Latvija, Lietuva un Igaunija uzzina pretinieces Eiropas čempionāta kvalifikācijā

Foto: Paula Čurkste / LETA

Oktobra 9. dienā notika 2024. gada Eiropas čempionāta futbolā kvalifikācijas izloze, kā rezultātā savas nākamās pretinieces uzzināja visas trīs Baltijas valstis. Kvalifikācijas mači sāksies 2023. gada marta beigās, bet noslēgsies novembrī, vietu finālturnīrā nodrošinot katras grupas divām labākajām, viena ceļazīme pienākas rīkotājai Vācijai, bet “play-off” turnīrā izspēlēs atlikušās trīs vietas.



Atkal bez grandiem un pret Turciju

Visas trīs Baltijas valstis bija piektajā izlozes grozā. Kā pirmā kādā grupā tika ielozēta Latvija, kas spēlēs D grupā kopā ar Horvātiju, Velsu, Armēniju un Turciju. Jā, atkal Latvijas futbola fani var sūdzēties, ka nav neviena izteikta granda. Horvātus var pieskaitīt pie futbola elites, kā nekā valstsvienība 2018. gadā spēlēja Pasaules kausa finālā, taču izlases ikona Luka Modričs pēc ziemā notiekošā turnīra varētu noslēgt karjeru izlasē, līdz ar to potenciāli lielākā zvaigzne, kas varētu ierasties Rīgā, ir Garets Beils.

Latvijas un Horvātijas izlases savā starpā tikušās četras reizes. Pēdējo reizi tas notika vairāk nekā desmit gadiem jeb 2011. gadā, un visos dueļos pārāki bijuši horvāti. Pirmo reizi oficiālos mačos latvieši tiksies ar Velsu, jo vienīgais duelis norisinājās 2004. gadā, kad pārbaudes spēles ietvaros velsieši uzvarēja ar rezultātu 2:0.

Salīdzinoši bieži Latvijas grupās tikusi ielozēta Turcija. Protams, neviens neaizmirst slaveno 2003. gadu, kad Latvija ar uzvaru mājās un neizšķirtu viesos garantēja vietu Eiropas čempionātā. Nesenākā tikšanās bija 2021. gadā, Turcijā abām komandām rādot rezultatīvu futbolu (3:3), bet Rīgā uzvaras laurus ar 2:1 plūcot turkiem. Kopumā septiņās savstarpējās spēlēs latvieši uzvarējuši vienreiz, zaudējuši divreiz un četras reizes spēlējuši neizšķirti. Divreiz pārbaudes spēles Latvija aizvadījusi pret Armēniju, turklāt ne reizi nav zaudēts – uzvara un neizšķirts.

Galvenā favorīte grupā, protams, ir Horvātija (koeficients 1.90). Iespēja, ka grupā triumfēs Latvija, novērtēta ar iespaidīgo 1000.00, savukārt pirmajā divniekā bez Horvātijas tiek prognozēta arī Turcija (1.45), kamēr noteikti cīņā iesaistīsies arī Velsa (1.80).

Latvijas izlases kalendārs

28. marts, viesos pret Velsu
16. jūnijs, mājās pret Turciju
19. jūnijs, viesos pret Armēniju
8. septembris, viesos pret Horvātiju
11. septembris, mājās pret Velsu
12. oktobris, mājās pret Armēniju
15. oktobris, viesos pret Turciju
18. novembris, mājās pret Horvātiju


Igauņiem grupā spēcīgā Beļģija

Raugoties no zvaigžņu sastāva, visvairāk tika Igaunijai, jo tā nokļuva grupā, kurā spēlēs arī Beļģija, Austrija, Zviedrija un Azerbaidžāna. Protams, ka komanda Nr. 1 šajā grupā ir Beļģija, un Tallinā būs iespējams redzēt augstākās raudzes futbolistus – Madrides “Real” vārtsargs Tibo Kurtuā, viņa komandas biedrs arī klubā Edens Azārs, kā arī Mančestras “City” viens no līderiem Kevins de Breine.

Īsā laika periodā šī būs jau otrā reize, kad Igaunija un Beļģija tiksies savā starpā, jo Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā abas valstsvienības bija vienā grupā, toreiz beļģiem uzvarot itin rezultatīvos mačos (5:2 un 3:1), bet kopumā Beļģija bijusi pārāka septiņos dueļos, kamēr 2009. gadā igauņi uzvarēja.

