Premjerlīgas 2023. gada labākie vārtu guvēji

Vēl viens aizraujošs Anglijas Premjerlīgas gads noslēdzies, un 2023. gads paliks atmiņā ar vairākiem skaistiem vārtu guvumiem un citām aizraujošām epizodēm. Kā vienmēr, mūsu skaistā spēle futbols vienmēr iespiežas visvairāk atmiņā ar gūtajiem vārtiem, tāpēc vēlamies aplūkot labākos vārtu guvējus aizvadītajos 12 mēnešos. Atskatā tiks ņemta vērā arī aizraujošā 2022. – 2023. gada sezona, kurā “Arsenal” un Mančestras “City” cīnījās par titulu, kā arī jaunās sezonas sākums. Viens jautājums paliek atklāts – kurš bijis labākais Premjerlīgas vārtu guvējs 2023. gadā?



Kurš izcīnīja 2022/2023 Premjerlīgas “Golden boot”?

Anglijas Premjerlīgas labākais vārtu guvējs 2022./2023. gada sezonā ir Mančestras “City” līderis Ērlings Holanns. Pievienojoties komandai 2022. gada vasarā, viņš balvu izcīnīja jau pirmajā sezonā, kopumā gūstot 36 vārtus 38 spēļu garajā sezonā, taču viņš laukumā devās 35 mačos, kas nozīmē, ka Holanns vidēji guva vairāk nekā vienus vārtus spēlē līgā, kas tiek uzskatīta par labāko pasaulē. Šāds sniegums noteikti ir pelnījis “Golden boot” balvu!

Nevar nepieminēt arī Anglijas izlases kapteini un bijušo “Tottenham” spēlētāju Hariju Keinu, kurš arī sasniedza 30 gūto vārtu robežu iepriekšējā sezonā. Nav grūti saprast, kāpēc “Spurs” leģenda tika pie lielās naudas no Minhenes “Bayern” pēc tik labas sezonas. Keins guva 30 vārtus 38 spēlēs, turklāt viņš to izdarīja, neskatoties uz dažādajiem notikumiem komandām. Keins ne tikai spēlēja vājākā komandā, bet risinājās arī citas peripetijas. Antonio Konte tika atlaists, Kristians Stelini strādāja tikai mēnesi, un Raiens Meisons vadīja komandu līdz sezonas beigām, tāpēc Keina sniegums ir vēl vairāk iespiedies atmiņā. Kopš brīža, kad sezonā tiek aizvadītas 38 spēles, Keinam ar 30 vārtiem būtu pieticis izcīnīt “Golden boot” balvu visās, izņemot četrās sezonās.

Harijs Keins – 30 vārti 38 spēlēs
Ivans Tonijs – 20 vārti 33 spēlēs
Mo Salahs – 19 vārti 38 spēlēs
Kalums Vilsons – 18 vārti 31 spēlē
Markuss Rešfords – 17 vārti 35 spēlēs
Martins Odegards – 15 vārti 37 spēlēs
Olijs Vatkinss – 15 vārti 37 spēlēs
Gabriels Martinelli – 15 vārti 36 spēlēs
Bukajo Saka – 14 vārti 38 spēlēs


Kādus rekords vēl Holanns pārspēja 2023. gadā?

Savā debijas sezonā Holanns izcīnīja ne tikai “Golden boot”, bet arī trīs titulus ar “City”, pie reizes pārspējot arī vairākus individuālos rekordus. Iepriekšējās rekords ar visvairāk gūtajiem vārtiem vienā sezonā piederēja Alanam Šīreram un Endijam Koulam, kuri to paveica attiecīgi 1994./1995. un 1993./1994. gada sezonā, katram izceļoties ar 34 precīziem sitieniem tīklā. Jāņem vērā, ka tolaik sezonas garums bija 42 spēles, padarot norvēģa brīnumbērna rekordu vēl iespaidīgāku.

Uzbrucējs kļuvis arī tikai par trešo “City” spēlētāju, kuram izdevies tikt pie “Zelta buča”, iepriekš to izdarot Karlosam Tevesam 2010./2011. gada sezonā un Serhio Agvero 2014./2015. gada sezonā. Jau šobrīd Holanns ir ceļā uz to, lai otro sezonu pēc kārtas būtu rezultatīvākais. Pirms gada viņš 20 vārtus guva visātrāk vēsturē, kā arī izcēlās ar visvairāk vārtiem savā debijas sezonā nekā jebkurš cits. Nesen viņš kļuva par ātrāko, kuram izdevies gūt 50 vārtus Premjerlīgā, to izdarot par 17 spēlēm ātrāk nekā iepriekšējais rekordists Endijs Kouls. Totalizatori Latvijā ļauj izdarīt likmes par Holanna sniegumu katrā spēlē!



