnija un Hercegovina. Pēdējās divas, protams, nav nekādas basketbola lielvalstis, tomēr atlikušās četras ir spēcīgas izlases. Nosacīti labā ziņa ir tāda, ka četras labākās tiks tālāk un jānotiek lielam brīnumam, lai kāda no iepriekš četrām minētajām netiktu izslēgšanas spēlēs, bet sliktā ziņa ir tāda, ka ceturtās vietas īpašniece pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā sacentīsies ar A grupas uzvarētāju, kas, visticamākais, būs Spānija.

Nav šaubu, kuri būs divi galvenie spēlētāji Lietuvas izlasē. Pēdējos gados lietuviešus otrpus okeānam priecē Jons Valančūns un Domants Sabonis, kuri arī tad būs galvenie spēles un rezultāta veidotāji. No lietuviešu “Dvīņu torņiem” baidīsies jebkura izlase, taču nedrīkst aizmirst arī par tādiem vīriem kā Lukas Lekāvičs, Mariuss Grigonis, Mindaugs Kuzminskas un Rokas Jokubaitis.

Lietuvas kalendārs grupu turnīrā

1. septembris, plkst. 18:15, pret Slovēniju
3. septembris, plkst. 18:45, pret Franciju
4. septembris, plkst. 15:30, pret Vāciju
6. septembris, plkst. 18:15, pret Ungāriju
7. septembris, plkst. 16:30, pret Bosniju un Hercegovinu



Igaunija atgriežas uz lielās skatuves

Parasti bija ierasts, ka Baltijas valstis lielajā finālturnīrā pārstāv Lietuva un Latvija, bet šogad latviešus nomainījuši igauņi, kuri pēdējo reizi par Eiropas titulu cīnījās 2015. gadā, grupu turnīru aizvadot Rīgā. Kopumā gan šī būs tikai trešā reize 21. gadsimtā, kad Igaunija spēlēs spēcīgākajā kontinenta valstsvienību turnīrā.

Arī Igaunijai čempionāta liktenis izšķīrās pēdējā spēlē. Ziemeļnieki savā laukumā nespēja pārspēt Ziemeļmaķedoniju, zaudējot ar diviem punktiem, tomēr iekļuva finālturnīrā, jo pirmo maču uzvarēja ar deviņiem punktiem. Pēdējos gados esam pārliecinājušies, ka igauņi māk spēlēt basketbolu, vērojot apvienotās Latvijas – Igaunijas basketbola līgas spēles, bet C grupā kopā ar Grieķiju, Itāliju, Horvātiju, Ukrainu un Lielbritāniju viegli nebūs.

Par vietu Igaunijas sastāvā cīnīsies visi labākie valsts basketbolisti. Liela uzmanība būs jāpievērš Maikam Kalevam Kotsaram, kurš jaunajā sezonā spēlēs Eirolīgā, pārstāvot Vitorijas “Baskonia”, viņa jaunajam komandas biedram Sanderam Raiestam, NCAA talantu slīpējošajam Keram Krīsam, kā arī Kristianam Kulamē, kurš no ACB līgas pārcēlies uz Paņevežas “Lietkabelis”.

Igaunijas kalendārs grupu turnīrā

2. septembris, plkst. 22:00, pret Itāliju
3. septembris, plkst. 18:00, pret Ukrainu
5. septembris, plkst. 15:15, pret Horvātiju
6. septembris, plkst. 15:15, pret Lielbritāniju
8. septembris, plkst. 18:00, pret Grieķiju


Slovēnijai otrais tituls pēc kārtas?

Pārstāvēt valstsvienību vienmēr bijusi goda lieta spēlētājiem, un NBA zvaigžņu plejāde apliecina, ka basketbolisti ir izslāpuši pēc valstsvienību kreklu uzvilkšanas. Pirms pieciem gadiem Slovēnijas triumfs bija liels pārsteigums, un kārtējo reizi Luka Dončičs sevi skaļi pieteica uz lielās skatuves, tomēr šo gadu laikā esam pārliecinājušies NBA laukumos, uz ko Dončičs ir spējīgs, tāpēc nav nekāds brīnums, ka “Betsafe” bukmeikeru vērtējumā Slovēnija ir galvenā favorīte uz zeltu ar koeficientu 4.00. Pēdējo reizi divos turnīros pēc kārtas uzvarēja Spānija (2009 un 2011), kamēr vēl vairākas reizes tas izdevies Padomju Savienībai un Dienvidslāvijai.

Slovēnija gan nav vienīgā, kuras izredzes novērtētas ar koeficientu 4.00. Serbija vienmēr bijusi favorītu pulkā, un tāda tā arī būs šajā rudenī, vēl jo vairāk tāpēc, ka izlases rīcībā būs pēdējo divu gadu NBA regulārās sezonas MVP Nikola Jokičs. Tāpat labas izredzes atvēlētas vēl divām valstsvienībām – Francijai palīdzēs vasarā maiņas darījumā iesaistītais Rudijs Gobērs un Evans Furnjē, bet grieķiem būs cits divkārtējais regulārās sezonas MVP Jannis Adetokunbo. Koeficients, ka uzvarēs Francija vai Grieķija, ir 5.00. Nākamajā ešelonā atrodas Spānija (10.00), Lietuva (16.00), Turcija (17.00) un Vācija (19.00), kamēr Igaunija atrodas pašā apakšgalā ar koeficientu 201.00.

Eiropas čempionāta kalendārs

1. – 8. septembris: grupu turnīrs
10. – 11. septembris: astotdaļfināli
13. – 14. septembris: ceturtdaļfināli
16. septembris: pusfināli
18. septembris: medaļu spēles