NBA likmju padomi un stratēģija

Foto: TT

Likmju likšana uz NBA var būt ļoti ienesīga, ja Tu izspēlē savas kārtis pareizi un izveido labu stratēģiju. Tā kā spēles ASV notiek katru dienu, Tavas iespējas gūt panākumus ir neierobežotas. Vadošais NBA likmju eksperts Džons Ārnets sniedz vērtīgus ieteikumus un padomus, kas Tev ļaus gūt labus rezultātus, liekot likmes uz NBA.

NBA sezona ir maratons, kurā pareizu handikapu piešķiršana ir pilnas slodzes darbs. Un ikviens, kurš apgalvos pretējo, ir vai nu nekompetents vai nav pietiekoši labi informēts. Nav īsāko ceļu vai burvju padomu, kas varētu Tevi pārvērst uzvarētājā; Tev katru dienu ir jāseko līdzi spēlētāju sastāviem un rotāciju izmaiņām, Tev ir cītīgi jāmeklē labākās līnijas un koeficienti, un Tavam piegājienam ir jābūt pacietīgam un neatlaidīgam, lai pārvarētu sezonas paisumus un bēgumus.

Tomēr daudzi profesionāļi uzskata, ka viņiem NBA ir vislielākās priekšrocības, jo regulārās sezonas līnijas var būt nedaudz neprecīzas – bukmeikeriem ir neiespējami būt tik rūpīgiem pareizo handikapu noteikšanā 2460 spēlēs, kas notiek katru vakaru septiņu mēnešu garumā, kā viņiem tas izdodas, piemēram, NFL vai EPL. Līdz ar to NBA noteikti ir atrodamas iespējas, ja esi gatavs pielikt pūles. Zemāk ir apkopoti daži padomi, kas var palīdzēt atrast pareizo virzienu.


Tirgi un piedāvājums

Trīs galvenie tirgi, kas tiek piedāvāti katrā NBA spēlē, ir handikaps, spēles uzvarētājs un punktu skaits (virs/ zem). Šķiet, vispopulārākās ir handikapa likmes, it īpaši starp “sistēmu” (vairāk par to lasi zemāk) un ikdienas spēlētājiem, kuri grib atbalstīt favorītus, nemaksājot par to pārmērīgi lielu cenu (protams, viņu izvēlētā “cena”, kura nosaka, ka komandai ir jāuzvar spēli ar noteiktu punktu skaitu, lai spēlētājs laimētu likmi, ilgtermiņā būs lielāka). Vairums bukmeikeru šīs likmes piedāvā ar bāzes koeficientu 1.91 (-110), kas nozīmē, ka mums ir jāuzvar aptuveni 52,4% gadījumos, lai gūtu peļņu.

Savukārt spēles uzvarētāja likme vienkārši ir likmes likšana uz komandu, kura uzvarēs. Likmju likšana uz iedzinējiem jau ilgi ir iecienīta gan nopietnu, gan izklaidi alkstošu spēlētāju vidū. Tas galvenokārt ir tāpēc, ka negaidīti rezultāti tiek piedzīvoti gandrīz katru vakaru – šis nav NFL, kur lieliska komanda var zaudēt tikai divas vai trīs spēles visā sezonā.

Neviena komanda modernā NBA vēsturē nav zaudējusi mazāk par 10 spēlēm, un parasti topa augšgalā ir komandas, kas zaudē 25 vai pat 30 spēles (regulārajā sezonā ir 82 spēles). Motivācijas līmenis svārstās diezgan ievērojami no vakara uz vakaru; daži treneri saviem zvaigžņu spēlētājiem liks atpūsties bez iepriekšēja brīdinājuma, un katra līgas komanda ir pietiekami spēcīga uzbrukumā, lai notiekošo padarītu aizraujošu, ja vien viņiem izdodas trāpīt uz viļņa.

Pareizs minējums šajā kategorijā var Tev dot pievilcīgu laimestu, lai gan daži apgalvos, ka termins “minēšana” nav atbilstošs. Galu galā, informācijas par šīm 30 komandām netrūkst – mēs tās redzam regulāri, un apkopotās statistikas kalni paliek tikai augstāki. Gudra NBA handikapu noteikšana ir tikpat saistīta ar “minēšanu” kā naftas spekulācijas ar urbumu rakšanu: protams, Tev vajag nedaudz veiksmes, bet Tavi panākumi vai zaudējumi ir atkarīgi gandrīz tikai un vienīgi no zināšanām un veiktās izpētes.


