Eirovīzijas dziesmu konkurss: likmes, prognozes, grupas, kalendārs

Foto: TT

No 7. līdz 11. maijam Zviedrijas pilsētā Malmē norisināsies ikgadējais Eirovīzijas dziesmu konkurss, un Latviju šogad pārstāvēs mūziķis Dons. “Betsafe” piedāvā ieskatu svarīgākajā, lai ikviens mūzikas cienītājs būtu gatavs vienam no gada svarīgākajam mūzikas notikumam.



Formāts

Katra valsts savā iekšējā atlasē nosaka labāko mākslinieku, kurš konkrētajā gadā pārstāvēs valsti Eirovīzijā. Ierasts, ka galvenais notikums jeb fināls norisinās sestdienas vakarā, bet tā pašas nedēļas otrdienā un ceturtdien norisinās pusfināli. Automātiski vietu finālā garantējušas lielā piecinieka valstis jeb Francija, Vācija, Itālija, Spānija un Lielbritānija, kuras dziesmu konkursam piešķir vislielāko finansējumu, kā arī rīkotāja, kas šajā gadījumā ir Zviedrija.

Kā tiek sadalītas pusfinālu dalībnieces? Ņemot vērā iepriekšējo gadu balsojumus, 31 dalībniece tiek sadalīta piecos grozos. No katra pusfināla tālāk tiek desmit labākās valstis. Pirmā pusfināla balsojumā piedalās visas dalībnieces, kā arī Vācija, Zviedrija un Lielbritānija, savukārt pārējās valstis, kas nepiedalās, startē zem viena balsojuma. Otrā pusfināla balsojumā dalībniecēm pievienojas Francija, Itālija, Spānija un “pārējā pasaule”, kas nav pusfināla dalībnieku vidū.

Eirovīzijas dziesmu konkurss: kalendārs

1. pusfināls: 7. maijs, plkst. 22:00
2. pusfināls: 9. maijs, plkst. 22:00
Fināls: 11. maijs, plkst. 22:00


1. pusfināls

Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā 7. maija vakarā piedalīsies kopā 15 valstis, līdz ar to iespējas kvalificēties lielajam finālam ir labākas nekā divas dienas vēlāk, kad kārotajā desmitniekā centīsies iekļūt 16 valstis. Lai arī Latvija nepiedalīsies šajā pusfinālā, noteikti, ka latviešu uzmanība tiks vērsta Lietuvas un Ukrainas virzienā. Šajā pusfinālā uz skatuves kāps Austrālija, kas jau vairākus gadus piedalās Eirovīzijā, turklāt ar atzīstamiem rezultātiem.

Pēc pašreizējām bukmeikeru prognozēm ir piecas izteiktas favorītes iekļūšanai lielajā finālā – Horvātija, Ukraina, Lietuva, Somija un Luksemburga. Labas izredzes prognozē arī Kiprai, Polijai un Serbijai, bet par atlikušajām divām vietām gaidāma ļoti interesanta cīņa.


2. pusfināls

Mūziķis Dons savu uznācienu uz Eirovīzijas skatuves piedzīvos 9. maija vakarā. Tāpat šajā dienā par vietu finālā cīnīsies Igaunija, tomēr, kā jau minēts iepriekš, iekļūt starp desmit labākajām valstīm būs sarežģītāk, jo par šīm vietām sacentīsies 16 valstis nevis 15. “Betsafe” bukmeikeri ir visai pārliecināti, ka lielajā finālā iekļūs Nīderlande, Šveice, Beļģija, Grieķija, Armēnija, Norvēģija, Izraēla un Austrija.


Arēna

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks trešajā lielākajā Zviedrijas pilsētā Malmē. Visas trīs dienas mūziķi un līdzjutēji pulcēsies “Malmo Arena”, kas ir otra lielākā iekštelpu arēna visā valstī. Koncertu laikā arēna spēj satilpināt 15,5 tūkstošus cilvēku, bet rekords tika uzstādīts 2010. gadā, kad Lady Gaga koncertu apmeklēja 11,3 tūkstoši. Tas gan nav absolūtais arēnas rekords, jo 2008. gadā uz hokeja spēli ieradās 13,2 tūkstoši līdzjutēju. Ikdienā “Malmo Arena” savas mājas spēles aizvada Zviedrijas spēcīgākās hokeja līgas komanda Malmo “Redhawks”.

Arēnā, kas atklāta 2008. gadā, norisinājušies dažādi liela mēroga sporta pasākumi: 2014. gada Pasaules junioru čempionāts hokejā, 2011. un 2023. gada Pasaules čempionāts handbolā. “Malmo Arena” uzstājusies ne tikai Lady Gaga, bet arī Britnija Spīrsa, Rianna un Bobs Dilans. Šī nebūs pirmā reize, kad arēna uzņems Eirovīzijas fanus, jo 2013. gada Eirovīzijas uzvarētājs tika noskaidrots tieši “Malmo Arena”!


Latvijas prognozes Eirovīzijā

Pēdējos gados Latvijai Eirovīzijas dziesmu konkursā nav sekmējies ļoti labi, par ko liecina fakts, ka tikai divas reizes kopš 2009. gada Latvijas pārstāvim izdevies kvalificēties lielajam finālam, turklāt tas nav noticis sešas reizes pēc kārtas (2020. gadā konkurss nenotika). Vai Dons apturēs Latvijas neveiksmju sēriju?

Eirovīzijas likmes un koeficienti norāda uz to, ka Latvija nav starp desmit favorītēm 2. pusfinālā, tomēr varētu būt viena no valstīm, kas atradīsies tieši uz robežas par tikšanu tālāk. Ja skatāmies, kā novērtēta iespēja triumfēt Eirovīzijā kopumā, Dons atrodas aptuveni vidusdaļā. “Betsafe” bukmeikeri piedāvā arī koeficientus par to, kura no Baltijas valstīm būs visaugstāk, un šajā kategorijā pārliecinoša favorīte ir Lietuva, kam seko Igaunija un Latvija.


Eirovīzijas galvenie favorīti

Kas šogad varētu uzvarēt Eirovīzijā? Jāteic, ka šajā gadā nav izteikta viena favorīte, kā tas ir bijis novērojams iepriekšējos gados. Eirovīzijas totalizators labākās izredzes uzvarēt atvēl Šveices pārstāvim Nemo, kuram seko Horvātijas dziedātājs “Baby Lasagna” un itāliete Andželina Mango. Tieši Itālija ir galvenā favorīte starp visām “lielā piecinieka” valstīm, kamēr Ziemeļvalstu duelī bukmeikeri kā favorītes atzīmē Zviedriju un Norvēģiju.