“Euro 2024” labākās prognozes, koeficienti un padomi

“Euro 2024” tuvojas straujiem soļiem, un turnīrs Vācijā sācies jau pēc mazliet vairāk kā nedēļas. Par Eiropas svarīgāko titulu cīnīsies jau 17. reizi, bet pirmais turnīrs norisinājās 1960. gadā. Itālija ir pēdējā Eiropas čempionāta uzvarētāja, kura 2021. gadā pēcspēles sitienu sērijā pieveica Angliju.

Kura izlase triumfēs šovasar? Šajā rakstā aplūkosim gan favorītes, gan melnos zirdziņus un potenciālos autsaiderus, kam pievērst uzmanību, analizēsim stiprās un vājās vietas un novērtēsim panākumu iespējamību. Esam izvēlējušies arī trīs spēles grupu turnīrā, kuras nevēlēsies palaist garām. Izmanto likmes uz “Euro 2024” un izbaudi futbola svētkus pilnībā!



Favorīti

Anglija – 4.25

Pirms gaidāmā turnīra Anglijas valstsvienība ir galvenā favorīte “Euro 2024” totalizatora vērtējumā. Gareta Sautgeita vadībā izlase bijusi pavisam tuvu lielajiem panākumiem, ieskaitot pagājušā Eiropas čempionāta zaudējumu finālā.

Anglijas izlase izceļas ar iespaidīgu talantu uzbrukumā, un Harijs Keins būs komandas līderis uzbrukumā, taču nevaram aizmirst arī Filu Foudenu, Bukajo Saku un Džūdu Belingemu. Jautājumu zīmes ir par aizsardzību, kā arī par Sautgeita lēmumiem spēles gaitā, turklāt galvenais treneris kopumā piekopj konservatīvu taktiku.

Angļiem nevajadzētu būt problēmām uzvarēt B grupā, kurā spēlēs arī Dānija, Slovēnija un Serbija. Šķiet, ka šis varētu būt pēdējais turnīrs Sautgeitam galvenā trenera amatā, un Trīs lauvas noteikti ir gatavas beidzot atvest futbolu mājās!

Francija – 4.50

Francija pavisam nedaudz atpaliek no Anglijas likmju tirgū, un daudzi līdzjutēji uzskata, ka tieši francūži ir galvenie favorīti. Jāatceras, ka šī izlase Didjē Dešāna vadībā sasniegusi trīs finālus – “Euro 2016”, Pasaules kausā 2018. un 2022. gadā. Citiem vārdiem sakot – Francija tikai vienā no pēdējiem četriem lielajiem turnīriem nav spēlējusi finālā.

Francijas izlases sastāvs varētu būt pats spēcīgākais visā kontinentā, un tās galvgalī atrodas superzvaigzne Kilians Mbapē, pretinieku aizsardzībām radot lielas galvassāpes. Francijas grupa varēja būt arī vieglāka, jo gan Nīderlande, gan Austrija, gan Polija noteikti var izrādīt nopietnu pretestību.

Vācija – 6.00

Vācijas izlasi nekad nevar norakstīt, īpaši tad, kad tā spēlē savās mājās. Vēsturē jau bijuši vairāki gadījumi, kad Vācija tikusi pie medaļām, lai gan pirms tam neviens nopietni viņus neuztvēra. Vāciešiem varētu būt visa turnīra labākais treneris Juliāna Nāgelsmana izskatā. Viņš būs jebkura Eiropas lielākā kluba vēlmju saraksta augšgalā, kad treneris meklēs nākamo izaicinājumu.

Jāteic, ka šī nav spēcīgākā Vācijas izlase, ko esam pieredzējuši. Pēdējo turnīru rezultāti nav bijuši apmierinoši, turklāt 2022. gada Pasaules kausā viņi nemaz netika ārā no grupas. Grupu turnīrā Vācija spēlēs pret Skotiju, Ungāriju un Čehiju, un pirmo maču mājinieki aizvadīs pret skotiem 14. jūnijā.

Spānija – 8.00

Ar labu sniegumu Spānija nav priecējusi savus līdzjutējus, jo 2016. gada Eiropas čempionātā un arī pēdējos divos pasaules kausos spāņi izstājās TOP16 kārtā, tiesa, viņi ir vieni no favorītiem “Euro 2024” likmēs. Spānijai ir labs jaunības un pieredzes sajaukums, un viņu spēles stils ļaus dominēt bumbas kontrolē praktiski katrā mačā.

Spānijas izlases galvenais treneris Luis de la Fuente nav īpaši zināms ārpus valsts robežām. Tas, protams, neko nenozīmē un nav nekāds spāņu trūkums, taču viņš nav trenējis nevienu klubu kopš 2011. gada, un šis viņam būs pirmais lielais turnīrs pieaugušo līmenī.