Statistika un sistēmas

Tehnoloģiju, piemēram, SportVu ieviešana un uz statistikas datiem balstītu analīžu popularizēšana citos sporta veidos, jo īpaši beisbolā, pēdējo dažu gadu laikā ir novedusi arī pie pilnīgas detalizētas statistikas revolūcijas NBA. Lai apzīmētu šo moderno statistiku, tiek lietots termins “analītika”, un lielākā daļa komandu mūsdienās kaut kādā mērā izmanto analītiku. Daži no klubiem skaitļu interpretēšanai atvēl ievērojamus līdzekļus. Visredzamākais rezultāts parastam vērotājam ir dramatiskais trīspunktu metienu skaita pieaugums, jo komandas met pa grozu no attāluma kā nekad iepriekš.

Piemēram, 2011.-12. gada sezonā līgas 30 komandas kopā izpildīja 36 395 mēģinājumus gūt trīs punktus. Tikai trīs gadus vēlāk, 2014.-15. gada sezonā, šis skaitlis bija pieaudzis līdz 55 140, kas bija jauns rekords. Iepriekšējais rekords – 52 974 trīspunktu metienu, tika uzstādīts gadu iepriekš. Tu varētu jautāt, kāda tam ir saistība ar uz statistiku balstītu analīzi?

Vispārpieņemts ir uzskats, ka čempiona titulu var izcīnīt, spēlējot no “iekšpuses uz āru”; tātad metiens no tuvas distances vienmēr ir labāks nekā metiens no trīspunktu līnijas. Problēma slēpjas faktā, ka, pielietojot pamata, elementāru matemātiku, šī stratēģija izrādās neproduktīva: komandas parasti aptuveni 40% metienu izdara trīspunktu līnijas iekšpusē – tātad katra divpunktu metiena vērtība ir apmēram 0.80 punkti, un aptuveni 36% no trīspunktu līnijas – tātad katra trīspunktu metiena vērtība ir apmēram 1.08 punkti.

Proatams, tas ir daudz sarežģītāk – dažas komandas trīnīšus met labāk nekā citas, dažām ir drausmīgi lieli vīri, kuriem vajag bumbu, bet dažas komandas joprojām izvairās no “analītikas revolūcijas” un pieturās pie vecās skolas “atbrīvojies un met” principa (lai gan tādas ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas).

Trīspunktu metienu skaita pieaugums ir tikai aisberga redzamā daļa statistikas datu ietekmei uz spēles izpēti un treniņu norisi. Mūsdienās tiek sekots līdzi katrai spēlētāja kustībai, un komandas nepārtraukti nāk klajā ar dažādiem radošiem veidiem, kā palielināt efektivitāti.

Ja Tu esi statistikas cienītājs, tad tagad ir lielisks laiks pievērsties NBA. Jautājums ir, kā tas var palīdzēt mums kā likmju licējiem?

Protams, informācijas nekad nevar būt par daudz. Milzīgā spēļu skaita dēļ NBA ir viens no nedaudzajiem profesionālajiem sporta veidiem, kurā Tu patiesībā vari pārspēt bukmeikeru gudrībā – Tu vari redzēt lietas, ko viņi nepamana, un zināt to, kas viņiem paslīd garām. Katra NBA spēle tagad ir pieejama skatītājiem visā pasaulē, izmantojot League Pass, un Tev nav nepieciešams iegādāties statistikas apkopošanas lapas abonamentu – NBA.com ir pieejama neticami iespaidīga statistikas datubāze, piepildīta ar rādītājiem, kas ir interesanti tikai ar NBA apsēstajiem un dīvainajiem (citiem vārdiem sakot, man un Tev).

Informācija ir svarīga, un izglītotam likmju licējam vienmēr ir lielākas izredzes paturēt savu naudu nekā laimes meklētājiem. Paturot to prātā, svarīgi ir ņemt vērā kontekstu un nepaļauties tikai uz statistiku. Es neesmu pamanījis nekādu sakarību starp būšanu par analītikas valdnieku un uzvarošu likmju licēju. Dažkārt man šķiet, ka ar statistiku pārņemtie aiziet tik tālu, ka nespēj saskatīt kopbildi. Neesi viens no viņiem.

Nereti likmju licējiem, kuri ļoti paļaujas uz skaitļiem, patīk veidot pašiem savas datu bāzes, kurās viņi pēcāk pēta ciparus, lai atrastu kādu šablonu vai sistēmu. Ir burtiski simtiem zināmu NBA sistēmu, un, protams, vēl simtiem tādu, kuras entuziasti patur sev.

