Premjerlīgas likmju padomi

Foto: TT

Vienalga, vai esi pieredzējis totalizatora spēlētājs vai pilnīgs iesācējs, liekot likmes, Tev vienmēr vajadzētu būt diviem mērķiem: iegūt pieredzi un, protams, laimēt.

Mēs, Betsafe, esam šeit, lai parādītu Tev pareizo virzienu, kur meklēt izcilu vērtību. Tāpēc lieki nekavēsimies un apskatīsim sešus dažādus tirgus, kuri, kā pats varēsi pārliecināties, piedāvā nedaudz lielāku vērtību Premjerlīgas spēlēs.


Neizšķirts – likmes atceltas

Sāksim ar vienu no māzāk zināmajiem tirgiem, proti, neizšķirts – likmes atceltas. Virspusēji raugoties, varētu šķist, ka šajā tirgū nav pietiekoši daudz vērtības, jo tas piedāvā tikai dažus iznākumus. Bet tas tā nebūt nav.

Iespējams, Tu esi pamanījis, ka šosezon Premjerlīgā aizvien vairāk komandas svarīgus punktus gūst izbraukuma spēlēs. Patiesībā no sezonas sākuma līdz 2015. gada 21. decembrim pārsteidzoši 34.91% spēļu ir beigušās ar uzvaru viesos.

Salīdzini to ar datiem piecas sezonas iepriekš, kad šis rādītājs bija vien 23.68%, un Tev būs skaidrs, ka tas ir iespaidīgs kāpums samērā īsā laika posmā.

Jā, nav nekāds noslēpums, ka visi bukmeikeri piedāvājumu veido par labu mājiniekiem. Taču tas nenozīmē, ka viņi noteikti ir favorīti. Tanī pat laikā gandrīz katrā gadījumā mājās spēlējošai komandai būs zemāks koeficients nekā tad, ja viņi šo pašu spēli aizvadītu izbraukumā.

Izpēti, cik procentuāli daudz uzvaru komandas gūst izbraukumā. Ja pamani, ka viesu komandai šis procents ir samērā augsts, tad, iespējams, šajā tirgū atradīsi fantastisku vērtību.

Likmes rekomendācija: “neizšķirts – likmes atceltas” likme par labu viesu komandai.


Puslaiks / pilns laiks

Ja Tev patīk viena notikuma tirgi, bet to piedāvājums nešķiet gana labs, ir vērts apskatīt puslaika/ pilna laika tirgu, kas varētu dot labākus koeficientus.

Daži izvēlās mest līkumu viena notikuma tirgiem, jo tajos ir samērā grūti atrast vērtību, bet, ja domā, ka Tevis izvēlētajai komandai ir izredzes, un to attaino arī koeficienti, puslaika/ pilna laika likmes var būt pareizā izvēle.

Ja gribi likt likmi uz sniegumā pārliecinošu mājinieku komandu, bet koeficients ir zemāks par 1.35, likme par viņu uzvaru puslaikā un arī pēc fināla svilpes var piedāvāt koeficientu virs 1.60, dodot Tev iespēju dubultot laimestu.

Saskaņā ar Opta Sports datiem, pārsteidzoši 74,3% mājās spēlējošo komandu, kas pēc pirmā puslaika ir vadībā ar 1-0, uzvar arī visu spēli. Tāpēc, ja esi pārliecināts, ka Tava izvēlētā komanda iegūs pārsvaru arī pēc pirmā puslaika, statistiski Tu vari laimēt 75% gadījumu.

Likmes rekomendācija: likt likmi, ka favorīts uzvarēs puslaikā un pilnā laikā.


Handikapa tirgi

Augstāk minētajam seko handikapa tirgi, kas favorītu atbalstītājiem piedāvā nedaudz lielāku vērtību nekā viena notikuma tirgi.

Handikapa tirgi likmju licējam dod lielāku vērtību, kādai no komandai dodot iedomātu pārsvaru. Piemēram, Tottenham savā laukumā uzņem Sunderland, un pirms spēles norises dienas viņu uzvara tiek novērtēta ar koeficientu 1.32.

Zema, bet taisnīga cena, ņemot vērā abu komandu sagatavotību un faktu, ka Spurs ir izcīnījuši uzvaru pēdējās četrās Premjerlīgas spēlēs pret Sunderland savā White Hart Lane stadionā.

Tāpēc vērtību alkstošajiem būtu vērts apsvērt Spurs -1 ar koeficientu 1.90 vai pat Spurs -2 ar koeficientu 3.30.

Šis tirgus ir labi piemērots stiprām komandām, kuras parasti gūst vārtus agri, tādējādi liekot saviem pretiniekiem salūzt zem spiediena un piedzīvot sagrāvi.

Likmes rekomendācija: likt likmi uz rezultatīvas komandas uzvaru ar handikapu.