Pirmo reizi šajā gadsimtā Igaunija spēlēs pret Austriju. 1997. gadā izlases vienīgo reizi tikās savā starpā, un austrieši uzvarēja abos mačos. Ņemot vērā nelielos attālumus, nav brīnums, ka Igaunija bieži laukumā tikusies ar Zviedriju. Kopš 2014. gada aizvadītas trīs pārbaudes spēles, bet kopumā fiksēti 17 mači starp komandām, turklāt nevienu reizi Zviedrija nav zaudējusi – 15 uzvaras un divi neizšķirti. Interesanti, ka pret Azerbaidžānu Igaunija ne reizi nav aizvadījusi spēli kādā oficiālā turnīrā, bet tikai pārbaudes spēļu ietvaros. Sākot ar 1996. gadu, bijuši astoņi pārbaudes mači, igauņiem uzvarot trīs, armēņiem vienu, bet četros gadījumos uzvarētājs netika noskaidrots.

Jānotiek lielam brīnumam, lai grupā neuzvarētu Beļģija, kuras 1. vieta grupā novērtēta ar koeficientu 1.33. Interesanta cīņa varētu izvērsties par otro vietu, kur galvenās pretendentes ir Austrija (1.60) un Zviedrija (1.80), bet koeficienti uz Igaunijas uzvaru grupā vai iekļūšanu TOP2 ir ļoti augsti attiecīgi 250.00 un 100.00.

Igaunijas izlases kalendārs

27. marts, viesos pret Austriju
17. jūnijs, viesos pret Azerbaidžānu
20. jūnijs, mājās pret Beļģiju
9. septembris, mājās pret Zviedriju
12. septembris, viesos pret Beļģiju
13. oktobris, mājās pret Azerbaidžānu
16. novembris, mājās pret Austriju
19. novembris, viesos pret Zviedriju



Lietuvai jāmēģina tikt galā ar talantīgo Vlahoviču

Kā pēdējā savu grupu uzzināja Lietuva. Iespējams, nebija nemaz tik slikti, ka bija ilgi jāgaida, jo lietuvieši nonākuši G grupā, kurā nav spilgta granda, jo grupa sastāv no Ungārijas, Serbijas, Melnkalnes un Bulgārijas. Lielākā zvaigzne grupā varētu būt serbs Dušans Vlahovičs, kurš ir atbildīgs par Turīnas “Juventus” sekmēm uzbrukumā.

Lietuva ne reizi nav pārspējusi Ungāriju, turklāt savstarpēji dueļi bijuši seši, ungāriem piecus mačus uzvarot, bet vienā komandas cīnījās neizšķirti. Serbu futbolisti ir zināmi lietuviešiem, jo laika periodā no 2018. gada septembra līdz nākamā gada oktobrim valstsvienības savā starpā tikās četras reizes – pa diviem mačiem Nāciju līgā un Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Visās reizēs pārāka bija Serbija, kas kopumā uzvarējusi piecās spēlēs, bet 2009. triumfēja arī Lietuva. Tajā pašā Nāciju līgas sezonā Lietuva spēlēja pret Melnkalni, piedzīvojot neveiksmes abās reizēs, kamēr ar Bulgāriju būts vienā grupā pēdējā Pasaules kausa kvalifikācijā, izlasēm uzvarot savos laukumos, bet pašā pirmajā savstarpējā spēlē pirms 19 gadiem uzvarēja bulgāri.

Teorijā Lietuvai ir vislabāk izredzes kvalificēties Eiropas čempionātam, skatoties no koeficientu perspektīvas. Koeficients, ka lietuvieši triumfēs G grupā, ir 35.00, bet iespēja būt starp divām labākajām novērtēta ar koeficientu 15.00, kamēr galvenās favorītes uz pirmo pozīciju ir Serbija (2.10) un Ungārija (2.75), bet Melnkalne varētu sastādīt konkurenci par iekļūšanu TOP2 (1.90).

Lietuvas izlases kalendārs

24. marts, viesos pret Serbiju
17. jūnijs, mājās pret Bulgāriju
20. jūnijs, viesos pret Ungāriju
7. septembris, mājās pret Melnkalni
10. septembris, mājās pret Serbiju
14. oktobris, viesos pret Bulgāriju
17. oktobris, mājās pret Ungāriju
16. novembris, viesos pret Melnkalni