Baltijas labāko tenisistu duelis: Ostapenko pret Kontaveitu

Foto: TT

Jau vairākus gadus gan Latvijā, gan Igaunijā labāko tenisu demonstrē dāmas. Latvijas pirmā rakete ir Aļona Ostapenko, savukārt Igaunijas labākās tenisistes gods atvēlēts Anetei Kontaveitai. Liela uzmanība tiek pievērsta dueļiem, kad Baltijas pārstāves tiekas savā starpā. Kura uzvarētu cīņā par reģiona pirmās raketes titulu – Ostapenko vai Kontaveita?



Kontaveitas veiksmīgais 2022. gads

Pirms pieciem gadiem jeb 2017. gadā Kontaveita sezonu sāka kā 121. labākā tenisiste pasaulē. Šis bija gads, kad viņa tā pa īstam ielauzās labāko tenisistu pulkā, jo labi rezultāti sekoja viens pēc otra. Pirmajā WTA līmeņa finālā viņa zaudēja, tomēr dažus mēnešus vēlāk Nīderlandē viņa atkal spēlēja par titulu un šoreiz izdevās apspēlēt pretinieci, tādējādi iegūstot pirmo WTA līmeņa trofeju un nodrošinot vietu TOP40.

Progress igaunietes izpildījumā turpinājās, un 2018. gada izskaņā viņa ielauzās jau starp 20 labākajām. Nākamā gada laikā tomēr sekoja neliels kritums, un pie TOP20 robežas Kontaveita bija līdz pat 2021. gada oktobra vidum. Jāteic, ka gads igaunietei bija ļoti jaudīgs, jo izdevās izcīnīt četrus titulus, turklāt tas viss notika laika periodā no augusta līdz oktobrim. Tas viss rezultējās ar to, ka novembra pirmajā dienā viņa pirmo reizi karjerā bija labāko desmitniekā, gadu noslēdzot septītajā pozīcijā.

Līdz nākamajam titulam ilgi nebija jāgaida, jo 2022. gada februārī viņa sesto reizi kļuva par čempioni. Kontaveita spēlēja stabili, par ko viņa tika atalgota, jo jūnija sākumā Igaunijas pirmā rakete sasniedza visu laiku augstāko virsotni – otrā vieta WTA rangā! Kopumā 11 nedēļas Kontaveitu varēja saukt par pasaules 2. labāko spēlētāju, bet septembra beigās, kad top šis raksts, viņa atrodas 4. pozīcijā.


Ostapenko pārsteidzošais tituls

Pa īstam profesionāles karjeru latviete uzsāka 2016. gadā, bet gadu vēlāk satricināja visu tenisa pasauli. Būdama tikai 20 gadus veca, Ostapenko aizspēlējās līdz “French Open” finālam un negaidīti izcīnīja titulu, lai gan otrajā setā atradās iedzinējos ar setu un breiku pret Simonu Halepu. Jāteic, ka jau līdz tam viņa spēlēja sekmīgi, jo turnīrs tika uzsākts 47. labākās spēlētājas statusā.

Sekoja iespaidīgs lēciens līdz 12. vietai rangā, bet pēc “US Open” sasniegtās trešās kārtas viņa ievadīja labāko desmitnieku. Trīs mēnešus vēlāk Dienvidkorejā Ostapenko izcīnīja otro titulu, gadu noslēdzot septītajā vietā. Labs 2018. gada sākums viņai ļāva uzstādīt karjeras augstāko vietu rangā – 5. “French Open” turnīrā čempione piedzīvoja zaudējumu jau pirmajā kārtā, un kopumā viss gads nebija sekmīgs, lai gan Vimbldonā sasniegts pusfināls.

Nekas labāks nesekoja arī 2019. gadā, jo daudzās neveiksmes un savainojumi noveda pie pamatīga krituma rangā, tieši vasaras vidū no 37. vietas nokrītot līdz 79. Zemākais punkts tika sasniegts nedēļu vēlāk (83. vieta), tomēr uz sezonas beigām viņa progresēja, izcīnot titulu Luksemburgā. Pēc pandēmijas Ostapenko demonstrēja labu sniegumu, kas laika periodā no 2021. līdz 2022. gada septembrim rezultējušies ar pieciem fināliem, lai gan izdevies uzvarēt tikai divos. 2021. gadā no 54. vietas izdevās pakāpties līdz 28., savukārt šogad viņa aizcīnījās līdz pat 11. vietai, bet septembra pēdējo nedēļu viņa iesāka kā 17. labākā.



