Aļona Ostapenko – sieviešu tenisa uzlecošā zvaigzne

Foto: TT

Par Latvijas labāko tenisa spēlētāju gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē jau ilgāku laiku var uzskatīt Aļonu Ostapenko, kura pašlaik ir vienīgā valsts pārstāve, kura piedalās augstākā ranga tenisa sacensībās. Ostapenko priecējusi gan ar skaistām uzvarām, gan sāpīgiem zaudējumiem, un vienaldzīgo nav. Šajā rakstā apskatīsim viņas līdzšinējo karjeru.



Neparedzamais spēks – unikālais Aļonas Ostapenko spēles stils

Kā jau katrā sporta veidā, arī tenisā visi nespēlē pēc vienota stila. Ja runājam par Aļonas Ostapenko spēlētājas profilu, viņas piekopto stilu var raksturot kā agresīvu. Latviete nebūs no tām, kura gaidīs pretinieces kļūdu, tieši pretēji – Ostapenko pati centīsies gūt punktus. Latvijas labākā tenisiste gan forehand, gan backhand sitienos ieliek lielu spēku. Abu veidu sitieni Ostapenko ir labā līmenī, un viņa liks pretiniecēm kustēties, ar vienu sitienu negaidīti mainot bumbiņas lidojuma virzienu, cenšoties ātri tikt pie punktiem. 

Viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem spēlētājiem, kuri spēlē agresīvi, ir liels nepiespiesto kļūdu skaits, jo daudz spēles gaitā nākas riskēt. Šo var attiecināt arī uz Ostapenko, jo dienās, kad viss iet no rokas, latviete var kārtīgi izvazāt pretinieces, sist bumbiņu stūros un uzvarēt jebkuru, tomēr gadās arī dienas, kad sitieni ir par stipru, kā rezultātā bumbiņa aiziet pāri līnijai un tiek pieļautas kļūdas, kas kopā ar Ostapenko lielo emocionalitāti nav labākais savienojums.

Par latvietes vājo vietu var uzskatīt servēšanu. Ja pirmā serve ir spēcīga, kas ļauj tikt pie eisiem, tomēr realizācija mēdz pieklibot, jo 2019. gadā latvietei bija viens no sliktākajiem pirmās serves procentiem. Lielas grūtības Ostapenko sagādā otrā serve. Otro servi var uzskatīt par nervu spēli, un Ostapenko ir ļoti emocionāla tenisiste, tāpēc mēdz gadīties spēles ar vairākām dubultkļūdām, kas ļoti izsit no sliedēm un liek vairāk uztraukties nākamajās servēs. Pirms vairākiem gadiem latviete Ķīnā pārspēja Karolīnu Pliškovu, lai gan pieļāva 25 dubultkļūdas un pirmās serves procents bija 49%. Jāmin, ka gan 2017., gan 2019. gadā Ostapenko bija WTA līdere pieļautajās dubultkļūdās.

Spēlēs, kuras notiek ar Ostapenko dalību, var redzēt lielas svārstības abos virzienos. Lai arī pirmais sets aizvadīts labi, un latviete izcili servējusi bumbu laukumā, otrajā var viss apgriezties kājām gaisā un otrādi. Mūsu sporta likmju padoms būtu vērot Ostapenko mačus tiešraidē un izdarīt secinājumus pēc pirmā seta. Ja bijis slikts sākums, tad ļoti iespējams, ka nākamo setu latviete uzvarēs pārliecinoši. Šādos brīžos ļoti labi var izmantot likmju koeficientus uz Ostapenko spēlēm, jo koeficients pēc zaudēta pirmā seta noteikti būs visai liels.


