Populārākie sportisti Latvijā

Foto: LETA

Lai arī Latvijā šobrīd pēc dažādām aplēsēm ir jau mazāk nekā aptuveni 2 miljoni iedzīvotāju, tomēr arī šī mazā valsts var lepoties ar pasaules augstākā līmeņa sportistiem un sportistēm, kuri ir atpazīstami globālā mērogā. Šajā materiālā apskatīsim populārākos latviešus un latvietes (jauktā secībā) uz pasaules sporta kartes individuālajos un arī komandu sporta veidos.



Kristaps Porziņģis

Porziņģis 2015. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā tika izvēlēts ar augsto ceturto numuru un to izdarīja Ņujorkas “Knicks” klubs. Viņa vārda nosaukšanas brīdī zālē atskanēja svilpieni. Arī vairākos vadošajos Ziemeļamerikas medijos tika pausta neizpratne, kāpēc ar tik augstu numuru izvēlēts tieši slaidais latvietis.

Tiesa, jau no pirmās dienas, kad viņš devās laukumā, kritiķi tika apklusināti ar demonstrēto sniegumu. Viņš ātri ieguva Ņujorkas fanu mīlestību un iesauku “Vienradzis”, kļūdams atpazīstams visā NBA. 

Jau 2016. gadā sporta apģērbu un ekipējuma gigants “Adidas” latvieti padarīja tobrīd par visu laiku atalgotāko eiropieti, kurš noslēdzis reklāmas līgumu ar šo kompāniju.

2019. gadā viņš kļuva par apmaksātāko Baltijas sportistu, pēc maiņas darījuma starp “Knicks” un Dalasas “Mavericks”. Teksasas klubs viņam piešķīra piecu gadu līgumu par kopējo summu 158 miljoniem ASV dolāru. Iepriekš viņš, būdams vēl Ņujorkas kluba rindās, tika izvēlēts arī dalībai Visu zvaigžņu spēlei, taču krustenisko saišu plīsuma dēļ tajā nevarēja piedalīties. Šobrīd pārstāv Vašingtonas “Wizards” vienību.


Dāvis Bertāns

Foto: LETA

Bertāns, protams, nav tik populārs kā Porziņģis, tomēr NBA laukumos ir licis par sevi runāt. Ne par velti viņam ir iedota iesauka “Latvijas lāzeris” (Latvian Laser). Tas ir pateicoties viņa spējai realizēt trīspunktu metienus teju no jebkuras laukuma malas.

Bertāns iepriekš uzspīdēja tieši “Wizards” rindās, kur pēc veiksmīgas 2019./20. gada sezonas, kurā viņš vidēji izcēlās ar 15,4 gūtiem punktiem, tika atalgots ar iespaidīgu līgumu. Proti – 80 miljoniem ASV dolāru uz pieciem gadiem. Pagājušajā sezonā viņš tika iekļauts “Porziņga maiņā” un šobrīd ir “Mavericks” spēlētājs.


Aļona Ostapenko

Vienīgā Latvijas pārstāve, kurai izdevies izcīnīt tenisa augstākā kaluma turnīra trofeju jeb uzvarēt kādā no četriem “Grand Slam” turnīriem. Tas notika 2017. gadā “French Open” (saukts arī par “Roland Garros”). Aļona šokēja visu sporta pasauli. Tobrīd viņa kļuva par pirmo neizsēto (pirms turnīra izlozes neatrodoties labāko 32 vidū pasaules rangā) tenisisti kopš 1933. gada, kas uzvarējusi šajās sacensībās.

Viņas rekorda vieta WTA (Womens Tennis Association) pasaules rangā ir piektā un tā sasniegta 2018. gada 19. martā. Tas ir visu laiku labākais rezultāts Latvijas tenisa vēsturē.

Kopumā Ostapenko kontā ir septiņas ITF un piecas WTA līmeņa trofejas vienspēlēs. Arī dubultspēlēs latviete ir sevi pierādījusi kā vienu no elites spēlētājām. Karjeras laikā Aļona spējusi izcīnīt piecas WTA un astoņas ITF līmeņa trofejas, kā arī jauktajās dubultspēlēs reizi iekļuvusi Vimbldonas finālā.


NHL pārstāvji

Foto: LETA

Lai arī par hokeju pastāv uzskats, ka tas ir interesants vien Ziemeļamerikā un dažās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, tomēr nedrīkstam aizmirst par latviešu spīdekļiem Nacionālajā hokeja līgā. 

Tādi mums ir vairāki – Rūdolfs Balcers (Floridas “Panthers”), Teodors Bļugers (Pitsburgas “Penguins”), Kristiāns Rubīns (Otavas “Senators”), Zemgus Girgensons (Bufalo “Sabres”) un Elvis Merzļikins (Kolumbusas “Blue Jackets”).

Populārākie no nosauktajiem ir pēdējie divi. Girgensonam aiz muguras ir astoņas sezonas (viena izlaista traumas dēļ), tostarp otrajā viņš tika iebalsots “All Star Game” sastāvā. Tas, protams, pateicoties Latvijas fanu neatlaidīgajai balsošanai. Tieši viņa dēļ līgas vadība nolēma izmainīt balsošanas formātu. Jo būsim godīgi – ar 30 punktiem sezonā tomēr šim godam ir par maz.

