Kurš ir visu laiku labākais? Aplūkojam 10 visu laiku labākos futbolistus

Foto: TT

Futbola pasaule pēdējo gadu laikā kļuvusi apsēsta ar statistiku un dažādiem cipariem. Kas paliek ar veco, taču labo redzes testu? Ņemot vērā dažādās paaudzes, simtiem gadu, desmitiem tūkstošu gūto vārtu, simtiem tūkstošu aizvadītu spēļu – kurš ir visu laiku labākais futbolists? Aplūkosim desmit labākos šī sporta veida pārstāvjus.



10. Džordžs Bests

Divkārtējais līgas uzvarētājs Mančestras “United” sastāvā Džordžs Bests ārpus laukuma bija tikpat populārs kā uz tā. Līdz pat šodienai cilvēki viņu raksturo kā vienu no britu visu laiku ikoniskākajiem spēlētājiem, kuram bija ātrums un dribla prasmes, un viņam neviens nespēja stāvēt līdzi. Pēc karjeras viņš sacīja: “Es biju tas, kurš futbolu izrāva no aizmugurējām lapām un pārlika uz pirmo.”


9. Alfredo Di Stefano

Viņš bija tik talantīgs, ka savulaik “Barcelona” un Madrides “Real” vienlaicīgi piederēja tiesības uz futbolistu, kurš sevi iepriekš bija iespaidīgi apliecinājis Dienvidamerikā. Tika ieteikts, lai Di Stefano vispirms divas sezonas aizvada “Real”, bet nākamās divas – “Barcelona”. Beigu beigās no šī darījuma atkrita Barselona, kas pārdeva savu daļu Madridei. Di Stefano kopā ar “Real” astoņas reizes uzvarēja “La Liga” un vēl piecas reizes triumfēja Čempionu līgā. Bobijs Čarltons nodēvēja viņu par vienu visu laiku daudzpusīgākajiem futbolistiem.


8. Francs Bekenbauers

Tikai viens no trim cilvēkiem vēsturē, kurš izcīnījis Pasaules kausu gan kā spēlētājs, gan kā treneris. Bekenbauers, kuru daudzi sauca arī par Keiseru, bija pēdējais Rietumvācijas izlases treneris, un valstsvienība 1990. gada finālā ar 1:0 pārspēja Argentīnu. Viņš arī bija viens no stūrakmeņiem Minhenes “Bayern” uzplaukumam Vācijā, izcīnot četrus Bundeslīgas titulus laika posmā starp 1964. un 1968. gadu.


7. Ronaldo

Pirms Krištianu Ronaldu bija R9. Vēl pat šobrīd internetā ik pa laikam parādās slavenā bilde ar Ronaldo trīstūrveidīgo frizūru, kas palikusi atmiņā futbola faniem visā pasaulē. Ronaldo kopā ar Brazīliju izcīnīja divus Pasaules kausa titulus 1994. un 2002. gadā, savukārt 1996. gadā, būdams tikai 20 gadus vecs, viņš saņēma gada labākā spēlētāja balvu. Divreiz viņš izcīnīja “Ballon d’Or”, kā arī vēl vairākas gada futbolista balvas. 1996. gadā Ronaldo guva 47 vārtus 51 spēlē savā debijas sezonā “Barcelona”, bet pēc tam viņš pārcēlās uz Milānas “Inter”. Pēc tam viņš atgriezās “La Liga” un pievienojās Barselonas niknākajai konkurentei “Real”. 2006. gadā Ronaldo guva 15. vārtus Pasaules kausā, kas bija rekords līdz pat 2014. gadam, kad to pārspēja Miroslavs Kloze.


6. Zinedins Zidāns

Neliels trakuma brīdis laukumā daudziem liek atcerēties Zidānu ar galvas sitienu pretiniekam, tomēr viņš bija arī viens no visu laiku labākajiem spēlētājiem, kurš spēris kāju uz laukuma. Viņš bija ne tikai ļoti talantīgs ar bumbu, bet arī īsts kareivis kopumā, kuru bija ļoti patīkami vērot, taču pretinieki jokoties nevarēja atļauties. Tituli ar “Juventus” un “Real” bija iespaidīgi, taču lielo slavu nodrošināja 1998. gada Pasaules kauss, kurā viņš guva divus vārtus finālmačā pret Brazīliju un savu skatītāju priekšā kopā ar Franciju kļuva par čempionu. Būdams galvenais treneris, viņš trīs gadus pēc kārtas triumfēja Čempionu līgā. 2018. gadā Zidāns kļuva tikai par trešo treneri, kuram izdevies trīsreiz uzvarēt Čempionu līgā/Eiropas kausā, bet par pirmo, kurš t paveicis trīs sezonās pēc kārtas.



5. Johans Kruifs

Bērni mūsdienās šo vārdu un uzvārdu dzird vairākas reizes sezonas gaitā, lai gan viņiem vispār nav nojausmas, kas viņš tāds ir. Johans Kruifs bija tik lielisks, ka viņa vārdā pat tika nosaukta kustība – slavenais “Kruifa pagrieziens”. Tikai dažiem futbolistiem bija tikpat liela izpratne par spēles tehnisko pusi kā Kruifam, tāpēc nebija ļoti pārsteidzoši, ka pēc karjeras beigām viņš pievērsās vadības darbam. Astoņiem Nīderlandes tituliem kā “Ajax” spēlētājam sekoja Eiropas kausa tituls un divi KNVB kausi kā trenerim. Vienam “La Liga” titulam “Barcelona” rindās kā futbolistam pievienojās vēl četri tituli Barselonā kā trenerim. Viens no visu laiku labākajiem treneriem, kā arī viena no visu laiku labākajām pārejām no futbolista uz treneri.


