Kas ir padel teniss?

Padel teniss, ko mēdz saukt arī vienkārši par padel, ir fantastisks tenisa un skvoša apvienojums. Padel sports ir relatīvi jauns, tāpēc nesatraucies, ja vēl par to neesi dzirdējis. Viena lieta ir skaidra: tiklīdz kā ieraudzīsi vienu no pasaulē vadošajiem spēlētājiem, piemēram, Artūru Koello, darbībā, tu nekavējoties gribēsi uzzināt vairāk par padel tenisa noteikumiem un galvenajām sacensībām.

Dažas būtiskas nianses atšķir padel no citiem rakešu sporta veidu brālēniem. Tev varētu rasties jautājums par to, kas ir padel korts. Sākotnēji laukumi var izskatīties dīvaini, savā pakļautībā pārņemot vairākas nianses no skvoša un tenisa. Korts pēc izmēriem ir mazliet mazāks nekā tenisā, taču lielāks nekā skvošā. Pa vidu atrodas tīkls, kas norāda uz lielāku līdzību ar tenisu, tomēr padel tenisa kortu ieskauj četras sienas, ko spēļu laikā var izmantot savā labā.

Vēl viena būtiska lieta, atbildot uz jautājumu par padel tenisu, ir saistībā ar spēles raketi. Tā ir krietni mazāka nekā tenisā un skvošā, turklāt tai nav arī stīgu, kā rezultātā tā izskatās līdzīga pludmales tenisa raketei, samazinot krietni ātrumu, ar kādu spēlētāji var atsist bumbiņu.

Padel bumbiņa ir mazliet mazāka nekā tenisā un ar zemāku kodola spiedienu, tāpēc arī pati spēle ir lēnāka, kas arī ir labi, jo atcerēsimies, ka laukums arī ir mazāks. Iedomājies, kā būtu, ja parastu tenisa maču aizvadītu mazā telpā – bumbiņa lidotu visur!

Padel teniss ierasti tiek aizvadīts dubultspēlēs, un vienspēles ir krietni retāks notikums. Praktiski visas profesionālās padel tenisa organizācijas, piemēram, Pasaules padel tūre un “Premier Padel”, savus turnīrus veido pāriem, tomēr pašus spēlētājus uzskaita atsevišķi, jo katrs sev pelna punktus turnīros nevis pārim kopā.

Tas ir ātrs ieskats padel tenisa standarta lietās. Tagad, kad esam ieguvuši tavu interesi, turpināsim rakties dziļāk. “Betsafe” totalizatora eksperti ar ļoti lielu entuziasmu seko līdzi padel tenisam un ir perfekti piemēroti, lai palīdzētu tev saprast sporta veida vēsturi, noteikumus, turnīrus, svarīgākos spēlētājus un citas lietas.



Padel sporta pārskats

Pēdējās desmitgadēs padel sporta popularitāte strauji pieaugusi, īpaši Spānijā un Latīņamerikā. Spēles pirmsākumi meklējami Meksikā 20. gadsimta otrajā pusē, kad spēlētāji meklēja vienkāršu un brīvāk pieejamu alternatīvu tenisam, taču saglabājot to pašu aizrautību.

Padel korti par ierastu lietu kļuvuši vairākās valstīs, pārsvarā tajās, kur cilvēki brīvi runā spāņu valodā. Pēdējā laikā novērojama arī liela sporta veida popularitāte Skandināvijā un citās Eiropas daļās, kopumā jau vairāk nekā 20 miljoniem cilvēku 2023. gadā izbaudot šo lielisko spēli. Spānijā padel teniss jau kļuvis populārāks par parasto tenisu, un valstī ir vairāk nekā 20 tūkstoši padel tenisa kortu. Ņemot vērā pašreizējos trendus, nebūs ilgi jāgaida, kad Spānijas piemēram sekos arī pārējās valstis.

