Pavasara trakums Latvijā – Pasaules čempionāts hokejā

Foto: LETA

IIHF (Starptautiskās Ledus Hokeja federācijas) ikgadējais pasaules čempionāts hokejā ir gaidītākais sporta notikums Latvijā! Un arī 2023. gada turnīrs, kurš būs 87. pēc kārtas, nebūs izņēmums. Šoreiz tas tiks rīkots divās valstīs – Somijā un Latvijā, spēlēm norisinoties no 12. līdz 28. maijam. Tiesa, izslēgšanas spēles un mačus par medaļām rīkos Somija.

Taču arī grupu turnīra spēles Rīgā ir liels notikums! Šīs tiesības tika piešķirtas Rīgai un Somijai, kaut gan iepriekš sacensības bija paredzētas Krievijā, Sanktpēterburgā. Taču Krievijas izprovocētās agresijas dēļ pret Ukrainu, kuru Baltkrievija atbalsta, abas izlases ir izslēgtas no IIHF rīkotajām sacensībām.

Kādā grupā ir ielozēti Latvijas izlases hokejisti, un ko no tiem sagaidīt turnīrā Rīgā? Un kā izdarīt likmes uz šo sporta notikumu? To un pārējo visu aktuālāko informāciju saviem klientiem piedāvā “Betsafe.lv”!



2023. gada turnīra grupu iedalījums

Čempionāts norisināsies no 2023. gada 12. līdz 28. maijam Somijā, Tamperes pilsētas “Nokia Arena” (13,5 tūkstoši ietilpība), kā arī Rīgā, “Arena Riga” (11,2 tūkstoši skatītāju vietu).

Rīgā PČ norisināsies jau trešo reizi – iepriekš tas notika 2006. un 2021. gadā, taču šis turnīrs finansiālus ieguvumus nenesa, jo norisinājās Covid19 pandēmijas apstākļos un ierobežojumu režīmā.

A grupa

  • Somija
  • ASV
  • Zviedrija
  • Vācija
  • Dānija
  • Francija
  • Austrija
  • Ungārija

B grupa

  • Kanāda
  • Čehija
  • Šveice
  • Slovākija
  • Latvija
  • Norvēģija
  • Kazahstāna
  • Slovēnija

Ceturtdaļfinālam kvalificējas četras labākās vienības no grupas, taču 15. un 16. vieta dodas uz divīziju zemāk. “Play-off” stadijā uzvarētājs tiek noskaidrots vienā mačā. Pilnu turnīra spēļu kalendāru var aplūkot šeit.


Vēsture – titulētākās komandas

Visvairāk reizes PČ hokeja vēsturē ir triumfējusi Kanādas izlase – kopskaitā 27 zelti. 22 zelta godalgas ir arī PSRS hokejistiem, taču te jāatzīmē, ka ilgu laiku pasaules čempionātā nepiedalījās profesionāļi no Ziemeļamerikas un spēlēja amatieri. Brangs medaļu krājums ir arī citai vairāk nepastāvošai valstij Čehslovākijai.

Tai ir seši zelti, 12 sudrabi un 14 bronzas. Atsevišķi Čehijai arī seši čempionu kausi, taču daudz mazāk cita kaluma medaļas – tikai viens sudrabs un sešas bronzas. Kamēr Slovākijai viens zelts, divi sudrabi un viena bronza.

Svarīgi arī nodalīt laikus. “Play-off” stadija pasaules čempionātā hokejā tika ieviesta tikai no 1992. gada. Laika posmā no šī punkta vēl aizvien titulētākā komanda ir Kanāda ar 15 fināla mačiem, no kuriem astoņos uzvarēts un septiņos zaudēts.

Seši tituli ir Zviedrija un Čehijai, tiesa, zviedriem arī sešas sudraba medaļas. Piecas čempionu trofejas ir Krievijai, kurai arī trīs sudrabi. Tikmēr Somijai četri tituli, ieskaitot aktuālo, un deviņas sudraba godalgas. Vēl medaļas ieguvusi Šveice ar diviem zaudējumiem finālā un divām trešajām vietām.

Kopumā PČ hokejā kopš 1992. gada uzvarējušas tikai sešas izlases, bet vēl viena tikusi finālā.



Latvijas panākumi PČ hokejā

Latvijas izlase ne reize nav aizcīnījusies līdz medaļu spēlēm, labākajam rezultātam esot 7. vietai trīs čempionātos – 1997., 2004. un 2009. gadā.

Pēc 2009. gada Latvijai sekoja kritums, jo laika posmā līdz 2018. gada PČ Dānijā, kad tika sasniegts ceturtdaļfināls, tā tikai vienreiz iekļuva labāko 10 komandu vidū, pārējos gadījumos paliekot 11. vietā vai zemāk.

Tiesa, Latvija var lepoties ar lielisku sēriju – tā kopš debijas PČ augstākajā divīzijā 1997. gadā ne reizi nav izkritusi uz līmeni zemāku. Neskaitot iepriekš minētās septītās vietas un 2018. gada PČ, Latvija iekļuvusi labāko astoņu vidū vēl tikai reizi – 2000. gadā Krievijā.


Likmes uz Pasaules čempionātu hokejā

Šis sporta notikums ir ļoti iecienīts arī sporta totalizatoru spēlētāju vidū! Jau šobrīd “Betsafe.lv” mājas lapā ir pieejamas likmes uz visa turnīra uzvarētājiem! 

Te gan jāsaka, ka Latvijas izredzes šobrīd tiek vērtētas teju kā utopiskas, bet pirms turnīra spēka rangā tai pagaidām atvēlēta 10. vieta no 16. Vai Latvija pārspēs uz sevi liktās prognozes? Latvijas fani to noteikti sagaida no hokejistiem!

Nākot tuvāk čempionāta norises laikam, likmju līnijas tiks papildinātas ne tikai ar standarta likmēm, bet arī ar daudziem un saistošiem īpašajiem piedāvājumiem. Kuri būs pieejami tikai PČ hokejā norises laikā!

Mūsu spēlētājiem ir iespējams izdarīt likmes ne tikai uz mača uzvarētājiem, neizškirtu, papildiespēju / dubultiespēju, bet arī uz gūto vārtu skaitu (vairāk / mazāk), handikapiem (plus / mīnuss), kā arī uz komandu un spēlētāju individuālajiem sasniegumiem. 

“Betsafe.lv” piedāvā vienu no plašākajiem hokeja likmju klāstiem Latvijā!