Garākie basketbola spēlētāji

Gandrīz nepamatoti, bet basketbols tiek asociēts ar sporta veidu, kurā augumam tiek piešķirta ļoti liela nozīme. Daudzi spēlētāji laukumā ir ļoti gari, salīdzinot ar tiem, kas ir vidēja auguma. Zināms, ka komandām patīk auguma aspekts, jo garāki spēlētāji svarīgos brīžos var bloķēt pretiniekus un ir labi aizsardzībā, taču viņi var būt arī ar sliktāku koordināciju, lēnāki un tikai dažreiz ir apveltīti ar spēju ļoti strauji kustēties pāri laukumam. Protams, ne visi tādi ir, jo pietiekami daudziem ir gan augums, gan pareizās kvalitātes.

Vai papildu centimetri tik ļoti ietekmē viņu spējas? Protams, ka garākais basketbolists pasaulē ļoti viegli trieks bumbu grozā, salīdzinot ar īsākiem spēlētājiem, taču vai garāks augums nozīmē arī būt labākam atlētam? Vai garākais profesionālais basketbolists šobrīd ir arī labākais?



Visu laiku garākie basketbolisti

Garākais spēlētājs, kurš devies laukumā, bijis Saulemains Ali Našnušs. Nekas daudz par viņu nav zināms, lai gan bija 245cm garš un pārstāvēja Libērijas nacionālo izlasi. Našnušs piedalījās arī filmā, kurā gan viņam bija neliela loma. Viņš ir tikai viens no 20 cilvēkiem medicīnas vēsturē, kurš bijis tik garš.


Garākie basketbola spēlētāji pasaulē

Par garāko profesionālo basketbolistu tiek uzskatīts Suns Ming Mings – šī Ķīnas atlēta augums sasniedza 236cm. Lai arī viņš spēlēja ASV, tikt līdz NBA neizdevās. 2005. gada draftā Mings netika izvēlēts, un turpinājumā viņš pārstāvēja dažādas zemāko līgu komandas. Tāpat Mings pabaudīja Meksikas un Japānas basketbolu, bet karjeru noslēdza dzimtenes komandā Pekinas “Ducks”. Lielākie panākumi Mingam bija tieši Ķīnā, jo divreiz kļuva par nacionālā čempionāta CBA uzvarētāju. Viņš un viņa dzīvesbiedre tiek uzskatīti par pasaulē garāko pāri, un Mings paspējis piedalīties arī vairākās filmās.


Šobrīd garākais basketbolists

Tako Fals pašlaik ir garākais basketbolists pasaulē, un viņa augums ir 229cm. Senegālas basketbola pārstāvis spēlējis vairākās populārās komandās, ieskaitot NBA. Nav arī nekāds pārsteigums, ka viņa pirmie punkti NBA bija trieciens grozā, taču palēkties nevajadzēja. Lielākoties gan Fals spēlēja NBA attīstības līgā, NBA aizvadot vien 37 mačus. Tikai vienu spēli viņš uzsāka starta pieciniekā un vidēji laukumā pavadīja 6,2 minūtes.

Šobrīd par savām mājām Fals sauc Ķīnu, jo spēlē “Flying Tigers” komandā. Garais centra spēlētājs parakstīja vienas sezonas līgumu un ir apņēmības pilns restartēt savu karjeru, pierādot visiem, ka viņš var būt lielisks metienu bloķētājs un uzbrukumu noslēdzējs.


Garākie spēlētāji NBA

Būdams 231cm, Džordžs Murešans ir viens no diviem garākajiem spēlētājiem, kurš jebkad spēlējis NBA. Rumānis pārstāvēja Vašingtonas “Bullets” un Ņūdžersijas “Nets” krāsas no 1993. līdz 2000. gadam. Muresans piedalījās vairāk nekā 300 spēlēs, kopā guva 3020 punktus jeb nedaudz zem vidēji desmit punktiem mačā (9,8). Lai arī viņš netika uzskatīts par lielu zvaigzni, 1996. gadā rumānis saņēma progresējošākā spēlētāja balvu.

