Pasaules padel tenisa tūre 2023: par pašu svarīgāko

Padel teniss. Iespējams, ka esi, bet varbūt arī neesi dzirdējis par lielisko savienojumu starp skvošu un tenisu, taču tas ir tikai laika jautājums, kad tiksi ievilkts šajā aizraujošajā sporta veidā. Tiekot spēlētam uz nedaudz mazāka laukuma kā tenisā, padel piedalās divi pāri, kas cīnās viens pret otru, balstoties uz tenisam līdzīgiem noteikumiem.

Raketes ir mazliet mazākas un mazāk stīgām, piespiežot spēlētājus adoptēties vairāk taktiskai spēlei, jo bumbiņas atsišanas ātrumi ir lēnāki. Iespēja atsist bumbiņas pret sienu ir vēl viena būtiska izmaiņa, un šis noteikums ir ņemts no skvoša. Servēm jābūt no apakšas, bet punktu skaitīšanas sistēma un citi noteikumi ir tādi paši kā tenisā.

Padel pasaules čempionāts ir galvenais šī sporta veida turnīrs un tajā piedalās vairāki no labākajiem pāriem, kas sacenšas 20 turnīros Eiropā, Latīņamerikā un Āzijā. Lielākā uzmanība tiek pievērsta “WPT Boss Master Final”, “WPT Mexico Open” un “WPT Madrid Open”, kurā viens no pasaules vadošajiem duetiem Arturo Koello un Augustins Tapia demonstrē savas prasmes.

Padel tenisa pasaules čempionāts 2023 ir arī viens no gada gaidītākajiem padel turnīriem. Lai gan starptautiskie turnīri risinās neatkarīgi no WPT kalendāra, tajā tik un tā piedalās vairāki no pasaules labākajiem. Argentīna un Spānija ir vienīgās valstis, kas uzvarējušas šī turnīra pastāvēšanas neilgajā vēsturē, reizē apliecinot arī šī sporta veida popularitāti abās valstīs.

Sporta veida saknes meklējamas Meksikā 20. gadsimta otrajā pusē, un ātri vien tas izplatījās Latīņamerikā, lai gan tagad padel ir populārs arī Eiropā un citur pasaulē. Spēlētājiem patīk tas, cik viegli ir nodarboties ar padel tenisu, savukārt faniem patīk saspringtās spēles ar augstākā līmeņa profesionāļu dalību.

Sekot līdzi pasaules padel tūrei 2023 ir lielisks veids, kā iepazīt sporta veidu, kam daudzi piekrīt. TV reitingi būtiski pieauguši kopš turnīra ieviešanas 2013. gadā, kas veicina arī lielākus balvu fondus un labākus sadarbības piedāvājumus. Piemēram, WPT galvenais turnīrs “Masters Finals” piedāvā 500 tūkstošu eiro lielu balvu fondu uzvarētājiem.

“Betsafe” totalizatora eksperti pētījuši pasaules padel tūri kopš tā pirmsākumiem 2013. gadā, iepazīstoties ar labākajiem spēlētājiem, svarīgākajiem turnīriem un plašo vēsturi. Turpini lasīt, lai iepazītos ar visu nepieciešamo, kas tev jāzina par 2023. gada padel tenisa tūri.



Padel teniss – kas tas ir?

Šāds apkopojums nepieciešams, lai varētu doties tālāk. Neskatoties uz augošo popularitāti, padel joprojām ir mazs un neatpazīstams, salīdzinot ar radinieku tenisu. Šis sporta veids tika izgudrots 20. gadsimta 60. gados, kad meksikāņu biznesmenis meklēja kaut ko pieejamāku par tenisu, turklāt kopš tā brīža padel teniss palicis kā liela vērtība visā reģionā. Pasaules padel tūre atrodas savā zenītā, lai gan sacensības organizē arī citas organizācijas, piemēram, “Premier Padel” un “FIP Tour”.

Tiekot spēlētam uz mazliet mazāka laukuma nekā teniss, padel izmanto arī kompaktākas raketes, ko varētu sajaukt ar pludmales tenisa inventāru. Arī padel tenisa bumbiņas ir mazākas nekā tenisā, tām arī ir mazāks spiediens, samazinot to atlekšanu no grīdas. Izspēles padel tenisā ir lēnākas un vairāk balstās uz stratēģiju nevis spēku.

Viena no svarīgākajām lietām ir norobežojums apkārt laukumam, ko spēlētāji var izmantot, kā tas ir skvošā. Plašākas variācijas iespējas ļauj spēlētājiem domāt par sitienu alternatīvām praktiski 360 grādos, bet paši meistarīgākie spēlētāji veic arī māņu sitienus un citu maldinošu taktiku, lai apmānītu pretiniekus.

