Latvijas hokeja izlase PČ hokejā – kā nospēlēsim savās mājās?

Foto: LETA

Latvijas hokeja līdzjutēji nevar noteikti jau sagaidīt 2023. gada maiju, jo atkal Pasaules čempionāts norisināsies Latvijā! No 12. līdz 28. maijam Rīgā un Tamperē norisināsies hokeja trakums, kurā 16 valstsvienības cīnīsies par zelta medaļām. Šajā apskatā mazliet vairāk par pašu turnīru un potenciālajām favorītēm.



Latvija atkal izmanto izdevību

Pirmo reizi spēcīgākās hokeja izlases pulcējās Rīgā 2006. gadā, bet pēdējo trīs gadu laikā Pasaules čempionāts Rīgā norisināsies jau otro reizi. Pirms diviem gadiem, kad ikdienā ļoti daudz tika runāts par COVID-19, čempionāts bija ļoti savdabīgs, jo skatītāji tribīnēs varēja būt tikai no izslēgšanas mačiem, turklāt arī ierobežotā skaitā, tāpēc pilnībā izbaudīt hokeja svētkus latviešu līdzjutējiem neizdevās. Latvija turnīru rīkoja viena pati, lai gan sākotnēji bija plānots to darīt kopā ar Baltkrieviju, tomēr notikumi šajā valstī lika visu pārcelt uz Rīgu.

Bija zināms, ka nākamais turnīrs risināsies Tamperē un Helsinkos, bet 2023. gada pavasarī visām hokeja izlasēm bija plānots doties uz Sanktpēterburgu. Skaidrs, ka situācija mainījās pēc 24. februāra, kad Krievija uzsāka karadarbību Ukrainā. Visi lielie sporta notikumi, kam vajadzēja risināties Krievijā, tika atcelti, ieskaitot pasaules čempionātu hokejā, tāpēc bija nepieciešams gadu pirms turnīra noskaidrot, kur sacensības būs. Pēdējā turnīra laikā Starptautiskās ledus hokeja federācija (IIHF) lēma par 2023. gada turnīra rīkotājiem. Uzreiz pieteicās Somija un Latvija, konkurenci sastādīt bija gatava arī Ungārija un Slovēnija, tomēr ungāru pusē bija pārāk daudz neskaidrību attiecībā par valdības finansējumu, tāpēc galarezultātā bija tikai Somijas un Latvijas variants. Grupu turnīrs norisināsies katrā no valstīm, tā pat būs attiecībā uz ceturtdaļfināliem, Rīgai un Tamperei uzņemot pa diviem pāriem, savukārt gan pusfināli, gan medaļu cīņas būs vērojamas Tamperē.


Vienā grupā ar iepriekšējā turnīra medaļniecēm

Pasaules čempionātā hokejā Latvijas izlase spēlēs B grupā. Lai iekļūtu tik vēlamajā ceturtdaļfinālā, latviešiem nepieciešams grupā ieņemt vismaz ceturto, kas vienmēr bijis ciets rieksts mūsējiem. Par tikšanu tālāk kopā ar Latviju cīnīsies arī Kanāda, kas 2022. gada pavasarī finālā zaudēja Somijai, Šveice, Slovākija, Norvēģija, Kazahstāna un Slovēnija. Sākotnēji bija plānots, ka grupas dalībnieču pulkā būs arī ASV, tomēr izdevās vienoties amerikāņu vietā ielikt Čehiju, kas pavasarī tieši pieveica ASV cīņā par bronzas medaļām.

Šis grupas sastāvs ir krietni citādāks nekā tas bija Latvijas hokejistiem 2022. gadā. Somija, ASV, Zviedrija un Austrija tagad spēlēs Somijā, savukārt Lielbritānijas vietu ieņems Slovēnija. Tikai Čehija un Norvēģija būs vienīgās pretinieces grupā no iepriekšējā čempionāta. Čehija ir vienīgā, ko Latvijas hokeja izlase nevienu reizi vēsturē nav pārspējusi, savukārt Norvēģija tika apspēlēta ar 3:2. Arī ziemas periodā izlases tikās savās starpā, tiesa, sastāvi bija tālu no tā, ko varēs redzēt “Arēnā Rīga”, bet pozitīvi, ka latvieši izcīnīja panākumu. Somijas grupā bez mājiniekiem un iepriekšminētajām izlasēm būs arī Vācija, Dānija, Francija un Ungārija.

Pret Kanādu latvieši uzsāka 2021. gada turnīru, un šis mačs iegājis vēstures grāmatās, jo Latvija izcīnīja uzvaru, turklāt pretinieki tika noturēti sausā – 2:0! Pasaules hokeja čempionāta ietvaros Latvija un Slovākija nav tikušās, bet savstarpējais duelis bija 2022. gada Ziemas olimpisko spēļu ietvaros, kad latvieši piekāpās ar 2:5. Slovākija bija lielākā pārsteiguma autore, jo aizcīnījās līdz pat bronzas medaļām.

