“Euro 2024” gids – viss par un ap finālturnīru

2024. gada Eiropas čempionāts futbolā ir jau tepat aiz stūra, un labākās Eiropas futbola nācijas lidos uz Vāciju, lai sacenstos par 17. Eiropas titulu. Ko mēs varam sagaidīt no turnīra? Kuras valstis piedalās? Kādas ir grupas? Un kādas ir “Euro 2024” likmes un koeficienti? Laiks noskaidrot!



Kur tas norisināsies?

Eiropas čempionāts futbolā 2024. gadā norisināsies Vācijā, kas pārspēja Turciju cīņā par tiesību iegūšanu 2018. gadā. Vācija ir liela futbola valsts, visi noteikti zina tādas komandas kā Minhenes “Bayern”, Dortmundes “Borussia” un Leverkūzenes “Bayer”, tāpēc arī valstī ir ļoti daudz stadionu, kas pārsniedz UEFA noteikto minimālo skatītāju sēdvietu skaitu – 30 tūkstošus. Kopumā desmit dažādās pilsētās norisināsies spēles: Berlīnē, Minhenē, Dortmundē, Štutgartē, Gelzenkirhenē, Frankfurtē, Hamburgā, Diseldorfā, Ķelnē un Leipcigā.


Kad sāksies “Euro 2024”?

Turnīra sākums būs 14. jūnijā, bet finālmačs norisināsies 14. jūlijā, kas nozīmē, ka mums vesels mēnesis, lai izbaudītu labāko Eiropas futbolu. Kā tradīcija būs atklāšanas mačs, jo rīkotāja Vācija pirmajā spēlē uzņems Skotiju. Labākās likmes un koeficienti uz “Euro 2024” spēli starp Vāciju un Skotiju pieejami “Betsafe”!


Kādi ir “Euro 2024” koeficienti? Jaunākie Eiropas čempionāta futbolā koeficienti

“Euro 2024” tuvojas, un arī koeficienti kļūst precīzāki. Tā kā turnīrā piedalās tikai 24 valstis, koeficienti par triumfu turnīrā pieejami par visām komandām, tomēr kādai komandai tas ir reālāk izdarāms nekā citai, un šobrīd Anglija ir turnīra favorīte, tomēr turpat blakus atrodas arī Francija. Vācija, Portugāle, Spānija, Beļģija, Itālija un Nīderlande arī tiek uzlūkotas kā vienas no favorītēm bukemiekru vērtējumā.


Turnīra formāts – kā norisināsies “Euro 2024”?

Eiropas čempionāts futbolā ir diezgan vienkāršs turnīrs, kam sekot. Pēc kvalificēšanās 24 komandas tika sadalītas četros grozos, ņemot vērā to sniegumu kvalifikācijas turnīrā. Pēc tam šīs komandas tika sadalītas sešās grupās, lai aizvadītu grupu turnīru.


Kādas ir “Euro 2024” grupas?

A grupa – Vācija, Skotija, Ungārija, Šveice
B grupa – Spānija, Horvātija, Itālija, Albānija
C grupa – Slovēnija, Dānija, Serbija, Anglija
D grupa – Polija, Nīderlande, Austrija, Francija
E grupa – Ukraina, Rumānija, Beļģija, Slovākija
F grupa – Turcija, Gruzija, Portugāle, Čehija


Kāds ir grupu turnīra formāts?

Katra grupa sastāv no četrām komandām. Savā starpā komandas tiekas vienu reizi grupu turnīrā, piemēram, Anglija aizvadīs kopā trīs grupu turnīra spēles pret Serbiju, Dāniju un Slovēniju. Pēc tam, kad visas grupu turnīru spēles aizvadītas, grupas labākā komanda un 2. vietas ieguvēja automātiski kvalificēsies TOP16 kārtai. Tas nozīmē, ka tikai 12 komandas tiks tālāk, tāpēc četras labākās 3. vietas ieguvējas arī iekļūs izslēgšanas turnīrā. Četras labākās tiek noteiktas pēc tā, kuras ieguvušas visvairāk punktu grupu turnīrā. Ja ir vienāds punktu skaits, tiks skatīta vārtu starpība, gūtie vārti utt.