Neskatoties uz augošo popularitāti visā pasaulē, daudzi cilvēki joprojām būs pārsteigti, ja viņiem uzdos jautājumu par to, kas ir padel sports. Esam pārliecināti, ka visai strauji šī nezināšana mazināsies, jo kortu skaits palielinās ar katru dienu. Ja esi ieraudzījis, ko sākumā uzskatīji par tenisa laukumu, starp četrām sienām un jumtu, ļoti liela iespēja, ka esi nonācis padel laukuma telpās.

Nevajag nenovērtēt to prieku, ko būtiskākā sporta veida atšķirība sniedz. Padel tenisa spēlētāji var izmantot sienas, lai atsistu bumbiņas vai uzbruktu saviem pretiniekiem, krietni palielinot izredzes uz skaistu epizodi.

Ja bumbiņa atsitas ne pret korta sienu, pastāv iespēja redzēt salida gājienu, kā rezultātā spēlētājs izskrietu ārpus laukuma un censtos dabūt bumbiņu atpakaļ, trāpot to cauri durvīm. Lai tam ticētu, šāds moments ir jāredz dzīvē, tāpēc pievērs uzmanību tādiem spēlētājiem kā Agustins Tapia, kurš iemantojis slavu ar šo lielisku un dramatisko sitienu.

Padel profesionālā tūre tika atklāta 2005. gadā, kļūstot par pasaulē pirmo profesionālo padel organizāciju. Astoņus gadus vēlāk jeb 2013. gadā izveidojās “World Padel Tour”, kas ātri vien kļuva par galveno sacensību vietu pasaules labākajiem padel spēlētājiem. Sacensības ietver vairākus prestižus turnīrus, piemēram, “Madrid Open” un “Boss Master Final”, bet kopumā vairāk nekā 20 turnīri norisināsies Eiropā, Latīņamerikā un Āzijā. Citas nozīmīgas padel tūres organizē “Premier Padel” un “FIP Tour”.


Kā spēlēt padel tenisu: svarīgāko lietu apkopojums

Ja vēlies uzzināt, kā spēlēt padel tenisu, mums tev ir labas ziņas: tas ir visai vienkārši. Šajā spēlē tiek izmantoti līdzīgi noteikumi kā tenisā, tāpēc, izņemot raketes īpatnības, nebūs jāpieliek liela piepūle, lai saprastu pamatus.

Viena no galvenajām lietām ir atcerēties, ka padel tenisa spēle iekļauj divus pārus, vienspēlēm notiekot krietni retāk. Laukums ir 20 metrus garš un desmit metrus plats, to ieskauj četras sienas. Spēlētāji var sist bumbiņu pret sienām, taču, ja spēlētājs uzreiz trāpa pa sienu, kas atrodas laukuma otrā pusē, tiek uzskatīts, ka bumbiņa ir ārā.

Būtiski ir iemācīties arī punktu skaitīšanas sistēmu. Tiem, kuri pārzina tenisa noteikumus, problēmu nebūs, jo padel tenisā izmanto to pašu sistēmu, katram pārim servējot un spēlējot pēc 15-30-40 sistēmas. “World Padel Tour” izveidoja “zelta punkta” sistēmu 2020. gadā, izņemot ārā “vienādi”. Ja rezultāts geimā ir 40-40, tiks izspēlēts izšķirošais punkts, lai noskaidrotu uzvarētāju. Ierasti, ka jāuzvar divi seti, taču citos turnīros var būt arī citādāk.

Padel serves jāizpilda no apakšas, zem jostas vietas līmeņa, bet pārējie servēšanas noteikumi ir atbilstoši tenisam. Spēlētāji servē diagonāli pretiniekam, kuram jāļauj vienreiz bumbiņai atsisties.