Anglijas Premjerlīgas labākie vārtu guvēji 2023. gadā

Vienmēr par labākajiem vārtu guvējiem var runāt divos veidos. Viens no veidiem ir runāt tikai par konkrētās sezonas labākajiem vai arī ņemt vērā kalendāro gadu. Piemēram, 2023. kalendārais gads sevī ietvertu iepriekšējās sezonas otro daļu un šīs sezonas pirmo pusi. Šāds veids ir ļoti interesants, jo šādu izgriezumu mediji reti demonstrē savās publikācijās. Tātad – kurš lidojis visaugstāk Premjerlīgā 2023. gadā?

Nav nekāds pārsteigums, ka tieši “City” uzbrucējs Holanns atrodas saraksta augšgalā, šogad izceļoties ar 29 vārtiem 33 spēlēs. Viņš ne tikai dominēja pagājušajā sezonā, bet arī šo iesācis lieliski. Jo vairāk viņš spēlē Pepes Gvardiolas vadībā, jo vairāk viņš pielāgojas “City” vadoņa stilam, un tas ir ļoti bīstami pārējām 19 līgas komandām. Viņš noteikti lūkos izcīnīt arī 2023. gada labākā Eiropas vārtu guvēja balvu, tomēr šobrīd viņš neatrodas līderpozīcijās! Par to runāsim vēlāk šajā rakstā.

“Liverpool” spēlētājs Mo Salahs bijis otrs labākais Anglijas Premjerlīgas vārtu guvējs 2023. gadā, izceļoties ar 22 vārtiem 35 spēlēs. Liverpūle lūkos krietni nopietnāk iesaistīties cīņā par Premjerlīgas titulu nekā tas bija pirms gada. Ēģiptietis pagājušajā sezonā nespēlēja savam līmenim atbilstoši, tomēr šīs sezonas ievadā viņam gandrīz katru nedēļu ir gūti vārti vai rezultatīva piespēle. Salāhs ir zināms ar atrašanos labajā spārnā un precīzajiem sitieniem, un 2023. gads nav bijis citādāks. Kad sāksies 2024. gads, viņam gan būs jāspēlē krietni rezultatīvāk, lai noķertu garo norvēģi. Ja tici Salāha spējām uzbrukuma noslēgumā, aicinām aplūkot likmes uz Anglijas Premjerlīgu!

Turpinājumā seko divi spēlētāji, kuri izceļas ar stabilitāti, taču viņi varētu būt ne līdz galam novērtēti – Kalums Vilsons un Olijs Vatkinss. Ņūkāslas un “Aston Villa” devītie numuri nespēlē kādā no lielā sešinieka komandām, tomēr viņi prot iedabūt bumbu vārtos, apliecinot sevi kā vienus no labākajiem vārtu guvējiem Premjerlīgā 2023. gadā.

Vilsons bijis precīzs 19 reizes 29 spēļu laikā 2023. gadā līdz šim, un šis ir viens no iespaidīgākajiem rādītajiem mūsu sarakstā, ņemot vērā Vilsona pavadīto laiku laukumā. Edijs Hovs bieži izvēlas Aleksanderu Isaku sūtīt pamatsastāvā, tādējādi Vilsonam jādodas laukumā no soliņa. Anglis izceļas ar lielisku “vārti minūtē” statistiku, esot precīzam reizi 81 minūtē, ko viņš pavada laukumā.

Olijs Vatkinss, kurš sava kluba sākumsastāvā dodas krietni biežāk, arī izcēlies ar 19 sitieniem vārtos 2023. gadā. 27 gadus vecais futbolists gūst vārtus ik pēc 157 minūtēm, un viņš spēlē ļoti labi Unaja Emerija vadībā, turklāt “Aston Villa” šosezon cīnīsies par vietu Čempionu līgā. Vatkinsu pamanījis arī Garets Sautgeits, tādējādi futbolists pretendēs uz vietu Eiropas čempionātā Anglijas izlases sastāvā, un viņa piedāvātais spēles stils ir krietni citādāks nekā Harija Keina. Vatkinsa ātrums rada lielas problēmas Premjerlīgas aizsardzībai, un noteikti tas turpināsies vēl ilgi!