4. Krištianu Ronaldu

Ņemot vērā ilgstošo cīņu ar Lionelu Mesi par visu laiku labākā statusu 20 gadu garumā, būtu neprātīgi atstāt Krištianu Ronaldu pārāk tālu no karaļa titula, turklāt mūsdienās daudzi futbola līdzjutēji tieši portugāļa galvā liek visu laiku labākā kroni. Galu galā – tehniski viņš guvis visvairāk vārtu vēsturē, izceļoties ar vairāk nekā 860 precīziem sitieniem. Tāpat viņam pieder Čempionu līgas rekords (140 vārti), arī šajā rādītājā apsteidzot Lionelu Mesi. Saliekot to kopā ar trim Premjerlīgas tituliem, diviem “La Liga” kausiem, divām “Serie A” trofejām un četrām Čempionu līgas kausiem, radušies ļoti labi argumenti Ronaldu GOAT statusam. Ronaldu ir arī trešais visu laiku dārgākais spēlētājs, saskaitot kopā visas transfēru summas, kas iekasētas darījumu laikā uz “Real”, Mančestras “United” un “Juventus”.


3. Djego Maradona

Šī saraksta standarts ir tik augsts, ka Djego Maradona ir tik labs, lai ierindotos tikai 3. vietā, lai gan daudzi viņu sauc par futbola karali. Atšķirībā no citiem konkurentiem Maradona ceļoja apkārt un kļuva par ikonu trīs dažādās līgās. Tiek apgalvots, ka 15 gadu vecumā “Argentinos Juniors” rindās viņš ar pirmo pieskārienu raidīja bumbu cauri pretinieka kājām. “Boca Juniors” rindās viņš kļuva par čempioni un apspēlēja galveno sāncensi, bet pēc tam pārcēlās uz “Barcelona” un izcīnīja Spānijas kausu. Vēl šodien Neapolē Maradonu sauc par futbola karali, un viņš ar vietējo komandu izcīnīja divus “Serie A” titulus, Itālijas kausu un UEFA kausu. Tomēr jāsaka, ka 1986. gada Pasaules kausā Maradona ierakstīja savu vārdu futbola annālēs. Pieci vārti, piecas rezultatīvas piespēles un izcīnīts Pasaules kauss. Maradona izcēlās arī ar gadsimta vārtu guvumu pret Angliju, kad no savas laukuma puses ar 11 pieskārieniem 11 sekundēs tika līdz pretinieku vārtiem un guva vārtus. Jā, tajā spēlēja, iespējams, bija arī vēl kāds kontraversāls vārtu guvums…


2. Pelē

Kurš ir otrais visu laiku labākais futbolists? Vairāku gadu garumā Pelē tika uzskatīts par futbola karali, ko apstiprināja arī paaudze, kas nebija redzējusi viņu spēlējam. Cipari bija pārāk labi, lai tos apstrīdētu (lai gan citreiz ir grūti tos apstiprināt). Neoficiāli Pelē ir visu laiku rezultatīvākais ar vairāk nekā 1000 precīziem sitieniem vārtos, tomēr tikai 762 līdz mūsdienām ir oficiāli reģistrēti. Lielāko daļu savas karjeras viņš pavadīja Brazīlijas futbola čempionātā, kur dominēja kopā ar “Santos”, triumfējot sešas reizes, divreiz uzvarot “Copa Libertadores”, kā arī citos starptautiskos turnīros. Viņa bilance Brazīlijas rindās ir viens no galvenajiem iemesliem, kas liek runāt par GOAT statusu. Pelē trīsreiz uzvarējis Pasaules kausā, to izdarot 1958., 1962. un 1970. gadā. Vienīgā reize, kad viņš neuzvarēja, bija 1966. gadā, kad Anglija kļuva par čempioni. Pelē – futbola karalis?


1. Lionels Mesi

Kurš ir labāks futbola spēlētājs starp Mesi un Ronaldu? Redz, kad vērtējumā tiek iesaistīts redzes tests, neviens neizceļas vairāk kā Lionels Mesi. Arī pēc 100 gadiem cilvēki runās par iespaidīgo vārtu gūšanas talantu, taču tikai tie, kas redzējuši viņu spēlējam, zinās, kāds viņš bijis futbola ģēnijs. Grāciju, ar kādu viņš apstrādā bumbu, nav iespējams atkārtot. Pēc 20 gadu ilgas karjeras varētu domāt, ka pretinieki jau sen atkodoši, kā apturēt, taču nevar apturēt neapturamo. Mesi “Bacelona” rindās 778 spēļu laikā guva 672 vārtus un atdeva 303 rezultatīvas piespēles. Viņš desmit reizes uzvarēja “La Liga”, četrreiz Čempionu līgā un septiņas reizes Spānijas kausa izcīņā. Nedrīkst aizmirst arī Pasaules kausa triumfu un uzvaru “Copa America” turnīrā ar Argentīnas izlasi. Lionels Mesi ir GOAT! Neapstrīdams futbola karalis!