Labākie pasaules futbolisti 2023. gadā

Aizvadītais 2023. gads bijis ļoti aizraujošs futbolā. Argentīna iesoļoja pagājušajā gadā ar uzvaru Pasaules kausā futbolā, savukārt Mančestras “City” izcīnīja trīs titulus, ieskaitot savu pirmo UEFA Čempionu līgas kausu. “Barcelona” triumfēja Spānijas “La Liga”, bet “Napoli” pārsteidza visus un triumfēja Itālijas A sērijā. PSG un Minhenes “Bayern” turpināja savu dominanci Francijā un Vācijā, turklāt “Bayern” starpsezonā no “Tottenham” atvilināja Hariju Keinu, kas bija viens no iespaidīgākajiem darījumiem šogad.

Lionels Mesi parakstīja līgumu ar Maiami “Inter” un ieguva “Ballon d’Or” par savu veikumu Pasaules kausā. Krištianu Ronaldu ievadīja futbolistu pārejas no Eiropas līgām uz Saūdu Arābijas labāko līgu. “Sevilla” jau septīto reizi kļuva par Eiropas līgas uzvarētāju kopš 2006. gada, un “West Ham” izbaudīja atrašanos Eiropas tronī, uzvarot Konferences līgā.

Bet kurš futbolists bija labākais 2023. gadā un kurš tāds ir tagad?

Labākais 2023. gada futbolists – “Ballon d’Or”

Par laimi, katru gadu tiek piešķirta viena balva, kas nosaka labākos spēlētājus kalendārajā gadā. Mēs gribējām iziet cauri 20 labākajiem futbolistiem “Ballon d’Or” vērtējumā, lai analizētu, ko katrs no viņiem sasniedza 2023. gadā. Un vai var būt vēl labāks spēlētājs, ar kuru sākt, kā Lionels Mesi? Atceries, ka “Betsafe” piedāvā visdažādākās futbola likmes!



1. Lionels Mesi

Brīdī, kad norisinājās Ballon d’Or” balvas pasniegšana, Mesi pārstāvēja Maiami “Inter” komandu ASV. Šobrīd nav pierasts, ka šo balvu saņem spēlētājs, kurš nav karjeras augstākajā punktā, īpaši, ja netiek spēlēts nevienā no piecām labākajām Eiropas līgām, tomēr Mesi ir un būs izņēmums. Jau pēc tam, kad Mesi vadībā Argentīna izcīnīja Pasaules kausu, Mesi jau tika uzlūkots kā galvenais kandidāts “Ballon d’Or” iegūšanai. Mesi jau pirms Pasaules kausa vēstures grāmatās bija iegājis kā viens no visu laiku labākajiem, taču uzvaras ieraksts viņa CV bija vienīgā lieta, kas vēl nebija notikusi. 

Mesi ir uzvarējis “Copa America”, Krištianu Ronaldu triumfējis Eiropas čempionātā, bet daudzi uzskata, ka tieši uzvara Katarā nolikusi argentīnieti uz augstākā pakāpiena sarunās par visu laiku labāko (GOAT). Lai gan daudzi arī uzskatīja, ka “Ballon d’Or” nepienācās Mesi, ņemot vērā viņa ne pārāk spožo sniegumu PSG un “Inter”, tomēr šķiet pareizi apbalvot leģendāro futbolistu. Pelnīti Mesi tika atzīts par labāko futbola spēlētāju pasaulē 2023. gadā.


2. Kilians Mbapē

Ja iepriekšējā paaudze strīdējās par Lionelu Mesi un Krištianu Ronaldu, tad šī paaudze lauzīs šķēpus par Kilianu Mbapē un Ērlingu Holannu. PSG uzbrucējs izbaudīja vēl vienu lielisku sezonu uzbrukumā, kopumā izceļoties ar 55 precīziem sitieniem un vēl arī 14 rezultatīvām piespēlēm, tomēr virs viņa bija savilkušies tumši mākoņi saistībā ar palikšanu Parīzē. Vai viņš paliks? Vai viņš tomēr pievienosies Madrides “Real”? Beigās PSG superzvaigzne nespēra nekādus soļus un palika, taču, iespējams, ne tāpēc, ka nebūtu centies. 

Daudzi turpinās uzdot jautājumus, kamēr Mbapē pārcelsies uz citu čempionātu – cik labs viņš var būt spēcīgākā turnīrā? Kamēr Kilians atkal kļuva par Francijas futbola čempionu, 2023. gadā viņš un Parīze atkal izgāzās Čempionu līgā, bet Francija bija soļa attālumā no Pasaules kausa, lai gan Mbapē individuālais sniegums bija iespaidīgs.


