Pasaules čempionāts hokejā: prognozes, grupas, kalendārs, tabula

Foto: TT

No 10. līdz 26. maijam Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā risināsies IIHF rīkotais Pasaules čempionāts hokejā. Piedāvājam ieskatu visā svarīgākajā, lai ikviens hokeja fans būtu gatavs ikgadējajiem hokeja svētkiem un PČ hokejā sporta likmēm.



Formāts

Pasaules čempionātā hokejā katru gadu piedalās 16 labākās izlases. Valstsvienības sadalītas divās grupās pa astoņām un savā starpā aizvadīs viena apļa turnīru. Grupu sadalījumu nosaka rangs, tomēr turnīra organizatoriem pieder tiesības mazliet pamainīt grupas, kas varētu palīdzēt, piemēram, skatītāju apmeklējuma jautājumā.

Pēc tam, kad katra izlase aizvadījusi pa septiņām spēlēm, četras labākās garantē vietu ceturtdaļfinālā. A grupas 1. vieta spēlēs pret B grupas 4. vietu, A grupas 2. vieta spēlēs pret B grupas 3. vietu, A grupas 3. vieta spēkosies ar B grupas 2. vietu, bet A grupas 4. vieta tiksies ar B grupas 1. vietu. Pēc tam seko pusfināli un spēles par vietām. Visās kārtās uzvarētājs tiek noskaidrots vienā mačā. Vēl jāpiemin, ka katras grupas sliktākā komanda zaudē vietu augstākajā divīzijā. Turpinājumā piedāvājam PČ hokejā spēļu grafiku.

Pasaules čempionāts hokejā: kalendārs

Grupu turnīrs: 10. – 21. maijs
Ceturtdaļfināls: 23. maijs
Pusfināls: 25. maijs
Medaļu spēles: 26. maijs


Pasaules čempionāts hokejā: grupas

A grupa: Kanāda, Somija, Šveice, Čehija, Dānija, Norvēģija, Austrija, Lielbritānija

Šī grupa solās būt ļoti interesanta. Kanādas izlase uzvarējusi divos no iepriekšējiem trim turnīriem, bet pārējās komandas būs motivētas pierādīt, ka pagājušā gada sliktie rezultāti bija tikai nejaušība. Piemēram, Somijas izlase zaudēja Kanādai jau ceturtdaļfinālā, tādējādi piedzīvojot fiasko, jo pusfināls un medaļu spēles risinājās tieši Helsinkos. Šveice 2023. gada Pasaules čempionātu iesāka ļoti jaudīgi, tomēr arī apstājās ceturtdaļfinālā, piekāpjoties Vācijai.

Lieku jautājumu nav par Čehijas izlases motivāciju, jo vietējie līdzjutēji noteikti gribēs tikai un vienīgi medaļas. Dānijas izlasi nevar uzskatīt par vāju, bet pirms gada tai neizdevās pārvarēt grupu turnīru. Nedrīkst nenovērtēt arī Norvēģiju un Austriju, kas galvassāpes var sagādāt jebkurai pretiniecei. Pastarītes lomā noteikti būs Lielbritānija.

B grupa: ASV, Vācija, Zviedrija, Slovākija, Latvija, Francija, Kazahstāna, Polija

Gadu atpakaļ ASV palika ar koka medaļām, tāpēc ar jaunu sparu tiks uzsākts šīgada hokeja čempionāts. Zviedrijas valstsvienība piedzīvoja fiasko, jo netika tālāk par ceturtdaļfinālu. Kas abām iepriekšminētajām izlasēm ir kopīgs? Tās abas zaudēja Latvijai! Vēl B grupā spēlēs pērnā gada fināliste Vācija, kā arī Francija, Kazahstāna un Polija.


Arēnas

Prāga, “O2 Arena”

Čehijas galvaspilsēta visus hokeja līdzjutējus uzņems “O2 Arena”. Kā jau iepriekš minēts, šeit norisināsies A grupas spēles, kā arī divas ceturtdaļfināla spēles, abi pusfināli un medaļu cīņas. Arēna durvis vaļā vēra 2004. gada martā, un maksimālā ietilpība uz hokeja spēlēm ir mazliet vairāk nekā 17,3 tūkstoši, turklāt Eiropā šī ir trešā lielākā hokeja arēna. Ikdienā par savu mājvietu šo arēnu izmanto Čehijas Ekstralīgas komanda Prāgas “Sparta”.

Gan 2004., gan 2015. gadā šeit jau risinājās Pasaules čempionāts hokejā, tāpat “O2 Arena” uzņēmusi slaveno tenisa turnīru “Lever Cup” un Eiropas vieglatlētikas čempionātu telpās, 2006. gadā arēnā notika ULEB Eirolīgas “Final Four”, tāpat “O2 Arēnā” risinājušās NHL spēles, Pasaules čempionāts florbolā, 2012. gada Deivisa kausa fināls, četri “Fed Cup” fināli, kā arī neskaitāmi koncerti un citi pasākumi.