Runājot par Hariju Keinu, tas liekas tikai godīgi, ja pieminēsim arī bijušo “Tottenham” uzbrucēju. Galu galā – viņš atrodas šajā sarakstā, lai gan atstāja Angliju šovasar. Keins devās uz Vācijas Bundeslīgu, bet iepriekšējās sezonas otrajā daļā guva 17 vārtus. Ja viņš būtu palicis Anglijā, Keins noteikti sastādītu konkurenci pārējiem Premjerlīgas uzbrucējiem, tomēr anglis diez vai nožēlo lēmumu pārcelties uz Vācijas flagmani, jo būs labas iespējas izcīnīt ne tikai Vācijas titulu, bet arī Čempionu līgas, un “Betsafe” piedāvā labākās likmes uz Čempionu līgu!

Aleksanders Isaks un Hinmins Sons arī ir pieminēšanas vērti, Ņūkāslas un “Tottenham” spēlētājiem izceļoties ar 15 precīziem sitieniem 2023. gadā. Ņemot vērā zviedru uzbrucēja veselības problēmas pēdējo sešu mēnešu garumā un Dienvidkorejas zvaigznes nepierašanu spēlēt par devīto numuru, viņi pelnījuši lielas uzslavas par spēju uzturēt augstu rezultativitāti. 


Labākie Eiropas vārtu guvēji 2023. gadā

Protams, futbols eksistē arī ārpus trakās Anglijas Premjerlīgas pasaules un nebūtu godīgi neapskatīt labākos kontinenta vārtu guvējus gada griezumā. Lai arī tā nav tik slavena kā Premjerlīgas “Golden boot” vai “Ballon d’Or”, pastāv balva, kas pienākas spēlētājam, kurš guvis visvairāk vārtus kalendārajā gadā. Tās nosaukums ir “IIFHS World’s Best Top Goal Scorer”, un to pasniedz “International Federation of Football History and Statistics”. Balvu piešķir katru gadu kopš 2020. gada, bet arī no 2011. līdz 2019. gadam tā pienācās spēlētājiem, tāpēc varam atskatīties uz labākajiem sniegumiem vairāk nekā desmit gadu garumā.

Pats slavenākais šīs balvas ieguvējs ir Lionels Mesi, kurš to paveica 2012. gadā. Argentīnietis guva 91 vārtus gada laikā, kad vēl pārstāvēja “Barcelona” Spānijas “La Liga”, un šāds cipars starp futbolistiem ir ļoti rets. Arī pats Mesi turpinājumā nav pat pietuvojies šim skaitlim, bet vistuvāk tam 2013. gadā bija Krištianu Ronaldu ar 69 vārtiem. Šeit mēs runājam par ļoti augstu līmeni!

Ja atskatāmies tieši uz Premjerlīgas labākajiem uzbrucējiem, tad šo balvu ieguvis tikai viens spēlētājs, un tas notika 2011. gadā, kad Harijs Keins 56 reizes bija precīzs, pārspējot Mesi tikai par diviem vārtiem, bet Ronaldu – trim. Jābūt lieliskam vārtu gūšanas gadam, lai pārspētu abus lielmeistarus, kad viņi bija karjeras pašā pīķī, un tas tikai parāda, cik lielisks bijis arī Keins. Uz šo balvu anglis noteikti cierē arī 2023. gadā.

Lai gan Holanns pilnībā dominē Premjerlīgā, viņš joprojām iepaliek no Keina Eiropas vārtu gūšanas statistikā 2023. gadā. Noteikti, ka vārtu skaitu uzlaboja Keina pievienošanās “Bayern”, un viņš noteikti Bundeslīgā pārsteidzis daudzus aizsardzības spēlētājus un vārtsargus. Keinam pašlaik ir 35 vārti 34 spēlēs 2023. gadā, kas sevī ietver gan gūtos vārtus “Tottenham” komandā, gan “Bayern”. Vistuvāk viņam ir Kilians Mbapē ar 30 vārtiem 31 spēlē, lielākoties tos gūstot Francijas futbola čempionātā.


Labākie Premjerlīgas vārtu guvēji 2023. gadā ar “Betsafe”

Labākā ziņa saistībā ar futbolu ir tā, ka vienmēr sekos jaunas spēles, kas nozīmē arī gūtos vārtus. 2023. gada kalendārais gads varētu arī būt beidzies, taču 2024. gadā nebūs mazāk interesanti, piedāvājot vēl vairāk vārtu guvumus un aizraujošas epizodes tieši Anglijas Premjerlīgā. Par laimi tev, “Betsafe” piedāvā plašu klāstu ar futbola likmēm un vārtu guvēju likmēm Anglijas Premjerlīgā. Tu vari arī veikt likmes par to, kurš izcīnīs “Golden boot” balvu vai kurš gūs vārtus konkrētajā spēlē. Tas nebūt nav viss, jo vari arī veikt likmes uz nākotnes spēlēm!

Kurš, tavuprāt, būs labākais Premjerlīgas vārtu guvējs 2024. gadā?