Abas komandas gūs vārtus kombinētā likme

Abas komandas gūs vārtus tirgus tā pirmssākumos bija populārs viena notikuma likmju licēju vidū. Taču tas ir tirgus ar tikai diviem iznākumiem un tādēļ dažkārt var nepiedāvāt labu vērtību.

Bet šīs populārās likmes vērtību var palielināt divi tirgi, un pirmais no tiem ir kombinētās likmes.

Apskatot Premjerlīgas kartīti, Tev visticamāk būs konkrēts viedoklis par spēlēm, kurās tiks gūti daudz vārti, un kuras tādēļ notiks dienas pirmajā pusē, un spēlēm, kuras sāksies tuvāk pusnaktij.

Atsaucoties uz manu “Michael Owen – a guide to commentary” grāmatu, vārti maina spēles gaitu. Tas var izklausīties vienkārši, bet, piedzīvojot vārtu zaudējumu, komanda nonāk iedzinēju lomā. Lai arī vārtu zaudējums komandu mudina gūt atbildes vārtus, vienlaikus tas paver arī plašākas iespējas atkārtoti ielaist bumbu savos vārtos. Tieši tāpēc laika posmā no 2003. līdz 2016. gadam Premjerlīgā visbiežāk redzamais spēles gala rezultāts bija 1-1.

Aizvadītajā sezonā (14/15) divas rezultatīvākās līgas komandas bija pirmo vietu ieņēmusī Chelsea ar 73 un otrās vietas ieguvēja Mančestras City ar 83 gūtiem vārtiem. Nav nekāds pārsteigums, ka abu komandu divos savstarpējos līgas mačos tās abas iesita vārtus katrā spēlē.

Taču tas nav tikai vienpusējs tirgus un darbojas arī pretējā virziena. Piemēram, pagājušajā sezonā pirms divu vismazāk rezultatīvo komandu (Sunderland un Burnley) spēles, atzīmējot NĒ “abas komandas gūs vārtus” tirgū, Tu būtu laimējis abas reizes.

Likmes rekomendācija: izdari trīs līdz četras “abas komandas gūs vārtus” izvēles un izveido kombinēto likmi.


Rezultāts pluss abas komandas gūs vārtus

Otrs veids, kā palielināt vērtību “abas komandas gūs vārtus” tirgū, ir pievienot tam rezultātu.

Šis tirgus būs piemērots gadījumos, kad domā, ka Tevis izvēlētā komanda uzvarēs, pretiniekus atstājot sausā, bet negribi būt tik drosmīgs un prognozēt precīzu rezultātu.

Atcerēsimies 04./05. gada sezonu, kad Chelsea uzvarēja līgā ar 12 punktu pārsvaru. Sezonas laikā viņi ielaida tikai 15 vārtus, kas ir Premjerlīgas rekords.

Chelsea uzvarēja un neielaida nevienus vārtus 10 no 19 izbraukuma spēlēm.

Lai arī viņi būtu bijuši favorīti vairumā gadījumu, izvēloties uzvaru izbraukumā un NĒ iespēju “abas komandas gūs vārtus” tirgū, Tu būtu guvis labu peļņu, jo lielākajā daļā reižu koeficients uz iepriekš minētajiem iznākumiem bija vismaz 2.5.

Likmes rekomendācija: izvēlies favorīta uzvaru bez ielaistiem vārtiem.


Dzelteno kartīšu skaits

Neskaitot spraigos derbijus, dzelteno kartīšu skaits vienā spēlē kopš Premjerlīgas pirmsākumiem ir nemainīgi aptuveni 3.2.

No sezonas uz sezonu vērojamas mazas svārstības, un tas nozīmē, ka, atrodot spēli, kuras rezultāts nav izšķirošs nevienai no komandām, Tu vari gūt panākumus “zem” tirgū.

Protams, katrai spēlei ir zināma nozīme, un daudzi eksperti nerimsies līdzjutējiem atgādināt, ka katra vieta Premjerlīgā ir aptuveni pusmiljonu mārciņu vērta. Bet es daļēji uzskatu, ka tas tiek darīts, lai noturētu skatītāju skaitu esošajā līmenī. Iespējams, esmu pārāk cinisks, bet drīzāk gan loģiski domājošs…

Vai atceries Premjerlīgas 14./15. gada sezonas izskaņu? Katras spēles iznākums bija maznozīmīgs, bet tas neatturēja Sky Sports no intrigas radīšanas.

Taču visdrīzāk nebūsi pārsteigts, ka Tu būtu laimējis astoņas no desmit likmēm, ja mača dienā izvēlētos mazāk par 3.5 dzeltenajām kartītēm vienā spēlē.

Likmes rekomendācija: izpēti “zem” tirgu maznozīmīgās spēlēs.

Liekot likmes Betsafe istabā, Tu vari atrast lielu vērtību, ja zini, ko dari. Mans padoms: esi gudrs, izpēti savus izvēlētos tirgus un sezonas laikā ieskaties augstāk minētajos padomos.