20 bagātākās futbola komandas pasaulē

Arī pēc vairākiem simtiem gadu futbols turpina augt. Katru gadu futbolā ieplūst aizvien lielākas naudas summas. Dažas komandas ir spējīgas pat vienā transfērā iztērēt vismaz 200 miljonus ASV dolāru. Kurš ir bagātākais futbola klubs pasaulē? Kāds no Anglijas Premjerlīgas milžiem? Madrides “Real” vai “Barcelona”? Varbūt pat komanda ārpus Eiropas? Šajā blogā apskatīsim 20 bagātākos futbola klubus 2023. gadā. Neaizmirsti, ka labākās likmes uz futbolu pieejamas “Betsafe”!



20. “Crystal Palace”

Valsts: Anglija
Vērtība: $806 miljoni

Iespējams, ka lielākais pārsteigums šajā sarakstā, jo “Crystal Palace” bieži ierindojas tikai Anglijas Premjerlīgas vidusdaļā, krietni zem finansiālajiem monstriem, ko dēvē arī par “lielo sešinieku”. Kamēr citām komandām ir bagāti īpašnieki ar lielu finansiālo rocību, “Crystal Palace” vērtība ir vairāk nekā 800 miljoni ASV dolāru. Komandai nav arī nekādu parādsaistību, kas investoru acīs padara klubu tikai un vienīgi pievilcīgāku.


19. Atlantas “United”

Valsts: ASV
Vērtība: $850 miljoni

Pirmā no trim ASV komandām šajā sarakstā. Nav nekāds pārsteigums, ka MLS komandas ieņem vietas aiz Eiropas milžiem. Patiesība ir tāda, ka ASV futbols netiek tik finansiāli dāsni atbalstīts kā Eiropā. Galu galā – otrpus okeānam ir amerikāņu futbols, basketbols, beisbols un hokejs, kas starp amerikāņiem bieži vien tiek uzskatīta par labāku sporta izklaidi.


18. Losandželosas “Galaxy”

Valsts: ASV
Vērtība: $925 miljoni

Viena no slavenākajām ASV futbola komandām, tomēr bagātības ziņā atrodas otrajā vietā starp savas valsts klubiem. “Galaxy” savu uzplaiksnījumu piedzīvoja pirms aptuveni desmit gadiem, kad piesaistīja vairākus Premjerlīgas spēlētājus, ieskaitot Deividu Bekhemu, Robiju Kīnu un Džiovani dos Santosu. Pirms kāda laika komanda papildinājās arī ar Zlatanu Ibrahīmoviču. Losandželosā mītošajai komandai ir nauda, ko tērēt.


17. “Los Angeles” FC

Valsts: ASV
Vērtība: $1 miljards

LAFC izveidota tikai 2014. gadā, padarot to par vienu no jaunākajām profesionālajām komandām pasaulē, tomēr ilgs ceļš nav bijis nepieciešams, lai pakāptos bagātāko komandu sarakstā un būtu bagātākā futbola komanda savā valstī un kontinentā. Pēc tam, kad “Chivas” netika ļauts spēlēt MLS, līgas vadība piešķīra jaunu komandu Losandželosai. Sākotnēji LAFC bija kā pagaidu nosaukums, tomēr tas palicis un ir jau oficiālais kluba nosaukums.


16. Milānas “Inter”

Valsts: Itālija
Vērtība: $1.026 miljardi

“Inter” ir pirmā Itālijas komanda, kas atrodas starp pasaules 20 bagātākajām, bet laika periodā starp 2022. un 2023. gadu piedzīvoja trīs procentu vērtības pieaugumu. Komandai ir gan arī parādsaistības, kas ir aptuveni 43% apmērā no visas vērtības, tomēr kopumā piedzīvots kritiens, jo 2022. gadā komanda ierindojās 15. pozīcijā.


15. “West Ham United”

Valsts: Anglija
Vērtība: $1.079 miljardi

Iepriekšējā sezonā “West Ham” triumfēja Eiropas Konferences līgā un tagad pakāpusies par trim pozīcijām bagātāko komandu sarakstā. 12 mēnešu laikā kluba vērtība pieauga par 20%.


14. AC “Milan”

Valsts: Itālija
Vērtība: $1.2 miljardi

“Milan” fani var lielīties, ka sarakstā atrodas augstāk nekā otra Milānas komanda “Inter”. Klubs atrodas divas pozīcijas augstāk nekā tiešie konkurenti, kas naudas izteiksmē ir 174 miljoni. “Milan” vērtība pieaugusi par 17% gada laikā, turklāt, kas pats būtiskākais, komandai nav parādsaistību, ko nevaram teikt par “Inter”.


13. Madrides “Atletico”

Valsts: Spānija
Vērtība: $1.539 miljardi

Pirmā komanda no Spānijas, un tā ir “Atletico”, kas jau trešo gadu pēc kārtas ir 13. vietā bagātāko komandu sarakstā. Kluba vērtība augusi par 3% gada laikā, tomēr ir arī parādsaistības 11% apmērā. Jāteic, ka ir mazliet pārsteigums, ka “Atletico” tik ļoti iepaliek no pārējiem diviem Spānijas milžiem Madrides “Real” un “Barelona”.