Jau minējām, ka Čehiju tā arī vēl nav izdevies pārspēt, taču to mūsējie centīsies izdarīt 15. maija vakarā. Pēdējā Pasaules čempionātā latvieši piedzīvoja sagrāvi (1:5), bet 2016. gadā Latvija trīs minūtes pirms pamatlaika beigām izvirzījās vadībā, tomēr pēdējā minūtē čehi atspēlējās un uzvarēja papildlaikā. 

Pirmo reizi kopš 2017. gada uz lielākās hokeja skatuves atkal kāps Slovēnija, un 19. maija pēcpusdiena ieies vēstures grāmatās, jo pirmo reizi Pasaules čempionāta ietvaros tiksies latvieši un slovēņi. Iepriekšējā čempionātā Rīgā Latvija piedzīvoja sāpīgu zaudējumu pret Kazahstānu pēcspēles metienu sērijā, bet pret Šveici pēdējo reizi spēlēts 2019. gada pavasarī, kad piedzīvota neveiksme ar 1:3.



Fanus pārsteidz biļešu cenas

Ņemot vērā, ka beidzot iespējams redzēt savus mīļākos hokejistus tepat Rīgas arēnā, fani bija apņēmušies apmeklēt izlases spēles, tomēr situācija mainījās, kad tika izdzirdēta informācija par biļešu cenām. Jau no paša sākuma līdzjutējiem tika piedāvāta iespēja iegādāties biļetes nevis uz konkrētu spēli, bet gan visu dienu kopumā. Pirmajā turnīra dienā “Arēna Rīga” uzņems divas spēles, ieskaitot Latvijas un Kanādas dueli, bet minimālā biļešu cena ir 140 eiro jeb 70 par vienu spēli. 

Nav nekāds pārsteigums, ka šāda biļešu politika un cena izraisīja pamatīgu vētru. Lētākas biļetes pieejamas uz 22. maija spēlēm, kad divus mačus var apmeklēt par 80 eiro, tomēr šajā dienā spēlēs Kanāda un Norvēģija, Kazahstāna un Slovēnija, tāpēc arī nav pārsteigums, ka šī diena ir lētāka nekā citas. Kaislīgākie hokeja fani noteikti gribēs redzēt arī klātienē ceturtdaļfinālus, tomēr, lai to izdarītu, būs jāšķiras vismaz no 230 eiro.


Bukmeikeru prognozes neiepriecinās fanus

Kā jau katru gadu, Latvijas līdzjutēji cerēs, ka latvieši būs ceturtdaļfinālā. “Betsafe” eksperti ir pārliecināti, ka Latvijas hokejisti līdz galam nespējas iepriecināt fanus, jo pašreizējās Pasaules čempionāta prognozes liecina, ka grupu turnīrs tiks noslēgts 5. vietā (koeficients 2.25). Vismaz divām uzvarām Latvijai vajadzētu būt (koeficients 1.48), un eksperti pārliecināti, ka Latvija sakrās vismaz astoņus punktus (koeficients 1.50).

Eksperti kopumā piedāvā paplašinātu klāstu ar likmēm uz Latvijas sniegumu Pasaules čempionātā hokejā. Tie, kas pa īstam tic Latvijas izlasei, var izmantot koeficientu 2.35, kas izlikts uz iespēju, ka Latvija būs starp grupas četrām labākajām komandām. Vēl ne reizi Latvija nav pārvarējusi ceturtdaļfināla barjeru, un bukmeikeri Latvijas iespēju pārvarēt ceturtdaļfināla kārtu novērtējuši ar koeficientu 21.00.

Interesanti, ka pēdējos trīs turnīros finālā tikušās Somijas un Kanādas valstsvienības, divreiz uzvarētāju kausu virs galvām ceļot somiem. Nav nekāds pārsteigums, ka tieši šīs izlases tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm arī 2023. gada turnīrā. Koeficients, ka Somija kļūs par čempioni, ir 4.00, bet kanādiešu izredzes novērtētas ar 4.50. Nekur tālu neatpaliek Zviedrija (koeficients 5.00), tomēr pēdējie turnīri izlasei bijuši ļoti neveiksmīgi. Gan 2017., gan 2018. gadā zviedri kļuva par čempioniem, taču tam sekoja 5. vieta Slovākijā 2019. gadā. Turnīrā Rīgā izlase piedzīvoja lielo fiasko, jo spēja sasniegt tikai devīto vietu, savukārt pēdējā turnīrā zviedri bija tikai 6. labākie. Starp visām dalībniecēm vēl tikai Čehijas koeficients ir pirmajā desmitā (8.00). 

Latvijas izlases un izslēgšanas spēļu kalendārs

12. maijs, plkst. 20:20, pret Kanādu
13. maijs, plkst. 20:20, pret Slovākiju
15. maijs, plkst. 20:20, pret Čehiju
17. maijs, plkst. 16:20, pret Norvēģiju
19. maijs, plkst. 16:20, pret Slovēniju
20. maijs, plkst. 20:20, pret Kazahstānu
23. maijs, plkst. 20:20, pret Šveici
25. maijs, ceturtdaļfināli
27. maijs, pusfināli
28. maijs, medaļu spēles