Savukārt Merzļikins, kurš spēlē vārtsarga pozīcijā, uzreiz iekaroja Kolumbusas un ne tikai fanu uzmanību. Ne par velti Elvi sauc par rokzvaigzni, pateicoties viņa personībai. To viņš nekautrējās izpaust ne tikai laukumā, regulāri izdarot atlētiskus seivus, bet arī pirms un pēc spēļu intervijās. Harizma noteikti devusi papildus punktus Merzļikina atpazīstamībai pasaulē.

Un tiem, kuriem liekas, ka NHL skatās maz cilvēku, tad vidēji reitingi aptuveni pēdējo 10 gadu šķērsgriezumā, runājot par Stenlija kausa izcīņas jeb “play-of spēlēm, ir 4,6 miljoni skatītāju ik maču. Nav nemaz tik slikti, ne?



Pludmales volejbols

Šis sporta veids iegūst aizvien lielāku popularitāti uz pasaules sporta kartes. Lai arī pēdējos gados rezultāti nav tik labi kā pašam duetam gribētos, tomēr Aleksandra Samoilova (fanu rindās saukts arī par Karali Lauvu) / Jāņa Šmēdiņa vārdu kombinācija daudzviet nav sveša. It sevišķi valstīs, kur pludmales volejbols ir lielā cieņā.

Viņi ir trīskārtējie FIVB pasaules tūres kopvērtējuma uzvarētāji, kā arī Eiropas čempioni. Olimpiskajās spēlēs gan pie godalgām tieši šādā sastāvā nav izdevies tikt, toties to Londonas OS izdarīja Šmēdiņš, tolaik vēl spēlējot kopā ar Mārtiņu Pļaviņu, kad tika iegūta bronza.

Starp citu Pļaviņš pēdējā olimpiādē pārī ar Edgaru Toču bija ļoti tuvu, lai atkārtotu šo panākumu, bet beigās nācās samierināties ar ceturto vietu.

Strauju popularitātes pieaugumu pēdējos gados piedzīvojis vadošais dāmu duets Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka. Viņas ir divkārtējas Eiropas čempiones – 2019. un 2022. gadā. Tāpat arī Tokijas OS spēja aizcīnīties līdz mačiem par medaļām, taču viņas piemeklēja vīru dueta liktenis – diemžēl, 4. vieta.


Mairis Briedis

Briedis gan šobrīd ir neviennozīmīgi vērtēta persona. Viņa izteikumi un nostāja sabiedrībai svarīgos jautājumos ne vienmēr bijuši līdz galam saprotami plašākai publikai. 

Šķiet, lielāko ažiotāžu ap sevi latvietis radīja, kad centās pievērst uzmanību slavenajam jūtuberim Džeikam Polam, kurš pievērsies boksa karjerai. Briedis dažādos veidos centās izaicināt viņu uz cīņu, taču atbildes reakcija nesekoja.

Briedis ir bijis čempions vairākās versijās – mazāk prestižajā IBA (International Boxing Association), WBC (World Boxing Council), WBO (World Boxing Organization) un IBF (International Boxing Federation), kā arī triumfējis Pasaules Boksa Supersērijas otrajā sezonā pirmajā smagajā svarā līdz 90,7 kilogramiem.

Viņa slavenākā cīņa bijusi ar pašreizo apvienoto čempionu supersmagā svara bokseri no Ukrainas Oleksandru Usiku, kurā viņš piekāpās ar dalītu tienešu lēmumu.


Citi

Foto: LETA

Daudz tiek runāts par skeletonista Martina Dukura panākumiem un to globālo nozīmi. Viņš ir 11-kārtējs pasaules kausa tūres uzvarētājs un kopumā uz pjedestāla kāpis 90 reizes. Viņa kontā ir 12 Eiropas čempiona trofejas un viens sudrabs. Divi OS sudrabi un sešas pasaules čempionāta zelta medaļas.

Tomēr ar skeletonu profesionāli un nopietni nodarbojas vien labi ja 15 pasaules valstis. Taču nevar noliegt vienu – Dukurs viennozīmīgi ir šī sporta veida visu laiku labākais pārstāvis un viņa rekordus diez vai drīzumā kādam izdosies pārrakstīt. Ja vispār izdosies… Lielākā nožēla – pilnam komplektam iztrūkst olimpisko spēļu zelts. Tas ari nekad netiks piepildīts, jo nesen kā viņš paziņojis par karjeras noslēgšanu.

Pasaules līmenī atpazīstami ir arī autosporta pārstāvji Pauls Jonass un Reinis Nitišs. Otrais ir 2014. gada FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta bronzas medaļas laureāts un tajā pašā gadā viņš kļuva par Latvijas populārāko sportistu.

Tikmēr Jonass var lepoties ne tikai ar 152 tūkstošiem sekotāju Instagram platformā, bet arī ar to, ka ir pirmais motosportists no Latvijas, kurš kļuvis par pasaules čempionu MX2 klasē. Viņš ir vairākkārtējs Baltijas un divkārtējs junioru vecuma pasaules čempions. Viņa panākumu saraksts ir garš un tas vēl tikai turpinās augt, jo Jonasam ir vien 25 gadi.