Muresans rekordu dala kopā ar Manuti Bolu. Sudānietis NBA pavadīja deviņas sezonas un pārstāvēja tādas komandas kā “Bullets”, Goldensteitas “Warriors”, Filadelfijas “76ers” un Maiami “Heat”. Bols piedalījās vairāk nekā 600 mačos, kopā guva 1599 punktus jeb 2,6 vidēji mačā.

Šobrīd garākais NBA basketbolists ir Bobans Marjanovičs. Serbu basketbolists pārstāv Hjūstonas “Rockets” un ir 224cm garš. Rakstīšanas brīdī viņš kopumā piedalījies vairāk nekā 320 spēlēs, kopā guvis 1800 punktus jeb vidēji 5,6 spēlē. Mūsu pašu Kristaps Porziņģis, kurš spēlē Bostonas “Celtics”, ir otrs garākais spēlētājs līgā, būdams 221cm garš. Porziņģis piedalījies vairāk nekā 410 spēlēs un kopā guvis 8160 punktus. “Betsafe” uz abu garāko spēlētāju komandām, gan citām piedāvā ne tikai pirmsspēles likmes, bet arī live basketbola likmes!


Garākie basketbolisti no Eiropas

Samuels Deguara tiek uzskatīts par šobrīd garāko eiropiešu basketbolistu. 230cm garais Maltas spēlētājs maizīti pelna Taivānas līgā, un viņa apavu izmērs esot lielāks par 50. Runājot par Deguaru, tiek minēts, ka viņš izcili vāc atlēkušās bumbas, kā arī sekmīgi dod piespēles.

Karjeras laikā Deguara spēlējis dažādās pasaules vietās, tomēr līdz NBA viņš nav ticis. Lai arī kopumā viņš nav tas populārākais basketbolists, Deguara spēlējis Itālijas, Maltas, Spānijas, ASV, Kanādas, Lietuvas, Malaizijas, Taizemes un Taivānas komandās.


Garākie koledžu basketbolisti

Džamarions Šarps ir šobrīd garākais basketbolists ASV koledžu čempionātā – 226cm! Viņš, protams, ir arī garākais 1. divīzijas spēlētājs, turklāt tiek uzskatīts par vienu no garākajiem cilvēkiem pasaulē. Šarps visu koledžas laiku bijis produktīvs spēlētājs, divreiz esot labākajam NCAA metienu bloķētājam (2022. un 2023. gadā), abos gados tiek atzītam arī par labāko aizsardzības spēlētāju.


Visu laiku garākie spēlētāji

Mēs jau atklājām, ka Suleimans Ali Našnušs bijis visu laiku garākais basketbolists, taču kopumā jāatzīst, ka saraksts ar garākajiem spēlētājiem ir iespaidīgs. Atsaucoties uz pieejamo informāciju, garākie spēlētāji ir:

  • Suleimans Ali Našnušs (245cm)
  • Suns Ming Mings (236cm)
  • Džordžs Murešans (231cm)
  • Manute Bols (231cm)
  • Samuels Deguara (231cm)
  • Jao Mins (229cm)
  • Tako Fals (229cm)

Kuri ir labākie basketbolisti?

Kad tiek runāts par labākajiem basketbolistiem, visai ātri kļūst skaidrs, ka augums nav galvenais priekšnoteikumus, lai būtu labākais. Ja tev tiktu uzdots jautājums par labākajiem basketbolistiem šobrīd, tu noteikti visai ātri iedomātos par kādu no šiem:

  • Lebrons Džeimss (206cm)
  • Stefans Karijs (188cm)
  • Džoels Embīds (213cm)
  • Jannis Adetokunbo (213cm)
  • Nikola Jokičs (211cm)

Maikla Džordana augums bija ap 198cm, kad viņš spēlēja, savukārt Vilta Čemberleina norādītais augums bija 216cm, bet Karīma Abdula-Džabara – 218cm.


Vai augums spēlē būtisku lomu?