Portugāle – 8.00

Portugāle uzvarēja Eiropas čempionātā 2016. gadā, lai gan neizcēlās ar pašu spēcīgāko sastāvu. Pašreizējais kodols izskatās solīds, turklāt starp visiem atrodas arī 39 gadus jaunais Krištianu Ronaldu. Eiropas čempionāta futbolā koeficientos portugāļi ir vieni no favorītiem arī šogad!

Galvenais treneris Roberto Martiness labi pārzina starptautisko futbolu, jo pirms tam viņš vadīja Beļģijas izlasi. Viņa pašreizējai izlasei ir labs mugurkauls, kas sevī ietver tādus futbolistus kā Rubenu Diasu, Rubenu Nevesu un Bernando Silvu.

Portugāle izbrauca cauri kvalifikācijas turnīram ar desmit uzvarām tikpat spēlēs, turklāt ir ielozēta arī pateicīgā grupā: Turcija, Gruzija un Čehija. Jautājums paliek atklāts par to, cik tālu portugāļi aizspēlēsies. Martinesa skeptiķu netrūkst, taču Portugalē noteikti ir viena no pretendentēm uz zeltu.


Melnie zirdziņi

Beļģija – 14.00

Daļa no Beļģijas zelta paaudzes jau atstājusi valstsvienības rindas, un par uzskatāmāko var minēt Edenu Azāru. Kevins de Breine un Romelu Lukaku gan joprojām pārstāv izlasi, turklāt jauno talantu Džeremija Doku un Loisa Opendas uzmirdzēšana dod viņiem cerības.

Slovākija, Ukraina un Rumānija būs Beļģijas pretinieces E grupā, tāpēc neesiet pārsteigti, ja beļģi izcīnīs deviņus punktus no deviņiem. Par vienu no Beļģijas vājajām vietām var uzskatīt aizsardzību, kas joprojām balstās uz 36 gadus veco Janu Vertongenu, un labākās kontinenta komandas to varētu izmantot.

Itālija – 14.00

Iepriekšējā turnīra uzvarētāja Itālija nav starp piecām favorītēm pirms “Euro 2024” sākuma, taču tādi pati situācija bija arī 2021. gadā. Viss izcili salikās itāļiem pirms trim gadiem, un noteikti viņi cer uz to pašu arī šovasar.

Triju gadu laikā daudz kas ir mainījies, un tagad pie valstsvienības stūres atrodas Lučiāno Spaleti. Sastāvā nav arī vairāki zināmi spēlētāji, turklāt jau kvalifikācijas turnīrā parādītais sniegums nebija ļoti pārliecinošs. Itālija iekļuvusi nāves grupā jeb B grupā ar Horvātiju, Spāniju un Albāniju, tāpēc jau no paša sākuma Itālijai būs lieli izaicinājumi.

Nīderlande – 16.00

Savu pirmo Eiropas čempionāta trofeju Nīderlande izcīnīja 1988. gadā, un šovasar izlase būs gatava papildināt savu kolekciju. Galvenā trenera amatā atrodas Ronalds Kūmans, taču izlase visvairāk izceļas ar savu aizsardzību: Virdžils van Deiks, Mikijs van de Vens, Matiss de Lihts un Nātans Akē. Frenkijs de Jongs lieliski spēlē laukuma vidū, tomēr Memfisa Depaja ierobežotās minūtes šosezon noteikti satraukušas Kūmanu.

D grupa nav no tām vieglākajām. Francija ir turnīra otra galvenā favorīte, un gan Austrija, gan Polija var sagādāt zināmas problēmas, ko apliecina arī “Euro 2024” D grupas koeficienti.

Horvātija – 39.00

Horvātija jau ilgāku laiku spēlē virs savām spēju robežām. Pēdējais iespaidīgais skrējiens notika 2022. gadā, kad tika izcīnītas bronzas medaļas pasaules kausā, bet pirms četriem gadiem izlase spēlēja pasaules kausa finālā.

Lieliskais Luka Modričs jau tuvākajā laikā varētu beigt karjeru, bet viņam Vācijā būs jāpievērš liela uzmanība. Tāpat nedrīkst neuzmanīt Mančestras “City” duetu Joško Gvardiolu un Mateo Kovačiču, kā arī Marselo Brozoviču. Horvātiem pietrūkst augstākā līmeņa uzbrucēja, raisot jautājumus par to, kā izlase gūs vārtus, turklāt tā nespēlē arī ātrāko futbolu.