Padel teniss attīstījies par profesionālu sporta veidu pēdējās demsitgadēs, un organizācijas kā “World Padel Tour” veicinājušas sporta veida labo slavu. Ja vēlies izbaudīt visu saistībā ar padel sezonu, šī ir labākā vieta, kur lūkoties.


Par pasaules padel tenisa tūri

Pasaules padel tūre (bieži vien apzīmēta arī kā WPT) izveidota 2013. gadā ar mērķi izveidot sacensības, kas risinātos galvenokārt Dienvidamerikā un Eiropā. Šo darbību rezultātā izveidojusies vienota un strukturēta platforma profesionāļiem, kā tas ir, piemēram, tenisā un golfā ar ATP un PGA.

Pasaules čempionāts padel 2023 risinās 26 turnīros no februāra līdz decembrim, sacensībām notiekot gan Skandināvijā, gan Tuvajos Austrumos. Piedalās gan vīrieši, gan sievietes, kuri sacenšas dažādās divīzijās, kā tas arī ir citos sporta veidos.

Formātu var salīdzināt ar ATP un WTA gan saistībā ar piešķirtajiem punktiem, gan kalendāru. Katrs turnīrs risinās pēc izslēgšanas spēļu principa, pāriem sacenšoties vienam pret otru, tiesa, punktus spēlētāji saņem atsevišķi, piešķirot sacensībām interesantu dualitāti.

Uzvarēt turnīros ir vieglākais veids kā tikt pie punktiem. Daži turnīri ir vērtīgāki par citiem, visiem turnīriem praktiski esot sadalītiem “Masters” un “Open” līmeņos. “Masters” piedāvā visvairāk punktu un lielākas naudas balvas, tāpēc arī labākie padel tenisa spēlētāji vēlas piedalīties tieši šajos turnīros. Neskatoties uz to, daži no “Open” turnīriem, piemēram, Madridē notiekošais, ieņem svarīgu lomu sporta veida vēsturē, tāpēc arī tiekot uzskatītam par svarīgu. Lai vēl vairāk palielinātu intrigu, iespējams arī izdarīt likmes uz padel.

“Boss Master Final” ir lielais noslēgums turnīrs decembrī, kurā astoņi labākie vīriešu un sieviešu pāri sacenšas, lai noskaidrotu pasaules tūres uzvarētājus. Arturo Koaello pašlaik atrodas vīriešu WPT ranga augšgalā, bet viņa partneris Agustins Tapia atrodas turpat blakus. Paula Hosemarija un Ariana Sančesa ir labākās sieviešu konkurencē.



Galvenie pasaules padel tūres 2023 posmi

Katra pasaules padel tūres sezona būvējas no iepriekšējās, jo ar katru gadu aizvien vairāk palielinās cilvēku interese par sacensībām. Labākie padel spēlētāji tēmē uz uzvaru visos 26 turnīros, taču daži posmi izceļas vairāk uz pārējo fonu.

Mexico Open

“Mexico Open” norisinās katru gadu, un tas parasti notiek novembrī. Mehiko uzņem vairākus simtus padel labākos spēlētājus gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Šis posms parasti noslēdz sezonu pirms lielā fināla, tāpēc ieguvis reputāciju kā viens no svarīgākajiem, jo tieši sezonas pēdējās sacensībās daudz kas var izšķirties. “Mexico Open” ir arī lielisks turnīrs, kur ieraudzīt potenciālos padel čempionus pirms tie dodas uz “Boss Master Final”

Abu Dhabi Masters

Šogad “Abu Dhabi Masters” var uzskatīt par pašu gaidītāko turnīru, jo pirmo reizi šāda veida sacensības norisinājās AAE. Posmā piedalījās 128 labākie vīrieši un sievietes, dalībniekiem cīnoties par sezonas pirmo “major” titulu. Arturo Koello un Agustins Tapia pārspēja favorītus Alehandro Galanu un Lebronu Činkoa finālā.

Madrid Open

Madride ir padel tenisa viena no svarīgākajām pilsētām, tāpēc nav pārsteigums, ka tieši Spānijas galvaspilsētā notiekošais posms tiek uzskatīts par vienu no sezonas prestižākajiem. Posms katru gadu norisinās septembrī un to apmeklē ļoti liels skatītāju skaits. Leģendārais duets Fernando Belasteguins un Pablo Lima neskaitāmas reizes spēlējuši Madridē, tāpēc arī regulāri “Madrid Open” tiek dēvēts par padel tenisa sirdi un dvēseli.

