Anglijas Premjerlīga 2022/2023: prognozes, likmes, koeficienti un kalendārs

Augusta pirmajā nedēļas nogalē sāksies jaunā  Anglijas Premjerlīgas sezona. Turnīrs, kas daudzu vērtējumā ir labākais nacionālais futbola čempionāts pasaulē, iecienīts arī Latvijā, kur tam tiek pievērsta liela uzmanība. Šajā rakstā par to, ko varam sagaidīt no 2022. – 2023. gada sezonas.



“City” iespaidīgais sezonas finisš un papildinājums

Pagājušā Premjerlīgas sezona noslēdzās ar īstu drāmu. Lielu daļu sezonas par čempionu titulu cīnījās Mančestras “City” un “Liverpool”. Pirms pēdējās kārtas komandas šķīra tikai punkts, un Liverpūle cerēja uz “City” neveiksmi, lai varētu kļūt par čempioni. Tālu no priekiem Liverpūle nebija, jo spēles 69. minūtē “Aston Villa” panāca 2:0 pret “City”. Prieki bija īsi, jo Mančestra piecu minūšu laikā guva trīs vārtus un nodrošināja ceturto titulu pēdējo piecu gadu laikā.

“City” bijusi dominējošākā Anglijas komanda pēdējos gados, taču par UEFA Čempionu līgas uzvarētāju nav izdevies kļūt. Starpsezonā Mančestra kārtīgi sarībināja futbola sabiedrību, jo notika iespaidīga pāreja. Norvēģu brīnumbērns Ērlings Holanns pēc vairākām sezonām Dortmundes “Borussia” izlēma pievienoties “City”. Futbolists, kurš pagājušajā sezonā 24 Bundeslīgas spēlēs atzīmējās ar 22 vārtiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm, papildināja Premjerlīgas rezultatīvāko komandu, līdz ar to “City” kļuvusi vēl bīstamāka priekšējā līnijā.

Bombardiera statusu Holanns centīsies tagad apliecināt Premjerlīgā, un “Betsafe” bukmeikeri uzskata, ka tas viņam arī izdosies. Ar koeficientu 4.50 norvēģis ir galvenais kandidāts uz rezultatīvākā spēlētāja godu, bet ar koeficientu 5.50 seko “Liverpool” līderis Mo Salāhs, kamēr trešo vietu ieņem “Hotspur” balsts priekšējā līnijā Harijs Keins – koeficients 7.00. Ceturtais ar koeficientu 11.00 ir Keina komandas biedrs Hinmins Sons.

“City” samaksāja iepriekšējai Holanna darba vietai aptuveni 60 miljonus, taču tā nebija lielākā summa starpsezonā, ko par vienu futbolistu iztērējusi Premjerlīgas komanda. Jūnija vidū “Liverpool” paziņoja par urugvajieša Darvina Nunjesa iegūšanu, kurš bija Portugāles čempionāta rezultatīvākais spēlētājs. Par 22 gadus veco spēlētāju Liverpūle samaksāja 75 miljonus Lisabonas “Benfica”, taču summa var pieaugt līdz 100 miljoniem. Ar koeficientu 13.00 bukmeikeri piešķir futbolistam piektās reālākās izredzes kļūt par rezultatīvāko Premjerlīgas spēlētāju, bet Gabrielam Žezusam, kurš starpsezonā no “City” pārgāja uz “Arsenal”, atvēlēts koeficients 17.00.

Sezonas favorītes

Bukmeikeri prognozē, ka šosezon mežonīga cīņa par titulu nebūs un tā notiks starp jau ierastajām komandām – “City” un “Liverpool”. Mančestras komanda ir visai izteikta favorīte ar koeficientu 1.57, bet Liverpūles cienītāji var uzlikt uz savu komandu ar koeficientu 3.00. Trešo un ceturto vietu dala “Chelsea” un “Hotspur” (17.00), bet piektā ar koeficientu 25.00 ir Mančestras “United”. Neskaidrība vēl ir par to, kādā sastāvā redzēsim “Sarkanos velnus”. Galvenā trenera amatā stājies Ēriks ten Hāgs, un viens no lielākajiem komandas papildinājumiem bijis Kristians Eriksens, kurš pirms gada Eiropas čempionātā saļima spēles laikā. Svarīgākais jautājums ir par to, kas notiks ar Krištianu Ronaldu, jo portugālis esot izteicis neapmierinātību ar to, ka klubs nespēlēs Čempionu līgā, līdz ar to izrādot interesi par pārcelšanos uz citu komandu. Iepriekšējā sezona “United” bija sliktākā vēsturē, noslēdzot tikai sestajā vietā.

Labāko sešinieks šosezon tiek prognozēts tāds pats kā iepriekšējā – “City”, “Liverpool”, “Chelsea”, “Tottenham”, “Chelsea” un “United”. Pie jauniem īpašniekiem tikusī Ņūkāslas “United” tiek uzskatīta par pretendenti TOP6 ar koeficientu 3.25, bet uz “West Ham”, kas lielu daļu sezonas bija augšgalā, var uzlikt ar koeficientu 4.50.

Ja iespējamā situācija turnīra tabulas augšgalā varētu būt skaidra, tad var padiskutēt par lejasgalu. Pēc divu gadu prombūtnes Premjerlīgā atgriezusies “Bournemouth”, pirmo reizi augstākajā sabiedrībā šajā gadsimtā spēlēs “Nottingham Forest”, bet pēc vienas sezonas izlaišanas atpakaļ ir “Fulham”. Koeficienti par to, kura no šīm trim būs vislabākā, ir visai blīvi. Bukmeikeri uzskata, ka labākā starp šīm trim būs “Fulham” (2.10), kam seko “Nottingham Forest” (2.60) un “Bournemouth” (4.00). Visas trīs gan ir galvenās kandidātes uz vietas zaudēšanu Premjerlīgā, bet kā nākamās pretendentes tiek minētas Līdsas “United” un “Brentford” (uz abām koeficients 3.25), “Everton” un “Southampton” (4.50).

Neviens Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas futbolists nepārstāv kādu no Premjerlīgas komandām, tiesa, tas nemazina intrigu par turnīru, jo visās trīs Baltijas valstīs ir plašs atbalstītāju loks kādai no komandām. Mačus translē arī vietējās televīzijas, tāpēc nav iespējams palaist garām svarīgākos notikumus Premjerlīgā.

1. kārtas kalendārs

5. augusts, piektdiena
Plkst. 22:00, “Crystal Palace” – “Arsenal”

6. augusts, sestdiena
Plkst. 14:30, “Fulham” – “Liverpool”
Plkst. 17:00, “Bournemouth” – “Aston Villa”
Plkst. 17:00, “Leeds United” – “Wanderers”
Plkst. 17:00, “Newcastle United” – “Nottingham Forest”
Plkst. 17:00, “Tottenham” – “Southampton”
Plkst. 19:30, “Everton” – “Chelsea”

7. augusts, svētdiena
Plkst. 16:00, “Leicester City” – “Brentford”
Plkst. 16:00, “Manchester United” – “Brighton”
Plkst. 18:30, “West Ham” – “Manchester City”

Ar pilnu sezonas kalendāru var iepazīties šeit.