“Euro 2024” grupu turnīra kalendārs

A grupa

14. jūnijs: Vācija – Skotija
15. jūnijs: Ungārija – Šveice
19. jūnijs: Vācija – Ungārija
23. jūnijs: Šveice – Vācija
23. jūnijs: Skotija – Ungārija

B grupa

15. jūnijs: Spānija – Horvātija
15. jūnijs: Itālija – Albānija
19. jūnijs: Horvātija – Albānija
20. jūnijs: Spānija – Itālija
24. jūnijs: Albānija – Spānija
24. jūnijs: Horvātija – Itālija

C grupa

16. jūnijs: Slovēnija – Dānija
16. jūnijs: Serbija – Anglija
20. jūnijs: Slovēnija – Serbija
20. jūnijs: Dānija – Anglija
25. jūnijs: Anglija – Slovēnija
25. jūnijs: Dānija – Serbija

D grupa

16. jūnijs: Polija – Nīderlande
17. jūnijs: Austrija – Francija
21. jūnijs: Polija – Austrija
21. jūnijs: Nīderlande – Francija
25. jūnijs: Nīderlande – Austrija
25. jūnijs: Francija – Polija

E grupa

17. jūnijs: Rumānija – Ukraina
17. jūnijs: Beļģija – Slovākija
21. jūnijs: Slovākija – Ukraina
22. jūnijs: Beļģija – Rumānija
26. jūnijs: Slovākija – Rumānija
26. jūnijs: Ukraina – Beļģija

F grupa

18. jūnijs: Turcija – Gruzija
18. jūnijs: Portugāle – Čehija
22. jūnijs: Gruzija – Čehija
22. jūnijs: Turcija – Portugāle
26. jūnijs: Gruzija – Portugāle
26. jūnijs: Čehija – Turcija



Kāds ir “Euro 2024” izslēgšanas turnīra princips?

Izslēgšanas spēļu turnīrs sāksies 29. jūnijā un noslēgsies ar finālu 14. jūlijā. Izslēgšanas turnīrs sastāv no četrām kārtām, kopā esot 15 spēlēm. Vispirms būs astotdaļfināls, kam sekos ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls. Noteikumi ir vienkārši – komanda, kas gūst visvairāk vārtu 90 minūšu laikā, uzvar attiecīgo spēli un iekļūst nākamajā kārtā. Ja, atskanot tiesneša svilpei, ir neizšķirts, mačs turpināsies ar 30 minūšu ilgu papildlaiku. Ja arī pēc 120 minūtēm rezultāts ir vienāds, sekos pēcspēles sitienu sērija!


“Euro 2024” izslēgšanas turnīra kalendārs

Šobrīd izslēgšanas spēļu kalendārs ir mazliet sarežģītāks nekā grupu turnīra, jo mēs vēl nezinām, kuras komandas iekļūs TOP16 kārtā. Šī iemesla dēļ scenāriji var būt dažādi, un mums jāpieturas pie burtiem nevis nosaukumiem, tomēr mēs zinām, kad šīs spēles tiks aizvadītas un kuras komandas varētu tikties savā starpā.

Astotdaļfināls

Spēle Nr. 37, 29. jūnijs: A grupas 1. vieta – C grupas 2. vieta
Spēle Nr. 38, 29. jūnijs: A grupas 2. vieta – B grupas 2. vieta
Spēle Nr. 39, 30. jūnijs: B grupas 1. vieta – A, D, E vai F grupas 3. vieta
Spēle Nr. 40, 30. jūnijs: C grupas 1. vieta – D, E vai F grupas 3. vieta
Spēle Nr. 41, 1. jūlijs: F grupas 1. vieta – A, B vai C grupas 3. vieta
Spēle Nr. 42, 1. jūlijs: D grupas 2. vieta – E grupas 2. vieta
Spēle Nr. 43, 2. jūlijs: E grupas 1. vieta – A, B, C vai D grupas 3. vieta
Spēle Nr. 44, 2. jūlijs: D grupas 1. vieta – F grupas 2. vieta

Ceturtdaļfināls

Spēle Nr. 45, 5. jūlijs: spēļu Nr. 39 un 37 uzvarētājas
Spēle Nr. 46, 5. jūlijs: spēļu nr. 41 un 42 uzvarētājas
Spēle Nr. 47, 6. jūlijs: spēļu nr. 40 un 38 uzvarētājas
Spēle Nr. 48, 6. jūlijs: spēļu nr. 43 un 44 uzvarētājas

Pusfināls

Spēle Nr. 49, 9. jūlijs: spēļu nr. 45 un 46 uzvarētājas
Spēle Nr. 50, 10. jūlijs: spēļu nr. 47 un 48 uzvarētājas

“Euro 2024” fināls

Spēle Nr. 51, 14. jūlijs: spēļu Nr. 49 un 50 uzvarētājas


Kuros stadionos norisināsies “Euro 2024” spēles?