Aļonas Ostapenko ceļš uz virsotnēm – no junioru turnīriem līdz profesionālei

Ostapenko tenisa kortā parādījās jau agrā vecumā. Pirmie lielie panākumi tika gūti 2011. gadā jeb 14 gadu vecumā, kad Ostapenko uzvarēja prestižajā “Les Petits As” turnīrā, kā arī izcīnīja zelta medaļu Eiropas jaunatnes olimpiādē. Vien gadu vēlāk viņa iekļuva WTA rangā, bet drīz vien sākās starti lielajos GS junioru turnīros. Ja 2013. gadā Austrālijā viņa sasniedza junioru turnīra ceturtdaļfinālu, tad gadu vēlāk Londonā viņa kļuva jau par čempioni, parādot, ka uz zālāja seguma viņai patīk spēlēt.

2014. gada vasarā viņa piedalījās arī jaunatnes olimpiskajās spēlēs, un kopā ar lietuvieti izdevās izcīnīt bronzas godalgas. Savu debiju WTA turnīros Aļona Ostapenko piedzīvoja rudenī, bet tikai gadu vēlāk latviete spēlēja jau pirmajā finālā, pēc tam pirmo reizi iekļūstot starp 100 labākajām tenisa spēlētājām pasaulē. 



Lielākās uzvaras Aļonas Ostapenko karjerā

Līdzšinējās karjeras laikā Aļona Ostapenko pratusi sasniegt vairāku turnīru finālus un tajos uzvarēt. Protams, ka augstākais punkts tika sasniegts 2017. gada jūnijā Parīzē. Lai arī par parocīgāko latvietes segumu var uzskatīt zāli, togad Francijas galvaspilsētā viņa spēlēja ļoti jaudīgi. Jā, varbūt kāds teiks, ka Ostapenko paveicās ar izlozi vai kā citādāk, tomēr sieviešu teniss ir ļoti neprognozējams un augstāka vieta rangā nebūt nenozīmē pārsvaru arī laukumā, turklāt latviete pēc tenisa likmēm nemaz nebija favorīte. Fināls nebūt nebija viegls, jo Ostapenko zaudēja pirmo setu pret Simonu Halepu, turklāt otrajā latviete tika arī nobreikota. Tas arī bija pavērsiena punkts, jo Ostapenko sāka spēlēt krietni labāk, uzvarēja otro setu, bet trešajā jau kontrolēja notikumus. Latviete kļuva par tobrīd visjaunāko uzvarētāju Parīzē. 2017. gada februārī Ostapenko rangā atradās vien 71. vietā, tomēr labais sniegums vasarā un karjeras otrais tituls Dienvidkorejā ļāva viņai gadu noslēgt 7. vietā.

Augstākā vieta rangā tika sasniegta 2018. gada martā, kad vairākas nedēļas Aļona Ostapenko sevi varēja saukt par 5. labāko planētas tenisisti, tomēr nespēja aizstāvēt Parīzes titulu, zaudējot jau pirmajā kārtā, kā arī nestabilais sniegums atsvieda latvieti atpakaļ uz 22. vietu. Tajā pašā gadā viņa gan sasniedza augstvērtīgāko uzvaru Londonā, aizcīnoties līdz pat pusfinālam. Lai arī savu labāko junioru rezultātu Ostapenko uzrādīja tieši Anglijas galvaspilsētā, četrinieks pieaugušo konkurencē sasniegts tikai vienu reizi.

Ja atskaita 2020. gadu, kad pasauli bija pārņēmis COVID-19 un sacensības varēja notikt ļoti ierobežotos apstākļos, Ostapenko katru gadu spēlējusi vismaz vienā finālā, iepriecinot tenisa derību veicējus. 2019. gada oktobrī viņa spēlēja divos finālos divu nedēļu laikā. Ja vispirms tika zaudēts ASV talantam Koko Gofai, tad drīz pēc tam uzvara Luksemburgas finālā pār Jūliju Gērgesu. 

Par vēsturisku brīdi var uzskatīt 2021. gada jūniju, jo pirmo reizi vēsturē WTA turnīra finālā sacentās divas Baltijas pārstāves. Tiekoties ar pieredzes bagātāko Igaunijas tenisisti Aneti Kontaveitu, Ostapenko Īstbornas turnīra finālā uzvarēja divos setos un 4. reizi profesionāles karjerā kļuva par čempioni. Rudenī Ostapenko nespēja otro reizi uzvarēt Luksemburgā, savukārt gadu vēlāk titula aizstāvēšana Īstbornā noslēdzās ar neveiksmi finālā. 2022. gadā viņa spēlēja trīsreiz finālā, vienīgo reizi uzvarot Dubaijā, bet jau iepriekš minējām, ka šogad viņa uzvarējusi Birmingemā, tādējādi patīkami iepriecinot tos, kuri izmantoja iespēju veikt likmi uz Ostapenko.