3. Kevins de Breine

Starmeši varbūt spīdēja virsū citiem spēlētājiem, taču mēs nedrīkstam nekādā gadījumā aizmirst par galveno sirdi Pepa Gvardiolas komandā – Kevinu de Breini. Beļģu spēlētājs sagādāja komandas biedriem daudz vārtu gūšanas iespējas, 2022. – 2023. gada sezonā izceļoties ar 32 rezultatīvām piespēlēm. Viņš pats guva desmit vārtus un izcīnīja FA kausu, Premjerlīgas titulu un Čempionu līgas galveno trofeju. Iespējams, ka došanās nost no laukuma savainojuma dēļ 36. minūtē Čempionu līgas finālā neļāva viņam uzkāpt augstāk “Ballon d’Or” balsojumā.


4. Rodri

Nav nekāds pārsteigums, ka šajā sarakstā ir vairāki Mančestras “City” spēlētāji. Galu galā – cik bieži Anglijas komandas izcīna trīs titulus? Protams, Rodri izcīnīja tās pašas trofejas, ko komandas biedri, taču viņš arī guva izšķirošos vārtus Čempionu līgas finālā. Pepa Gvardiolas komanda ir perfektā futbola mašīna, tomēr vairākas reizes esam redzējuši, ka, nespēlējot Rodri, pazūd komandas dzinējs. Neskatoties uz spēlēšanu centra aizsarga pozīcijā, Rodri tāpat spēja gūt četrus vārtus un atdot septiņas piespēles pagājušajā sezonā, pelnīti atrodoties labāko pieciniekā.


5. Vinisiuss Žuniors

Madrides “Real” jaunās paaudzes superzvaigzne Vinisiuss Žuniors izbaudīja lielisku iepriekšējo sezonu, gūstot 25 vārtus un atdodot 26 rezultatīvas piespēles. Elektriskais spēlētājs mocīja pretinieku aizsardzības gan Spānijā, gan uz Eiropas skatuves, īpaši izceļoties viņa lieliskajiem dueļiem ar Kailu Volkeru Čempionu līgā. Madrides komanda piekāpās “City” un neuzvarēja arī “La Liga”, taču Vinisiuss noslēdza 2023. gadu ar Spānijas kausu, Klubu pasaules kausa un UEFA Superkausa trofejām.


6. Hulians Alvaress

Lai gan sarakstā viņš atrodas sestajā vietā, Alvaresam bija pati krāšņākā sezona. Ne tikai viņš uzvarēja FA kausā, Premjerlīgā un Čempionu līgā kopā ar de Breini un Rodri, viņš bija arī daļa no Argentīnas izlases kopā ar Lionelu Mesi, kas uzvarēja Pasaules kausā! Pārskrienot uz 2023. gada beigām, viņš nav izlaidis praktiski nevienu “City” un Argentīnas izlases spēli, kas varētu nozīmēt arī augstāku vietu topā 2024. gadā.


7. Viktors Osimens

Sezonā, kurā “Napoli” šokēja visu futbola pasauli un kļuva par Itālijas A sērijas uzvarētāju pēc ļoti ilga laika, šķiet tikai pareizi, ka savu uzmanību sarunā par labāko futbola spēlētāju 2023. gadā pelnījis arī komandas rezultatīvākais spēlētājs. Ar 33 vārtiem un piecām rezultatīvām piespēlēm 2022. – 2023. gada sezonas laikā Osimens aizveda “Napoli” līdz titulam, un nav nekāds pārsteigums, kāpēc vairākas Eiropas komandas vēlas iegūt viņu savā īpašumā. Ļoti zīmīgi, ka Osimena gūto vārtu skaits bija vienāds ar to, cik gadus “Napoli” nebija uzvarējusi – 33!


8. Bernardo Silva

Vēl viena vieta Mančestras “City” spēlētājam. Peps Gvardiola patiešām izveidojis futbola armiju! Jau ilgus gadus Bernando bijis viens no svarīgākajiem zobratiem Gvardiolas sistēmā, kas raksturojams ar to, ka viņš var spēlēt dažādās pozīcijās. Silva visbiežāk izmanto flangos, kā centrālo bumbas vadītāju, neīsto devītnieku, centra spēlētāju un ne tikai, turklāt visos gadījumos viņš demonstrē lielisku sniegumu. Apvienojot to visu ar desmit vārtiem, astoņām piespēlēm un trim trofejām, viņš pilnvērtīgi ierindojas labāko desmitniekā.


9. Luka Modričs

Vai šī varētu būt pēdējā reize, kad redzam Modriču labāko desmitniekā? Madrides “Real” maestro acīmredzami tuvojas karjeras beigām augstākajā līmenī, bet kas par karjeru viņam bijusi! 38 gadu vecumā joprojām spēlēt vienā no slavenākajām komandām ir fantastisks sasniegums. Šeit viņš gan neatrodas nostaļģijas dēļ, jo Modričs joprojām ir viens no labākajiem tajā, ko viņš dara centrā.