12. Dortmundes “Borussia”

Valsts: Vācija
Vērtība: $1.928 miljardi

“Borussia” ir otra bagātākā Vācijas Bundeslīgas komanda, bet nav lieku jautājumu par to, kura ieņem pirmo vietu. Dortmundes komanda izceļas ar ļoti labu pārvaldi, tai nav nekādu parādu un tā izbaudījusi izaugsmi septiņu procentu apmērā pagājušajā sezonā. Tomēr noteikti, ka darvas piliens medus mucā ir pagājušajā sezonā izlaistais Bundeslīgas tituls.


11. Turīnas “Juventus”

Valsts: Itālija
Vērtība: $2.16 miljardi

“Juventus” ir tikai 11. bagātākais futbola klubs pasaulē, lai gan savā valstī tas sevi var saukt par pašu bagātāko. “Juventus” arī ir vienīgā komanda šajā rakstā, kuras vērtība 12 mēnešu laikā nokritās, turklāt tas notika par 12%. Iepriekšējais gads komandai kopumā bija grūts gan saistībā ar punktu atņemšanu, gan dažādām tiesvedībām.



10. Londonas “Arsenal”

Valsts: Anglija
Vērtība: $2.263 miljardi

Top 10 bagātākās futbola komandas pasaulē! Pirmais no lielā sešinieka pārstāvniecības 2023. gada bagātāko komandu sarakstā. “Arsenal” parādsaistības ir tikai viena procenta apmērā, un vērtība gada laikā palielinājās par 10%, tomēr rādītāji kopumā nav tik labi kā citām Ziemeļlondonas komandām. Iepriekšējā sezonā “Arsenal” neizdevās izcīnīt Premjerlīgas titulu, taču visas cerības atriebties “City” ir šosezon.


9. “Tottenham”

Valsts: Anglija
Vērtība: $2.803 miljardi

Varbūt komandai pēdējo 20 gadu laikā nav izdevies izcīnīt daudz trofeju, taču ārpus laukuma panākumi bijuši visai labi. Pilnībā jauns stadions un treniņu bāze piešķir pavisam citu vērtību komandai, tomēr īpašnieki vēl joprojām maksā par 2019. gada būvniecības darbiem, bet kopumā klubam jāatmaksā parādsaistības 39% apmērā.


8. Londonas “Chelsea”

Valsts: Anglija
Vērtība: $3.1 miljards

Trešais Londonas klubs pēc kārtas šajā sarakstā, un “Chelsea” ir bagātākā galvaspilsētas komandu. Tas arī pierādījies pēdējo 18 mēnešu laikā, jo kluba īpašnieks tērējis naudu tā, kā nebūtu rītdienas. Lai gan naudas iztērēts daudz, laukumā futbolisti nevar priecēt ar panākumiem.


7. Parīzes “Saint-Germain”

Valsts: Francija
Vērtība: $4.212 miljardi

Vienīgā Francijas komanda šajā sarakstā, un varbūt kāds bija gaidījis redzēt klubu augstāk, ņemot vērā, ka PSG vienmēr transfēru periodos svaida apkārt naudu. Pēdējo 12 mēnešu laikā kluba vērtība pieauga par 32%, tomēr bagātāko sarakstā tik un tā tikai 7. pozīcija. Live likmes bijis labs veids, kā cilvēki izmanto brīžus, kad PSG nonāk iedzinējos.


6. Minhenes “Bayern”

Valsts: Vācija
Vērtība: $4.86 miljardi

Bagātākā Vācijas komanda un sestā bagātākā pasaulē. Nav nekāds brīnums, kāpēc “Bayern” iepriekšējā vasarā varēja pārvilināt Hariju Keinu no “Tottenham”. Tāpat nav arī nekāds pārsteigums, kāpēc komanda praktiski katru gadu kļūst par Vācijas Bundeslīgas čempioni. Komandas vadība bijusi ļoti apzinīga, līdzīgi kā Dortmundes “Borussia”, jo nav nekādu parādu, bet vērtība pieaugusi par 13%.


5. Mančestras “City”

Valsts: Anglija
Vērtība: $4.99 miljardi

Tieši tā! Lai gan Mančestras “City” pagājušajā sezonā izcīnīja trīs titulus, tai ir viens no labākajiem treneriem pasaulē un vairāki augstākās klases futbolisti, šajā sarakstā komanda ieņem tikai 5. vietu. Mums jāatceras, ka “City” tika pārņemta tikai 21. gadsimtā, un tā vēl ir patālu no tik attīstītiem brendiem kā “Liverpool” un Mančestras “United”. Tajā pašā laikā tas ir tikai laika jautājums, kad “City” atradīsies vēl augstāk.


