Pasaules čempionāts hokejā 2022: Latvijas izlase uz Somiju bez vairākiem pieredzējušajiem bukiem

Foto: TT

Lielais hokeja pavasaris tuvojas – no 13. līdz 29. maijam Somijas pilsētās Helsinkos un Tamperē norisināsies Pasaules čempionāts. Protams, ka dalību turnīrā ņems arī Latvijas valstsvienība, kurai būs gaidāmas grūtas cīņas, lai tiktu tālāk jeb ceturtdaļfinālā.



Karš ievieš korekcijas

Parasti tajos gados, kad iekrīt ziemas olimpiskās spēles un Pasaules čempionāts, otrajā turnīrā hokejistu ziņā nav tik daudz zvaigžņu, taču šis gads varētu būt izņēmums, jo NHL spēlētāji nedevās palīgā savām valstsvienībām uz Pekinu, līdz ar to iespēja uzvilkt valstsvienību kreklus būs maijā. Olimpisko spēļu hokeja turnīrs tik un tā bija aizraujošs – zelta medaļas izcīnīja PČ saimniece Somija, finālā apspēlējot Krievijas olimpiskās komitejas komandu, savukārt negaidīti pie bronzas tika Slovākija, mazajā finālā pieveicot Zviedriju. Pieminēšanas vērts fakts ir tāds, ka visas komandas, izņemot Krieviju, bija Latvijas pretinieces grupu turnīrā.

Maijā notiekošais turnīrs būs neierasts viena iemesla dēļ. Starptautiskā ledus hokeja federācija (IIHF) pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā pavēstīja ka gan Krievija, gan Baltkrievija, kas palīdzējusi austrumu kaimiņiem, ir diskvalificētas un turnīrā nevarēs piedalīties. Tas, protams, pamainīja grupu dalībnieku sastāvus. Francija aizvietos Krievijas olimpiskās komitejas komandu un A grupā pievienosies Kanādai, Vācijai, Šveicei, Slovākijai, Dānijai, Kazahstānai un Itālijai. B grupā, kurā bez Latvijas ir arī Somija, ASV, Zviedrija, Čehija, Norvēģija un Lielbritānija, Austrija aizstās Baltkrieviju.

Tāpat saistībā ar karu notikusi izmaiņa spēļu aizvadīšanas vietā. A grupas komandas spēles aizvadīs galvaspilsētā Helsinkos. Sākotnēji bija plānots, ka mači norisināsies “Hartwall Arena”, tomēr šī arēna pieder Krievijas oligarhiem, tāpēc tik lemts pārcelt spēles uz citu arēnu. Zināms, ka A grupas komandas pulcēsies Helsinku ledus arēnā, kurā ikdienā spēlē augstākās līgas komanda “HIFK” un kurā var satilpt 8400 skatītāji. Latvijas līdzjutējiem, lai redzētu klātienē mačus, būs jādodas uz Tamperes “Nokia Arenu”, kurā var satilpt nepilni 13,5 tūkstoši skatītāju.

Foto: TT

Latvijas izlase Pekinas olimpiskajās spēlēs neuzrādīja labākos rezultātus, jo tā arī nevienā no spēlēm neizdevās tikt pie uzvaras. Turnīru Latvija iesāka ar 2:3 neveiksmi pret Zviedriju, savukārt jau nākamajā dienā atzīts Somijas pārākums ar 1:3. Grupas pastarīšu duelī latvieši neizrādīja lielu pretestību Slovākijai, piekāpjoties ar 2:5. Astotdaļfinālā pret Dāniju mūsējiem izdevās izvirzīties vadībā, pateicoties Laura Dārziņa labajai spēlei, tomēr dāņi ātri atguva vadības grožus un nokārtoja sev vietu ceturtdaļfinālā. Visa turnīra laikā Latvijas izlase kopā guva septiņus punktus, bet ielaida – 14.