Kura uzvarētu savstarpējā duelī?

Lai labāk saprastu, kurai būtu priekšroka savstarpējās spēlēs, aplūkosim dažādus faktus.

 Aļona OstapenkoAnete Kontaveita
Dzimšanas datums1997. gada 8. jūnijs1995. gada 24. decembris
Augums177cm174cm
Dominējošā rokaLabāLabā
Vieta WTA rangā*17.4.
WTA vienspēļu tituli*56
Uzvaras un zaudējumi vienspēlēs*303/184382/194

Septiņu gadu laikā dāmas savā starpā tikušās piecas reizes oficiālos mačos. Pirmā reize bija 2015. gadā, kad Kontaveita bija pārāka uz zāliena visai pārliecinoši ar 6-1, 6-2. Trīs gadus vēlāk “Australian Open” ietvaros bija nepieciešami trīs seti uzvarētāja noskaidrošanai, bet atkal uzvaras laurus plūca igauniete. Līdz nākamajai tikšanās reizei atkal bija jāgaida trīs gadi, un šoreiz tā bija cīņa par titulu, spēlējot Īstbornas finālā. Svarīgākajā mačā Ostapenko bija pārāka, nodrošinot karjeras ceturto titulu.

2022. gadā Baltijas duelis uz lielās tenisa skatuves risinājās vēl divas reizes. Ar mazliet vairāk nekā mēneša starpību dāmas sacentās divos pusfinālos – Sanktpēterburgā un Dohā. Abos mačos bukmeikeri par favorīti uzskatīja Kontaveitu, un viņu prognozes arī apstiprinājās, tādējādi Igaunijas pirmā rakete bijusi pārāka četros no pieciem dueļiem. Interesanti, ka 2013. gadā abas bija pārinieces dubultspēlēs, turklāt turnīrā Tallinā viņas plūca uzvaras laurus!

Uz cietā seguma Kontaveitas bilance bijusi krietni labāka (62,4% uzvarētu spēļu karjerā pret 54,3%), turklāt trīs igaunietes panākumi pret latvieti bijuši uz šī seguma. Uz zāliena Kontaveitai ir minimāls pārsvars (70,5% pret 68,7%), panākumus dāmām dalot uz pusēm. Praktiski nekāda starpība ir uz māla (Kontaveitai – 67,1%, Ostapenko – 66,9%), un tieši uz šī seguma Baltijas duelis vēl nav bijis.

Papētot savstarpējo spēļu statistiku, paveras interesanta aina. Visos mačos Kontaveita izcēlusies ar labāku pirmo servi, bet vienīgajā uzvarētajā mačā Ostapenko pratusi iegūt vairāk punktu no pirmās serves. Tāpat vienīgajā panākumā latviete nepieļāva nevienu dubultkļūdu, lai gan Kontaveitai izdevies uzvarēt, neskatoties uz septiņām dubultkļūdām. Lielas grūtības Ostapenko bijis ar savas serves noturēšanu, jo pēdējo četru spēļu laikā 20 reizes latviete zaudējusi pie savas serves, bet arī Kontaveitai nav veicies diži labāk, jo 16 reizes zaudēta sava serve, tiesa, astoņas reizes tas notika 2018. gada duelī Austrālijā.

Ja būtu jāizsaka prognozes par to, kura tenisiste uzvarētu, ņemot vērā visu apkopoto, Kontaveita būtu favorīte. Jā, protams, daudz ko ietekmētu tā brīža fiziskā sagatavotība, bet šajā apskatā tiek pieņemts, ka abas dāmas ir labā formā un savainojumi netraucē. Kontaveita kopumā bijusi stabilāka karjeras laikā, kamēr Ostapenko spēlē ar uzplaiksnījumiem – viņa ir spējīga gan uzvarēt jebkuru, gan zaudēt. Nevaram arī aizmirst, ka dāmu teniss ir ļoti emocionāls, kur viena izspēle var daudz ko mainīt. Gadījumos, kad tiekas Kontaveita un Ostapenko, jābauda teniss un jāpriecājas, ka Baltijā ir divas augstākā līmeņa tenisa spēlētājas.

* – situācija 2022. gada 27. septembrī