Padel noteikumi

Tagad, kad pamatlietas apgūtas, varam ķerties klāt specifiskiem noteikumiem. “Betsafe” eksperti apkopojuši dažus no svarīgākajiem noteikumiem:

  • Praktiski vienmēr norisinās dubultspēle
  • Servēm jābūt izpildītām no apakšas
  • Laukuma izmērs ir 20x10m, apkārt esot sienām
  • Korta līnijas tiek ņemtas vērā tikai servējot. Pēc tam bumbiņa tiek uzskatīta par “ārā” esošu, ja trāpa gala sienām pirms tā pieskaras pretinieka laukumam
  • Punkts tiek zaudēts, ja bumba divreiz atsitas tavā laukuma pusē
  • Ja bumbiņa trāpa spēlētājam, viņš zaudē punktu

Lai gan padel noteikumi ietver arī vēl citas nianses, augstāk minētais saraksts principā apkopo visu svarīgāko, ko nepieciešams zināt.

Viens no interesantākajiem padel tenisa noteikumiem ir, ka spēlētāji var atstāt kortu pa abiem vārtiem un dabūt bumbiņu atpakaļ laukumā, ja tās nav trāpījušas gala sienām. Bieži var redzēt, ka labākie spēlētāji šo izmanto sev par labu un izpilda salida gājienu, atgriežot atpakaļ bumbiņu spēlē, trāpot cauri atvērtajiem vārtiem. Šādu sitienu praktiski nav iespējams atsist un ir labāko padel tenisa spēlētāju firmas zīme.


Kāds ir padel korts un kā tas atšķiras no tenisa un skvoša?

Padel korts

  • Izmēri: 20 x 10 metri
  • Sienas: sēta vai stikla sienas trīs metru augstumā
  • Tīkls: zemāks nekā tenisā, atrodas 88cm augstumā vidū un 92cm sānos
  • Segums: betons, plastmasa vai mākslīgā kūdra

Tenisa korts

  • Izmēri: 23.77 x 8.23 (vienspēlēs) x 10.87 (dubultspēlēs) metri
  • Sienas: tenisa kortiem nav sienu. Līnijas nosaka robežu
  • Tīkls: ierasti 91.4cm augsts
  • Segums: zāle, māls, gumija un cietais segums

Skvoša korts

  • Izmērs: 9.75 x 6.4 metri
  • Sienas: skvoša laukumu pilnībā ieskauj četras sienas. Spēlētāji sit bumbiņu pret priekšējo sienu nevis pāri tīklam
  • Tīkls: skvošā tāds nav
  • Segums: parasti koka grīda


Svarīgi priekšnoteikumi labiem padel spēlētājiem

Kā jau var saprast pēc noteikumu iemācīšanās, šis sporta veids piedāvā ļoti aizraujošu spēles stilu un krietni vairāk iespēju nekā parastais teniss. Izcīnīt punktus arī var būt krietni grūtāk, jo gala sienas ļauj turpināt maču, tāpēc sportistiem jāiemācās apmānīt pretinieki un jāizveido neatsitami sitieni kā, piemēram, salida. Turpinājumā minēsim dažas no svarīgākajām lietām, kas piemīt labākajiem padel tenisa spēlētājiem, piemēram, Alehandrai Salazarai un Lebronam Činkoa.

Tehnika: liels uzsvars, mācoties spēlēt padel tenisu, tiek likts uz tehniku. Mazākas raketes ar mazāku jaudu pieprasa spēlētājiem izveidot netveramus sitienus, lai varētu pēc iespējas vairāk pagriezt bumbiņu un tikt pie vislielākā spēka. Šis ir ļoti svarīgi, izpildot servi.

Veiklība: padel tenisā veiklība varētu būt pati labākā īpašība. Spēlētājiem jāspēj kustēties pa laukumu un mainīt virzienus ļoti ātri, īpaši brīžos, kad bumbiņa atsitas no gala sienas. Visveiklākie spēlētāji spēj atvairīt ļoti sarežģītus sitienus, ļaujot spēlēt pēc iespējas uzbrūkošāku padel tenisu.