Ostrava, “Ostravar Arena”

Šī arēna ir ar senu vēsturi, jo atklāta jau 1986. gadā, bet laika posmā starp 2003. un 2004. gadu tā piedzīvoja renovācijas procesu. Hokeja spēlēs arēna spēj satilpināt aptuveni desmit tūkstošus cilvēku, padarot to par ceturto lielāko hokeja arēnu Čehijā. Ikdienā savas mājas spēles šajā arēnā aizvada nacionālā čempionāta komanda “Vitkovice”.

Gan 1994., gan. 2020. gadā “Ostravar Arena” uzņēma Pasaules hokeja čempionātu junioriem, kā arī 2004. un 2015. gada Pasaules čempionātu hokejā. Runājot par citiem sporta veidiem, arēna notika arī 1986. gada Pasaules volejbola čempionāts sievietēm, 2005. gada Eiropas futsāla čempionāts un 2008. gada Pasaules čempionāta florbolā grupu turnīrs.


Ar kādām cerībām raudzīties Latvijas izlases virzienā?

Noteikti, ka visiem ļoti labā atmiņā vēl ir palicis 2023. gada PČ hokejā, kurā Latvijas izlase izcīnīja vēsturisko bronzas medaļu un pārspēja praktiski visas hokeja prognozes. Lai arī daudzi varētu domāt, ka tagad katru gadu latvieši tiks pie medaļām, jāatceras, ka pirms tam Latvija pēdējo reizi ceturtdaļfinālā bija tikai 2018. gadā. Jātiecas tieši uz šo mērķi, jo iekļūšana jau labāko četriniekā B grupā nebūs viegla.

Varam arī būt pavisam droši, ka pretinieki nopietnāk skatīsies Latvijas virzienā, turklāt daudz ko latviešiem deva spēlēšana tieši “Arēnā Rīga”. Pēc pašreizējām “Betsafe” prognozēm Latvijas izlasei tiek prognozēta 5. vieta B grupā. Neņemot vērā pagājušā gada uzvaras pār Zviedriju un ASV, šīs pretinieces latvieši pirms tam bija apspēlējuši tikai pa reizei. Arī Vācija lielākajā daļā gadījumu bijusi pārāka, to pašu var teikt arī par Slovākiju, kam tika zaudēts arī pirms gada Rīgā.

Lai varētu cerēt uz tikšanu tālāk, obligāti jāuzvar Polija, Kazahstāna un Francija – tieši šīs trīs komandas var uzskatīt par grupas pastarītēm, izteiktāk poļus un francūžus. Kazahstāna var sagādāt problēmas ikvienam, taču daudz ko noteiks sapulcinātais sastāvs. Pret Franciju bieži Pasaules čempionātā hokejā nav spēlēts, bet Latvija uzvarējusi divās no trim reizēm, savukārt Polija tikai otro reizi šajā gadsimtā iekļuvusi augstāko sabiedrībā.

Latvijas hokeja izlases kalendārs Pasaules čempionātā

11. maijs, plkst. 17:20, pret Poliju
12. maijs, plkst. 17:20, pret Franciju
14. maijs, plkst. 17:20, pret Kazahstānu
15. maijs, plkst. 17:20, pret Vāciju
18. maijs, plkst. 13:20, pret Zviedriju
19. maijs, plkst. 21:30, pret Slovākiju
21. maijs, plkst. 17:20, pret ASV


Likmes uz PČ hokejā

Pasaules čempionāta totalizators ir neatņemama šī turnīra sastāvdaļa. Lai padarītu skatīšanos interesantāku, “Betsafe” hokeja totalizators piedāvās plašu klāstu ar dažādām sporta likmēm uz turnīru. Viena no populārākajām likmēm noteikti ir par turnīra uzvarētāju. Kā jau katru gadu, galveno favorītu pulkā atrodas Kanāda, Somija, Zviedrija, Čehija un Vācija. Tie, kas nav gatavi gaidīt turnīra beigas, var prognozēt to, kuras komandas uzvarēs attiecīgajā grupā vai iekļūs izslēgšanas turnīrā.

Tuvojoties turnīram, pieaugs arī pieejamo likmju klāsts. Latvijas līdzjutēji gribēs izdarīt prognozes par Latvijas hokeja izlasi. “Betsafe” bukmeikeri piedāvās dažāda veida likmes par mūsu izlasi, ieskaitot to, kurā pozīcijā latvieši finišēs, cik punktus iegūs un cik uzvaras izcīnīs. Kad būs zināms Latvijas izlases sastāvs, jebkuram interesentam būs pieejamas likmes arī par Latvijas izlases hokejistu sniegumu, kas nozīmē gūtos vārtus un atdotās rezultatīvās piespēles.

Nevar aizmirst par jau ierastajām likmēm. Protams, ka būs pieejamas katras atsevišķās spēles likmes. Hokejs ir ļoti dinamisks un neparedzams sporta veids, jebkurā brīdī situācija var mainīties, un būs pieejamas likmes arī live formātā, lai ikviens līdzjutējs varētu veikt likmi arī tad, kad spēles norisinās un tā tiek vērota TV tiešraidē.