Lai arī Ostapenko lielākajai daļai līdzjutēju zināma kā vienspēļu dalībniece, ļoti labi panākumi latvietei bijuši arī dubultspēlēs. Savos pirmajos trīs dubultspēļu finālos Ostapenko uzvarēja, taču katru reizi pāriniece bija cita. Savu skatītāju priekšā Jūrmalā Ostapenko zaudēja, bet 2021. gada beigās viņai bija četri dubultspēļu titulu un tikpat neveiksmes finālos.

Pagājušajā gadā tenisa čempione Ostapenko sāka spēlēt kopā ar ukrainieti Ludmilu Kičenoku, un jau no pirmajiem mačiem varēja redzēt sekmīgo sadarbību. Iepriekšējās sezonas laikā Latvijas un Ukrainas duets uzvarēja divos no četriem fināliem, savukārt gan Parīzes, gan Londonas lielajos turnīros izdevās sasniegt pusfinālu, rudenī dubultspēļu rangā atrodoties 7. vietā. Jauktajās dubultspēlēs viņa jau 2016. gadā spēlēja Londonas pusfinālā, bet pēdējo divu gadu laikā izdevies sasniegt ceturtdaļfinālu gan Austrālijā, gan Londonā, gan Ņujorkā, kamēr Parīzē piedzīvotas neveiksmes visās trīs spēlēs, tādējādi nepārvarot pat pirmo kārtu. 


Aļonas Ostapenko ietekme Latvijas tenisā

Lai arī cik labs sportists varētu būt, visu nosaka panākumi. Tā tas bijis arī Aļonas Ostapenko un tenisa jautājumā. Pēc tam, kad Ostapenko negaidīti triumfēja Parīzes GS, tenisa popularitāte valstī strauji auga. Aizvien vairāku bērnu sāka nodarboties ar šo sporta veidu, kas noteikti nebūtu noticis, ja Ostapenko nespēlētu augstākajā līmenī. Runājot par citām spēlētājām, tad no Latvijas pēc Ostapenko WTA rangā seko Darja Semenistaja un Daniela Vismane.

Arī kopumā sabiedrībā šis sporta veids kļuva populārāks, jo kļūst aizvien lielāka interese par tenisa kortu īri, turklāt 2019. gadā Jūrmalā norisinājās WTA līmeņa turnīrs, kurā par čempioni kļuva Anastasija Sevastova. Tieši Sevastova ilgāku laiku bija Latvijas pirmā rakete, tomēr jau ilgāku laiku viņa nav spēlējusi, jo bija mātes gaidībās. 

Ostapenko Latvijas izlasi nav vairījusies pārstāvēt. Augstvērtīgākais panākums tika gūts 2018. gada pavasarī, kad izbraukumā izdevās pārspēt Krieviju un iekļūt starp 16 pasaules spēcīgākajām izlasēm. Turpinājumā sekoja Latvijas un ASV duelis par iekļūšanu “Fed Cup” finālturnīrā. Lai arī pēc pirmās dienas latvietes atradās iedzinējos ar 0-2, sekoja divas uzvaras, un Ostapenko kopā ar Sevastovu varēja sagādāt īstu sensāciju, ja izšķirošajā, piektajā spēlē, kas bija dubultspēle, izdotos uzvarēt, tomēr amerikānietes bija pārākas. 

Jau pavisam drīz sāksies sezonas pēdējais lielais turnīrs, un “Betsafe” piedāvās plašu klāstu ar Amerikas GS sieviešu likmēm. Visus latvietes talanta cienītājus aicinām izmantot likmes, lai atbalstītu Ostapenko!