Ātra domāšana: padel teniss pieprasa ātru domāšanu un stratēģisku lēmumu pieņemšanu. Spēles temps ir ātrāks nekā parastajā tenisā, kurā spēlētāji rutīnā var atsist bumbiņu aiz gala līnijas. Padel tenisisti, piemēram, Artūrs Koello, tiek izcelti ar savu lielisko lēmumu pieņemšanu, spējot izdarīt vienus no iespaidīgākajiem sitieniem arī brīžos, kad šķiet, ka viss ir beidzies.

Nojauta: šajā sporta veidā labai nojautai ir krietni lielāka priekšrocība nekā citos rakešu sporta veidos. Nav nekas neparasts redzēt spēlētājus, kuri izpilda sitienus neskatoties, cauri kājām un citus interesantus sitienus, taču labākie padel tenisisti neizmanto nojautu, lai izceltos ar skaistām epizodēm. Ņemot vērā mazo laukumu un ātro tempu, nojauta bieži ir vienīgais veids, kā izcīnīt uzvaru.

Apņēmība: kā jau visos sporta veidos, arī padel teniss novērtē apņēmīgus spēlētājus. Interesantais punktu iegūšanas veids ļauj izpildīt iespaidīgus atsitienus, taču tas iespējams tikai tad, ja pats spēlētājs to grib. Lai par to pārliecinātos, iesakām vērot Alehandro Galana spēli. Spāņa lielā apņēmība aizvedusi viņu līdz sporta veida augstākajām virsotnēm un bieži var novērot, kā viņš izpilda salida sitienus.

Izturība: padel korti ir mazāki, tomēr izturībai tik un tā ir milzu nozīme. Izspēles bieži vien ir garākas nekā tenisa un skvošā, tāpēc spēlētājiem jātiek līdzi. Rekords tika uzstādīts 2021. gadā “Mexico Open”, kad viena izspēle ilga sešas minūtes un 48 sekundes! Spēlētāji ar sliktu izturību nespēja sacensties šī sporta veida augstākajā līmenī.

Paredzēšana: padel teniss pieprasa arī labas paredzēšanas spējas, jo sitieni var nākt no visām pusēm un bumbiņas atsišanās iespējas ir ļoti daudz. Labākie WPT spēlētāji precīzi zina, kur visos gadījumos piezemēsies bumbiņa, tāpēc bieži var saprast, ko pretinieki darīs tālāk.

Spēles inteliģence: padel teniss bieži var līdzināties šaha spēlei. Kā tu vari pārspēt pretinieku, ja gala siena atgriež bumbiņu spēlē? Šajā brīdī nostrādā inteliģence un taktika. Bieži efektīvākie padel sitieni tiek izdarīti zemu, lai bumbiņa nav pārāk augstu un būtu tuvu gala sienai, limitējot iespējas atvairīt. Vēl viena būtiska lieta ir būt labam tīkla spēlē, taču jābūt labām atsišanas spējām.


Padel pirmsākumu stāsts

Lai labāk izprastu padel tenisu, jāzina tā pirmsākumi, un daudzi eksperti piekrīt, ka šis sporta veids tika izveidots Meksikā 20. gadsimta 60. gados.

Biznesmenis Enrike Korkuera bija apņēmies atjaunot savu skvoša laukumu, bet šajā jautājumā vēsturnieki vēl strīdas par iemesliem, kāpēc viņš to gribēja darīt. Daži spekulē, ka viņš gribēja uzbūvēt tenisa kortu, taču platība to neatļāva, bet citi uzskata, ka Korkuera visu laiku zinājis, ko dara, un vēlējies apvienot skvoša un tenisa elementus.