Vai ir nezināma sistēma, kaut kas, kas nepārtraukti dod labāku rezultātu par 52,4%? Manī mītošais pesimists saka “nē”, bet dažādām sistēmām ir panākumiem bagāti gadi nepārtraukti, un esmu pārliecināts, ka arī tagad apkārt klejo kāda, kas ir uzvarējusi jau vairākus gadus pēc kārtas. Mēs visu dienu varam runāt par izlases lielumu, bet, ja Tu vairākus gadus esi uz peļņas viļņa, un tikai tad saskaries ar “labojumiem”, kurš gan varētu sūdzēties?

Es pats ar atšķirīgām sekmēm esmu eksperimentējis ar desmitiem dažādu sistēmu. Daudzas var atrast, vienkārši pameklējot internetā, bet es pieminēšu pāris no tām kā piemērus:

• Liec likmi pret favorītiem, kas spēlē otro nakti pēc kārtas, ja viņi bija favorīti un attaisnoja uz sevi liktās cerības iepriekšējā vakarā. Šīs likmes uzrādīja iespaidīgu 84-53-1 rezultātu pret handikapu no 2006.-07. līdz 2012.-13. gadam, bet zaudēja gan 2013-14., gan 2014-15. gada sezonās.

• Ņem komandu ar lielāku uzvaras procentu un atņem no tā vājākās komandas uzvaras procentu, piemēram, ja Spurs uzvaras procents ir .680 un viņi spēlēja pret Rockets, kuras uzvaras procents bija .440, Tu no 680 atņemtu 440, kas dotu 240 (decimālskaitļa pieraksts nav jāņem vērā). Pēc tam šo skaitli dali ar 20 un piešķir 3 punktus mājiniekiem – tātad šajā gadījumā Spurs saņemtu 15, ja spēle norisinātos Sanantonio, un Spurs 9, ja spēle notiktu Hjūstonā. Tālāk no Tava iegūtā handikapa tiek atņemts spēles patiesais punktu handikaps (atņemts no favorīta). Ja Tu iegūsti vismaz 10 punktu starpību, tad esi atradis labu likmi. Konkrētajā piemērā mēs būtu atraduši likmi, ja Spurs būtu favorīti ar 5 vai mazāk punktiem mājās, vai ja viņi būtu iedzinēji ar 1 punktu vai vairāk izbraukumā. Šī sistēma bija uzvarētāja vairākus gadus pēc kārtas agrīnos 2000. gados, un daži tai joprojām uzticas. (*ir daži nosacījumi – nav savainotu spēlētāju, nav 10 vai vairāk punktu handikapa, neviena no komandām nespēlē otro vakaru pēc kārtas).


Live likmes

NBA spēles ir pazīstamas ar to lielajām rezultātu svārstībām. Notiekošais var kļūt ļoti dīvains, ja kādai no komandām otrajā spēles daļā nav izredžu uzvarēt – tas ir zināms arī kā “pārpalikumu laiks”. Šī iemesla dēļ daudzi likmju licēji spēles laikā nesēž rokas klēpī salikuši, un daži no respektētākajiem lielākos postījumus izdara tieši pēc pirmā iemetiena.

Slavenais Haralabos Vulgaris ir pasaulē izcilākais NBA likmju licējs. Tiek lēsts, ka Vulgaris ik mēnesi izdara miljonos mērāmas likmes, par ko ir izpelnījies pat ievērojamu plašsaziņas līdzekļu uzmanību. Kā vairums panākumiem bagāto profesionāļu, viņš par savām darbībām izsakās noslēpumaini, taču Vulgaris ir daudz runājis par NBA live likmju priekšrocībām.

Live stratēģija lielākoties balstās uz spēlētāju sastāvu kombinācijām un treniņu tendencēm, un es varu derēt, ka Vulgaris nerimstoši seko līdzi šiem rādītājiem. Skatoties plašāk, live likmju likšana ir lieliska iespēja izmantot to, ko daži uzskata par NBA neglīto pusi – cīņas spara zudumu, pārpalikumu laiku, “es pirmais” attieksmi un trenerus, kuri nosēdina savas zvaigznes uz rezervistu soliņa, mēģinot pietaupīt viņu spēkus pēc regulārās sezonas gaidāmajiem mačiem.

Dažkārt, skatoties spēli, ir jūtams, ka kaut kas tāds notiks. Jo vairāk uzmanības Tu pievērsīsi, jo pamanāmāks tas būs. Esmu pārliecināts, ka vienā dienā Vulgaris pieleca sēdus savā dīvānā un teica: “Bet protams! Es zinu, kas tagad notiks! Es varu uzvarēt šo spēli!!!”. Ko lai saka, es uzaugu uzskatot, ka, ja viens cilvēks var kaut ko izdarīt, tad tas ir pa spēkam arī citiem. Tāpēc sāc darboties!