Dānija – 44.00

Dānija pēdējā Eiropas čempionātā sasniedza pusfinālu, un to izlase noteikti centīsies atkārtot, taču jāpiemin, ka dāņi neizkļuva ārā no 2022. gada pasaules kausa grupu turnīra. Kristians Eriksens vairs nav tāds futbolists, kāds bija iepriekš, bet dāņu galvenais vārtu guvējs būs Eriksena komandas biedrs Mančestras “United” Rasmuss Hojlunds. Galvenais treneris Kaspers Hjulmands paveica lielisku darbu 2021. gadā, tomēr Dānijas faniem sāk rasties šaubas, vai viņš ir īstais šim amatam.



Iespējamie pārsteiguma autori

Serbija – 64.00

Dānija ir galvenā favorīte uz triumfu C grupā, tomēr Serbija noteikti uzskata, ka izkļūs ārā no grupas. Serbi spēlēja uzbrūkoša stila futbolu, un tā bija viena no interesantākajām izlasēm 2022. gada pasaules kausā. Šajā reizē viņi varētu spēlēt pragmatiskāk, taču tik un tā būt bīstama pretiniece jebkuram.

Ungārija – 74.00

Pēdējā laikā Ungārijas līdzjutējiem bijis daudz iemeslu gavilēt. Pirms trim gadiem ungāri spēlēja krietni labāk nekā daudzi cerēja, neskatoties uz to atrašanos vienā grupā ar Franciju, Vāciju un Portugāli. Ungārija bija tuvu tam, lai kvalificētos Nāciju Līgas finālam. Izlases kapteinis ir Dominiks Soboslai, kura komandas biedri tic sev, tāpēc Marko Rossi vīri negriezīs nevienam ceļu šovasar.

Austrija – 79.00

Ralfs Rangniks nebija pārliecinošs pie Mančestras “United” stūres, tomēr Austrijas izlases rezultāti bijuši labi, kvalifikācijas turnīrā izcīnot sešas uzvaras astoņās spēlēs un tiekot pie ceļazīmes uz Vāciju. Rangnikam pieejami arī kvalitatīvi futbolisti, piemēram, Dāvids Alaba un Marcels Sabicers, tomēr jāskatās, vai Austrijas augstas intensitātes futbols spēs izturēt gara turnīra laikā.

Ukraina – 99.00

Ukraina izcīnīja vietu “Euro 2024” ar kvalifikācijas turnīra palīdzību, un ukraiņi var sagaidīt daudzu neitrālu fanu atbalstu. Mihailo Mudriks Londonas “Chelsea” rindās nebija pārliecinošs, tomēr viņš vienmēr spēlē labāk izlases sastāvā, savukārt vārtsargs Andrijs Luņins un aizsardzībā spēlējošais Oleksandrs Zinčenko ikdienā pārstāv tādus Eiropas smagsvarus kā Madrides “Real” un Londonas “Arsenal”.

Gruzija – 499.00

Gruzija ir vienīgā izlase, kas šovakar pirmo reizi spēlēs Eiropas čempionātā. Gruzīni arī ceļazīmi iekļuva caur kvalifikācijas turnīru, finālā negaidīti pieveicot Grieķiju. Gruzija galīgi netiek uzskatīta par favorīti un tai tiek prognozēta pēdējā vieta F grupā aiz Portugāles, Čehijas un Turcijas, taču nekad neko nevar zināt – komandas gars un lielā motivācija var sarūpēt vienu vai otru pārsteigumu.


Interesantās spēles

Dānija – Anglija, 20. jūnijs

Ļoti ticams, ka izlases turnīru iesāks ar uzvarām pār attiecīgi Slovēniju un Serbiju, tāpēc šis mačs, visticamākais, noteiks, kura komanda iegūs vadības grožus C grupā. Pirms trim gadiem Anglija pārspēja Dāniju “Euro 2020” pusfinālā, taču viņiem bija nepieciešams papildlaiks. Šī spēle arī varētu būt sīva – aplūko Eiropas čempionāta futbolā koeficientus!

Spānija – Itālija, 20. jūnijs

Spānija un Itālija jau pieradušas spēlēt viena pret otru Eiropas čempionātā, jo tas noticis arī 2008., 2012., 2016. un 2021. gadā. Abas izlases atrodas pašā spēcīgākajā grupā, jo B grupā ir arī Horvātija un Albānija. Šīs spēles nozīme būs milzīga un daudz ko izšķirs tabulas ietvaros.

Nīderlande – Francija, 21. jūnijs

Nīderlandei un Francijai tiek prognozētas augstākā vietas D grupā, kurā pacīkstēties gribēs gan Austrija, gan Polija. Uzvara šajā spēlē dos lielas priekšrocības pirms pēdējās grupu turnīra kārtas. Septiņās no pēdējām astoņām savstarpējām spēlēm uzvarējusi Francija.