Meksikānis jau no paša zināja, ka būs ticis pie kaut kā interesanta, ātri vien izgudrojumu nosaucot par “Paddle Corcuera”. Tiek apgalvots, ka šo spēli viņš parādījis saviem spāņu draugiem, kuriem ātri tā iepatikās un kuri izlēma to ieviest arī savā tenisa klubā Marbelā. Šis bija kā sniega bumbas efekts, lai sporta veids izplatītos visā Spānijā un Latīņamerikā.

Viens no svarīgākajiem brīžiem bija 1988. gadā, kad Spānijas padel federācija izveidoja struktūru un noteikumu grāmatu, lai varētu spēlēt profesionāli. Šo darbību rezultātā izveidojās arī vairāki laukumi visā valstī, krietni palielinot spēlēt gribētāju skaitu.

Nākamais lielais notikums bija 2005. gadā, kad izveidojās “Padel Pro Tour”. Ātri vien pieauga spēlētāju entuziasms, un sākās sacensību rīkošana tādās valstīs kā Meksikā, Argentīnā un Zviedrijā. “World Padel Tour” pašlaik sastāv no simtiem profesionāļu, piedaloties sacensībās visā pasaulē.


Par pasaules padel tūri

Izlasot šo rakstu, cilvēki noteikti gribēs redzēt profesionāļus darbībā. Par laimi ir “World Padel Tour”, kas piedāvā vairāk nekā 30 turnīrus visā pasaulē 11 mēnešus ilgajā sezonā, tāpēc faniem reti nav ko skatīties. Profesionāļu loks izveidojās 2013. gadā, un kopš tā brīža tas ir ļoti strauji palielinājies.

“Boss Master Final” ir pats prestižākais turnīrs tūrē, kurā piedalās astoņi labākie pāri un sacenšas par WPT čempiontitulu. Citi svarīgi turnīri ir “Mexico Open” un “Madrid Open”.


Kuri ir labākie padel tenisa spēlētāji?

Padel sporta pasaule gadu gaitā redzējusi vairākus lieliskus spēlētājus un turpinājumā pieminēsim dažus no leģendārākajiem.

Fernando Belasteguins

Fernando Belasteguins tiek uzskatīts par vienu no padel tenisa visu laiku labākajiem spēlētājiem, slavu iegūstot spēlējot kopā ar Pablo Limu. Dzimis 1979. gadā netālu no Buenosairesas, argentīnietis par profesionāli kļuva jau 15 gadu vecumā. Spēlējot kopā ar Huanu Martinu Diasu 21. gadsimta sākumā, Belasteguins nezaudēja nevienu spēli nepilnu divu gadu garumā jeb no 2005. gada septembra līdz 2007. gada jūnijam. Ranga 1. vietā viņš atradās 13 gadus (!!!) pēc kārtas un domājams, ka šo rekordu neviens nekad nepārspēs.

Alehanandra Salazara

Alehandra Salazara šobrīd ir viena no vecākajām spēlētājām WPT, taču viņa turpina spēlēt labi, neskatoties uz Gemmas Triajas pārsteidzošo lēmumu atstāt savu pārinieci. Salazara, kura nesen tika galā ar elkoņa problēmu, spēlē kopā ar Sofiju Arojo, un mums jābūt gataviem, ka šis pāris jaunajā sezonā sagādās lielas problēmas.

Artūrs Koello

Artūrs Koello pieteica sevi uz padel skatuves 2023. gada sākumā, kad pārspēja dominējošo Galana / Činkoa pāri Abū Dabī kopā ar pārinieku Agustinu Tapiju. Šis duets jau drīz kļūs par sporta veida galvenajiem simboliem, jo viņu prasmju līmenis ļauj izcelties ar lieliskām darbībām. Noskatieties jebkurus padel tenisa labākos momentus un sapratīsiet, par ko mēs runājam.

Esam pārliecināti, ka šobrīd esi uzzinājis visu svarīgāko par padel tenisu, turklāt neaizmirsti, ka “Betsafe” piedāvā arī likmes uz padel!