Boss Master Final

Pēc sekmīgas “Boss Master Final” norises Barselonā 2022. gadā arī 2023. gadā sezonas noslēguma sacensības ir tieši šajā Spānijas pilsētā. Posmu atbalsta vietējā alus ražotne “Estrella Damm”, un sacensības vienmēr ieplānotas pasaules padel tūres sezonas noslēgumā decembrī. Astoņi labākie pāri vīriešu un sieviešu konkurencē spēkojas savā starpā, noskaidrojot sezonas uzvarētājus. Kā jau var noprast, “Boss Master Final” ir viens no prestižākajiem WPT pasākumiem, tajā piedalās tikai augstākās raudzes sportisti un šo var nodēvēt arī par “must-watch”.


Pasaules padel tūres 2023 kalendārs

Lai gan pasaules padel tūres kalendārs katru gadu attīstās, struktūra un paši svarīgākie posmi saglabājas. Organizatori pievieno jaunus posmus un lokācijas katru sezonu, jo sporta veida popularitāte turpina augt, kas ir ļoti labas ziņas padel faniem. Uzsākot 2023. gada sezonu Abu Dabī, sporta veids labi ielicis kāju Āzijas tirgū.

Zemāk pieejamajā sarakstā vari aplūkot pasaules padel čempionāta 2023 kalendāru. Datumi nākotnē var mainīties, taču kopējais pārskats var sniegt priekštatu par to, kad norisinās paši svarīgākie posmi.

  • Abu Dhabi Master (Februāris 18-26)
  • La Rioja Open (Marts 6-12)
  • Chile Padel Open (Marts 14-19)
  • Paraguay Padel Open (Marts 21-26)
  • Resu Costa Daurada Open 500 (Marts 25 – Aprīlis 2)
  • Granada Open (Aprīlis 8-16)
  • Brussels Padel Open (Aprīlis 22-30)
  • Alicante Open 500 (Aprīlis 29 – Maijs 7)
  • Vigo Open (Maijs 6-14)
  • Danish Padel Open (Maijs 13-21)
  • Vienna Padel Open (Maijs 20-28)
  • Marbella Masters (Maijs 27 – Jūnijs 4)
  • French Padel Open (Jūnijs 10-18)
  • Valladolid Master (Jūnijs 17-25)
  • Valencia Open (Jūlijs 1-9)
  • Malaga Open (Jūlijs 22-30)
  • Finland Padel Open (Augusts 26 – Septembris 3)
  • Madrid Open (Septembris 16-24)
  • Amsterdam Padel Open (Oktobris 7-15)
  • Santander Cantabria Open 500 (Oktobris 14-22)
  • Menorca Open (Oktobris 21-29)
  • Areco Malmo Padel Open (Novembris 4-12)
  • Buenos Aires Padel Master 2023 (Novembris 13-19)
  • Mexico Open (Novembris 20-26)
  • Boss Master Final 2023 (Decembris 14-17)

Jāņem gan vērā, ka šie nebūt nav vienīgie padel turnīri, kuriem vērts sekot līdzi. Pasaules padel tūre nepārprotami ir labākā šī sporta veida organizācija, taču nevar aizmirst arī par citiem turnīriem, piemēram “Premier Padel” un “FIP Tour”.


Labākie padel spēlētāji pasaules tūrē

Konkurence šajā sporta veidā ir ļoti blīva, tāpēc ranga 1. vietā šogad ir ļoti grūti noturēties, par ko pārliecinājās arī Koello un Tapia. Mēs esam izcēluši sešus labākos vīriešu un sieviešu spēlētājus 2023. gada padel pasaules tūrē.

Vīrieši

  • Arturo Koello
  • Agustins Tapia
  • Martins Di Nenno
  • Franko Stupačuks
  • Alehandro Galans
  • Huans Lebrons

Sievietes

  • Paula Hosemarija
  • Ariana Sančesa
  • Gemma Triaja
  • Alehandra Salazara
  • Beatrise Gonzalesa
  • Marta Ortega

Iepriekšējo gadu uzvarētāji

Lielākā daļa padel fanu sagaida vīriešu konkurencē jaunus čempionus, jo pašā augšgalā atrodas Arturo Koello un Agustins Tapia, savukārt sievietēm, visticamākais, par galveno balvu cīnīsies Araujo/Salazara un Hosemarija/Sančesa.

Iepriekšējos gados uzvaras laurus plūkuši arī Fernano Belasteguins un Pablo Lima, Marta Marrero un Alehandra Salazara, kā arī Šancesa Alejato māsas.