Pieredzējušie hokejisti pieliek punktu izlasē

Jau uzreiz pēc zaudējuma pret Dāniju par karjeras beigām valstsvienībā paziņoja Kaspars Daugaviņš, kurš 117 spēļu laikā guva 29 vārtus un atdeva 36 rezultatīvas piespēles. Viņa piemēram sekoja Lauris Dārziņš, kurš 150 spēlēs izcēlās ar 50 vārtiem un 41 rezultatīvu piespēli. Dienu vēlāk arī Mārtiņš Karsums pavēstīja, ka vairāk nepārstāvēs izlasi, kurš Pekinā tā arī neaizvadīja nevienu spēli pozitīvā Covid-19 testa dēļ. Izlases kreklu Karsums vilcis 58 reizes, kopumā gūstot 19 vārtus un atdodot 20 rezultatīvas piespēles. Jaunākais “papildinājums” šim trio ir Gints Meija, kura nodomi beigt karjeru izlasē kļuva zināmi marta beigās. Dodoties laukumā 135 spēlēs, Meija izcēlās ar 16 precīziem metieniem un 19 rezultatīvām piespēlēm.

Lēnā garā sāk kļūt zināms arī par citu hokejistu nodomiem Pasaules čempionāta sakarā. Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš pavēstīja, ka turnīrā nepalīdzēs Uvis Balinskis un Jānis Kalniņš, tāpat maz ticama ir Ivara Punnenova palīdzība valstsvienībai, bet Oskara Cibuļska dalība vēl ir uz jautājuma zīmes. Viss gan nav tik slikti, jo Latvijai varētu būt palīdzība no NHL laukumiem. LHF ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs sacīja, ka Elvis Merzļikins un Rūdolfs Balcers ir gatavi pārstāvēt valsti, savukārt Zemgus Girgensons ģimenes apstākļu dēļ atteicis. Tāpat pastāv iespēja, ka izlases kreklu vilks Teodors Bļugers, bet tas būs atkarīgs no Pitsburgas “Penguins” rezultātiem Stenlija kausa izcīņā, kas sāksies maija sākumā.

Foto: TT

Aprīļa otrajā pilnajā nedēļā Latvija aizvadīja pirmo treniņu. Harija Vītoliņa vadībā uz ledus kāpa 22 hokejisti, no kuriem liela daļa ir tuvākie kandidāti, bet tuvākajā laikā pievienosies arī valstsvienības stabilās vērtības. Pirms Pasaules čempionāta Latvijai ieplānotas sešas pārbaudes spēles – divas pret Franciju (21. un 22. aprīlis), divas pret Šveici (30. aprīlis un 1. maijs) un divas pret Kazahstānu (8. un 9. maijs).

Skaidrs, ka Latvijai, atrodoties A grupā, būtu krietni vieglāk iekļūt ceturtdaļfinālā nekā B grupā. Turnīru latvieši uzsāks 13. maijā ar spēli pret ASV, bet jau nākamajā vakarā spēle pret mājinieci Somiju. Sekos dienas atpūta, un tad Latvijai spēle pret citu ziemeļnieci – Norvēģiju. Pēc tam latvieši varēs atpūsties pat divas dienas, bet 19. maija vakarā mačs pret Čehiju, ko vēl ne reizi nav izdevies uzvarēt. 24 stundas vēlāk pretī stāsies Austrija, bet pēdējie divi mači būs pret Lielbritāniju un Zviedriju. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, būs nepieciešams ierindoties labāko četriniekā.

Latvijas hokeja izlases kalendārs

13. maijs, plkst. 16:20, ASV – Latvija
14. maijs, plkst. 20:20, Latvija – Somija
16. maijs, plkst. 16:20, Latvija – Norvēģija
19. maijs, plkst. 20:20, Čehija – Latvija
20. maijs, plkst. 20:20, Latvija – Austrija
22. maijs, plkst. 16:20, Lielbritānija – Latvija
24. maijs, plkst. 12:20, Zviedrija – Latvija