4. “Liverpool”

Valsts: Anglija
Vērtība: $5.288 miljardi

“Liverpool” ir otra bagātākā Anglijas komanda un tai arī ir trofejas, ar ko atspēkot kāda šaubas. Pēdējās piecās sezonās bieži vien dueļi bijuši tieši starp Jirgenu Klopu un Pepi Gvardiolu, bet šajā duelī pārāka ir Liverpūle. Būs interesanti redzēt, kas notiks ar “City” apsūdzībām saistībā ar finansiālajiem “fair play” noteikumiem. Iespējams, ka klubs nākamā gada topā piedzīvos lielu kritienu.


3. “Barcelona”

Valsts: Spānija
Vērtība: $5.508 miljardi

Barselona izcīnījusi 77 vietējās trofejas vēsturē, ieskaitot 27 “La Liga” titulus. Tāpat komandas kontā ir 22 dažādi Eiropas un pasaules tituli, ieskaitot piecas uzvaras Čempionu līgā. Daži no visu laiku slavenākajiem futbolistiem ir spēlējuši “Barcelona” rindās, ieskaitot Lionelu Mesi, Djego Maradonu, Ronaldinjo un citus. Šādā veidā var uzbūvēt dinastiju, kuras vērtība sniedzas pāri 5,5 miljardiem! Vienīgais negatīvais ir tas, ka šajā sarakstā pirms gada komanda bija 2. vietā.


2. Mančestras “United”

Valsts: Anglija
Vērtība: $6 miljardi

Pakāpjoties no 3. vietas uz 2. vietu, Mančestras “United” sevi var saukt par vismaz Anglijas bagātāko komandu. 12 mēnešu laikā kluba vērtība pieaugusi par 30%, tomēr parādsaistības sniedzas 11% apmērā. “Sarkanie velni” kluba vēsturē izcīnījuši 71 trofeju, ieskaitot 20 Premjerlīgas kausus. Laika periodos starp 2007. un 2012., 2017. un 2018. gadu “United” bija pati bagātākā komanda, taču tagad šis gods pienākas citam futbola titānam.


1. Madrides “Real”

Valsts: Spānija
Vērtība: $6.07 miljardi

Mums ir uzvarētājs! 2023. gada bagātākā komanda ir Madrides “Real”, un šajā godā klubs bija arī pirms gada. “Los Blancos” sevi par bagātāko var saukt pēdējos astoņos no 16 gadiem. Spānijā “Real” izcīnījusi 69 dažādus titulus, ieskaitot 35 “La Liga” kausus. Tāpat kluba kontā ir 14 Čempionu līgas/Eiropas kausa trofejas. Ar vērtību virs sešiem miljardiem “Real” atkal ir bagātākais klubs futbolā.


Kurš ir bagātākais futbola īpašnieks pasaulē?

Par bagātāko futbola īpašnieku pasaulē savā ziņā var uzskatīt “Public Investment Fund”. Saūda Arābijas PIF galvgalī atrodas Mohameds bin Salmans, valsts premjerministrs un kroņprincis. PIF šobrīd pieder Ņūkāslas “United”, “Al Nassr” un “Al Hilal”, kopējai vērtībai sastādot aptuveni 700 miljardus ASV dolāru. Lai varētu salīdzināt – 20 vērtīgākās komandas pasaulē sastāda 57.5 miljardus.


Kāpēc Premjerlīgas komandas ir tik bagātas?

Anglijas Premjerlīgas komandas bagātāko klubu sarakstā parādās krietni biežāk nekā citu līgu pārstāves. 2023. gada sarakstā ir astoņas Premjerlīgas komandas, arī pat tāds vidusmēra klubs kā “Crystal Palace”, apsteidzot “lielākas” komandas kā “Napoli”, “Lyon”, “Marseille”, “Sevilla” un citas. Tas notiek tādēļ, ka Anglijas futbola Premjerlīga iegūst vairāk naudas nekā pārējās lielā piecinieka līgas. Anglijas Premjerlīgas TV ieņēmumi vien sastāda 2.46 miljardus, un katra no komandām saņem vienlīdzīgu daļu, turklāt vēl nauda tiek piešķirta par parādīto sniegumu laukumā. Itālijas A sērija no TV līguma iegūst 814 miljonus, “Ligue 1” iekasē 733 miljonus, Bundeslīga 703, bet “La Liga” tikai 413. Saskaitot visu četru līgu summas, tā knapi pārsniegtu Premjerlīgu.


Kā futbola komandas pelna naudu?

Ir vairāki veidi, kā futbola komandas var pelnīt naudu. Galvenie ieņēmuma veidi ir TV tiesības, iegūtā nauda par sasniegumiem, papildu nauda no dalības Eirokausos, sponsoru darījumi, biļešu pārdošana, atribūtikas tirdzniecība, ēdieni, dzērieni un daudz kas cits. Mūsdienu futbola komandas var saukt arī par naudas ražošanas mašīnām. Latvijas bagātākās futbola komandas ir ļoti tālu, lai kaut pietuvotos šajā sarakstā minētajām komandām.