Desmit dažādos Vācijas pilsētu stadionos norisināsies “Euro 2024” spēles, un daudzi no tiem noteikti būs pazīstami futbola līdzjutējiem.

“Olympiastadion” – Berlīne

Olimpiskais stadions atrodas Berlīnē, un tā ietilpība ir 74461 cilvēks. Tas ir lielākais stadions, kurā norisināsies “Euro 2024” spēles. Nevajadzētu būt arī nekādam pārsteigumam par to, ka šeit arī notiks finālspēle.

“Allianz Arena” – Minhene

Pasaulslavenās komandas Minhenes “Bayern” mājvieta “Alianz Arena” būs visai noslogota turnīra laikā. Varētu teikt, ka Minhenē atrodošais stadions ir pats zināmākais šajā sarakstā, un tajā var satilpt vairāk nekā 70 tūkstoši līdzjutēju. Vācijas izlase finālturnīru pret Skotiju sāks tieši šeit.

“BVB Stadion Dortmund” – Dortmunde

Kā jau var noprast pēc nosaukuma, šajā stadionā spēlē Dortmundes “Borussia”, taču vasarā tas uzņems Eiropas čempionāta futbolā dalībnieces, turklāt vairāk nekā 65 tūkstošu cilvēku ietilpīgajā stadionā notiks arī viena no pusfināla spēlēm.

“Stuttgart Arena” – Štutgarte

“VfB Stuttgart” mājvieta, kas savulaik jau uzņēmusi gan Eiropas, gan Pasaules kausa turnīrus, arī tiks izmantota “Euro 2024”. Viena no ceturtdaļfināla spēlēm norisināsies šajā stadionā, un arī Vācijas izlase vismaz vienu reizi spēlēs Štutgartē, kas spēj uzņem nepilnus 55 tūkstošus fanu.

“Arena AufSchalke” – Gelzenkirhene

Stadionu, kurā ietlpst 54740 fanu, ikdienā par mājvietu sauc “Schalke 04”, un tas ir atvērts 2001. gadā, padarot to par vienu no jaunākajiem.

“Frankfurt Arena” – Frankfurte

Šis stadions ticis uzlabots vairākas reizes, jo tas tika atklāts tālajā 1925. gadā, turklāt tagad tajā var uzlikt arī jumtu. Futbola sezonas laikā šeit spēlē “Eintracht”, bet vasarā stadionā spēlēs Eiropas izlases, un Vācijas izlase šeit tiksies ar Šveici.

“Volksparkstadion” – Hamburga

“Hamburger SV” mājvieta spēj satilpināt vairāk nekā 52 tūkstošus fanu. Šeit norisināsies grupu turnīra spēles un arī viens ceturtdaļfināls.

“Dusseldorf Arena” – Diseldorfa

Šo stadionu par mājām sauc 2. Bundeslīgas komanda “Fortuna”, un te var satilpt aptuveni 51 tūkstotis fanu. Diseldorfā risināsies vairākas grupu turnīra spēles un viens no ceturtdaļfināla mačiem.

“Cologne Stadium” – Ķelne

“Koln” Bundeslīgas sezonas laikā šeit aizvada mājas spēles, bet nepilni 50 tūkstoši cilvēku vasarā šeit pulcēsies uz “Euro 2024” spēlēm. Ķelnē notiks arī viena no astotdaļfināla cīņām.

“Leipzig Stadium” – Leipciga

Mazākais šīgada Eiropas čempionāta stadions, kas var sapulcināt 42959 futbola fanus, un tajā ikdienā spēlē “RB Leipzig”. Stadions tiks izmantots grupu turnīram un astotdaļfināla spēlei.


Kā iegādāties “Euro 2024” spēļu biļetes

Pirmās turnīra biļetes varēja iegādāties 2023. gada oktobrī, kam sekoja biļešu palaišana tirdzniecībā 2023. gada decembrī un 2024. gada pavasarī. Tikai fani no valstīm, kas iekļuvušas turnīrā, sākotnēji varēja iegādāties biļetes uz spēlēm. Tuvojoties Eiropas čempionātam futbolā, aizvien grūtāk paliek nopirkt biļetes. Labākais, ko var darīt, ir palikt modram un apmeklēt oficiālo UEFA biļešu platformu, lai nepalaistu garām iespēju piedalīties dažādās izlozēs.


“Euro 2024” tiešraides – kur es varu skatīties Eiropas čempionātu futbolā?

Tas, kur tu vari skatīties “Euro 2024” spēles tiešraidē, atkarīgs no valsts, kurā esi. Latvijas līdzjutēji Eiropas čempionātu futbolā varēs vērot TV3 un “Go3”.