10. Mo Salāhs

Iepriekšējā sezona bija tālu no labākajām Salāha karjerā, tomēr ēģiptietis “Liverpool” rindās tik un tā izcēlās ar iespaidīgiem skaitļiem. 34 vārti un 20 piespēles 2022. – 2023. gada sezonā – ko vēl vairāk vajag pateikt? Lai gan “Liverpool” gribēja pacīnīties ar “City” par Premjerlīgas titulu, tieši Salāhs bija tas, kurš nodrošināja Liverpūlei Eiropas turnīru.


11. Roberts Levandovskis

Daudzi jautāja, vai Levandovskis būs spējīgs pārcelties no “Bayern” uz “Barcelona” un turpināt rādīt fantastisku sniegumu, taču Polijas futbolists lika skeptiķiem kļūdīties. Viņš 36 reizes bija precīzs un vēl 11 rezultatīvi asistēja iepriekšējā sezonā, aizvedot “Barcelona” līdz “La Liga” trofejai un Superkausam. Diemžēl, bet Levandovskim vajadzēja būt “Ballon d’Or” ieguvējam, taču COVID-19 viņam to atņēma. Atceries, ka “Betsafe” piedāvā labākās likmes uz “La Liga”!


12. Jasine Bono

Marokas izlase bija viena no pārsteiguma autorēm Pasaules kausā, un Jasine Bono bija viens no tiem, kas palīdzēja sasniegt pusfinālu. Viņš ne tikai vairākas reizes lieliski glāba izlasi no vārtu zaudējumiem uz augstākās skatuves, bet arī izcīnīja Eiropas līgas titulu kopā ar “Sevilla”. Lielisks gads pieredzes bagātajam vārtsargam. 


13. Ilkajs Gindogans

Gindogans ieguva reputāciju kā Mančestras “City” clutch spēlētājs Pepa Gvardiolas vadībā, un tas nebija nekāds izņēmums arī 2023. gadā. Vācu pussargs guva vārtus FA Kausa finālā pret niknāko sāncensi Mančestras “United”, lai palīdzētu nokārtot treble. Tāpat viņš bija svarīgs puzles gabaliņš visas sezonas garumā, atzīmējoties ar 13 precīziem sitieniem un septiņām piespēlēm. Nav nekāds pārsteigums, ka “City” arī šosezon likmēs uz Anglijas Premjerlīgu ir viena no galvenajām favorītēm.


14. Emiliano Martiness

Viņš ne tikai izcīnīja Pasaules kausu ar Argentīnu un nopelnīja “Golden Glove” balvu, bet arī 22 reizes palika sausā iepriekšējā sezonā, ņemot vērā visus mačus valstsvienībā un “Aston Villa”. Jau tikai ar viņa sniegumu Katarā pietika, lai viņš būtu tikai viens no diviem vārtsargiem, kurš atrodas šī saraksta TOP20.


15. Karīms Benzemā

Karīms Benzemā spēlēja fenomenāli Madrides “Real” komandā pēc tam, kad to atstāja Krištianu Ronaldu un Garets Beils. 2023. gads nebija citādāks, un francūzis guva 31 vārtus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles visos turnīros. Viņš arī izcīnīja Spānijas kausu, Pasaules kluba kausu un UEFA Superkausu.


16. Hviča Kvarachelija

Viens no spēlētājiem, kurš visspilgtāk sevi apliecināja, neesot iepriekš diži zināmam. Ar 16 vārtiem un 17 piespēlēm 22 gadus vecais spēlētājs sekmēja “Napoli” titulu Itālijā un bija viens no baudāmākajiem uzbrucējiem 2023. gadā.


17. Džūds Belingems

2023. gads bijis iespaidīgs Džūdam Belingemam, īpaši pēc pārcelšanās uz Madrides “Real”. Angļu jaunieti nevar apturēt no vārtu gūšanas, taču atrašanās šajā sarakstā ir labā snieguma Dortmundes “Borussia” dēļ, jo Belingems guva 15 vārtus un atdeva deviņas rezultatīvas piespēles. Daudzi fani prāto, vai Dortmunde būtu kļuvusi par Bundeslīgas uzvarētāju, ja vien Belingems nebūtu traumēts noslēdzošajā sezonas dienā.


18. Harijs Keins

30 gūti vārti slikti spēlējošā “Tottenham” komandā, ko sezonas gaitā vadīja trīs treneri, bet pēc tam pārcelšanās uz Minhenes “Bayern”. Ir jautājums, kāpēc Keins sarakstā nav augstāk!


19. Lautaro Martiness

Pasaules kauss viņam personīgi nebija tas labākais, taču Martiness kļuva par uzvarētāju, bet kopumā sezonā guva 29 vārtus un atdeva 12 rezultatīvas piespēles. Tāpat viņš izcīnīja Itālijas kausu un Superkausu kopā ar Milānas “Inter”.

Mēs esam galā – apskatīti labākie 2023. gada futbolisti, kuri, visticamākais, šajā sarakstā būs arī 2024. gadā. Atceries, ka arī totalizatori Latvijā piedāvā likmes uz labākajiem futbolistiem!