Aplūkojot pašreizējo NBA labāko spēlētāju sarakstu, šķiet, ka augums spēlē lomu, jo vairāki no basketbolistiem ir vismaz 210cm gari, turklāt par vērtīgākajiem spēlētājiem pēdējās sezonās atzīti tieši Jokičs, Embīds un Adetokunbo.

Protams, ir arī izņēmumi, ko likmju veicējiem būtu nepieciešams ņemt vērā. Stefans Karijs tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem metienu izpildītājiem, un viņš sarakstā starp šī brīža labākajiem basketbolistiem ir īsākais.

Augums kā faktors jāņem vērā, ja tiek izdarītas likmes par izcīnītajām atlēkušajām bumbām, jo augumā garākie spēlētāji tiek pirmie pie iespējas izcīnīt bumbu. Vēl viens likmju tirgus, kurā jāņem vērā augums, ir bloķētie metieni, jo garajiem ir ļoti nozīmīga priekšrocība.

Kad runa ir par punktu gūšanu, automātiski būtu vieglāk izvēlēties garos spēlētājus, turklāt arī NBA komandas izvēlas draftēt augumā garākus basketbolistus, tomēr Karijs ir labs pierādījums tam, ka nav nepieciešams būt garam, lai varētu spēlēt rezultatīvi un efektīvi.


Augums neizsaka visu

Lai gan augums var būt liela priekšrocība, tas nav jāuzskata par izšķirošo faktoru, veicot likmes. Kopējam prasmju līmenim, spējām un kvalitātei jābūt vispirms, salīdzinot ar augumu, kad tiek domāts par likmēm, jo augums negarantē labus panākumus laukumā.



Biežāk uzdotie jautājumi (FAQ)

Kurš ir garākais basketbolists?

Visu laiku garākais spēlētājs ir Suleimans Ali Nušnušs – libērieša augums sasniedza 245cm atzīmi, pārspējot visus konkurentus.

Kurš ir garākais profesionālais basketbolists?

Suns Ming Mings ir garākais profesionālais basketbolists. Viņš pārstāvējis vairākas komandas visā pasaulē, un viņa augums ir 236cm, bet šobrīd augumā raženākais spēlētājs ir Tako Fals, kurš ar saviem 229cm palīdz Ķīnas komandai “Flying Tigers”.

Kurš ir garākais basketbolists NBA?

Šobrīd neviens spēlētājs nav garāks par Bobanu Marjanoviču, jo serbs sasniedzis 224cm. Ikdienā viņš pārstāv Hjūstonas “Rockets”.

Kurš ir NBA visu laiku garākais spēlētājs?

Auguma rekords vēsturiski pieder diviem atlētiem. Džordžs Murešans un Manute Bols atbildīgi par rekordu, abiem esot 231cm gariem, bet pavisam tuvu viņiem bijis Jao Mins ar 229cm.

Kurš ir šobrīd garākais koledžu basketbolists?

Džamarions Šarps ir garākais koledžu basketbolists šobrīd ar 226cm. Ņemot vērā sasniegumus NCAA, kādu dienu viņš varētu uzmirdzēt arī NBA.

Kurš ir garākais eiropiešu basketbolists?

Samuels Deguara tiek uzskatīts par šobrīd garāko basketbolistu no Eiropas. Viņa augums sasniedz 230cm, un viņš šobrīd pārstāv Taivānas līgas komandu “GhostHawks”.

Vai augums spēlē būtisku lomu, izdarot likmes uz basketbolu?

Garos auguma centimetrus var uzskatīt par priekšrocību dažos likmju tirgos gan NBA likmēs, gan citās basketbola līgās. Kā divus galvenos var minēt izcīnītās atlēkušās bumbas un bloķētos metienus, neaizmirstot arī par citiem likmju tirgiem, kas balstīti uz aizsardzību. Tajā pašā laikā svarīgāk būtu apsvērt konkrētā basketbolista prasmes un iemaņas. Stefans Karijs ir īsāks spēlētājs (salīdzinot ar citiem basketbolistiem), un viņš tie uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem metējiem NBA vēsturē.