Trīs lietas labas lietas: ko sagaidīt no Latvijas izlases 2023. gada Pasaules čempionātā hokejā?

Foto: Edijs Pālens / LETA

Visi Latvijas hokeja līdzjutēji jau nevar sagaidīt 2023. gada pavasari, jo no 12. līdz 28. maijam Rīgā un Tamperē norisināsies Pasaules čempionāts! Lai gan cerības un gaidas no latviešu līdzjutējiem būs tās augstākās, “Betsafe” bukmeikeri neuzskata, ka Latvijas valstsvienība piepildīs loloto sapni par ceturtdaļfinālu, ko pēc 2018. gada nav izdevies pārvērst realitātē.



Atgriešanās Rīgā

Kādam varētu būt jautājums par to, kā gan Latvija vispār tika pie iespējas rīkot 2023. gada Pasaules čempionātu? Iepriekš šīs tiesības tika piešķirtas Sanktpēterburgai, tomēr Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ Starptautiskā ledus hokeja federācija (IIHF) lēma atņemt Krievijai tiesības uz turnīru, kā tas noticis arī ar citiem liela mēroga pasākumiem.

Šīgada maijā, kamēr Tamperē un Helsinkos risinājās 2022. gada turnīrs, IIHF bosi sanāca kopā, lai lemtu, kur nākamajā gadā tiksies hokeja elite. Vēl pirms čempionāta sākuma Latvijas hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis pavēstīja, ka Latvija un Somija apsver iespēju kopīgi rīkot čempionātu. Lai gan somu atbilde publiskajā telpā nebija tik viennozīmīga, drīz vien oficiāli kļuva zināms, ka abas valstis apvienojušas spēkus, lai rīkotu turnīru. Konkurenci izrādīt grasījās arī Slovēnija un Ungārija, tomēr ungāru valdība nedeva nepieciešamās garantijas, tāpēc otrs pāris atsauca savu kandidatūru. Abas iepriekšminētās valstis šogad, spēlējot 1A divīzijā, izcīnīja tiesības spēlēt A divīzijā, tāpēc turnīra uzņemšana būtu bijusi kā lieliska iespēja sevi pieteikt augstākajā sabiedrībā.

Nākamais čempionāts risināsies valstīs, kuras pēdējās divas uzņēma lielo hokeja saimi. 2021. gada čempionāts Rīgā bija citādāks no visiem pārējiem, jo praktiski visu grupu turnīru skatītāji nevarēja būt tribīnēs, bet pēc tam varēja būt ļoti ierobežotā skaitā, kas neļāva pa īstam izbaudīt hokeja svētkus. Situācija šogad Somijā bija krietni citādāka, jo lielu ierobežojumu nebija. Nemainīga lieta no pēdējiem diviem čempionātiem bija tāda, ka lielajā finālā spēlēja Kanāda un Somija, tomēr iznākums bija citādāks, jo šoreiz par čempioniem kļuva somi. Jāteic, ka abu iepriekšminēto valstu fināls šogad norisinājās jau trešo gadu pēc kārtas.

Rīgā norisināsies B grupas spēles, kā arī divas ceturtdaļfināla spēles, bet viss pārējais turnīrs būs Tamperes pārziņā. Kopā ar Latviju par tikšanu tālāk cīnīsies Kanāda, ASV, Šveice, Slovākija, Norvēģija, Kazahstāna un Slovēnija, bet Tamperes grupā būs Somija, Zviedrija, Čehija, Vācija, Dānija, Francija, Austrija un Ungārija. Organizatoriem gan pieder tiesības apmainīt vietām vienu grupas dalībnieci, un tas ietilpst arī Latvijas plānos.

Saprotams, ka, lai iegūtu pēc iespējas lielākus finansiālos ieņēmumus, nepieciešami pēc iespējas vairāk skatītāji, tāpēc LHF vēlas Rīgas grupā iekļaut Čehiju, savukārt pretējā virzienā dotos ASV. Kalvītis sarunā ar “Sporta Studiju” sacīja, ka pašlaik Rīgas grupā ir komandas, kurām nav liela fanu bāze, bet Čehijas iegūšana situāciju nedaudz uzlabotu, jo nevienam nav noslēpums, ka čehiem hokejs ir lielā cīņā. Pagaidām gan vēl sarunas norisinās par iespējamo apmaiņu. Interesanti, ka Čehijas valstsvienība ir vienīgā, ko Latvijai nav izdevies pārspēt Pasaules čempionātā. Abas izlases savā starpā tikās arī šogad, un Čehija jau pirmajā periodā guva piecus vārtus, kopumā izcīnot uzvaru ar 5:1.



Prognozes – ne tās labvēlīgākās

Lai gan līdz turnīram vēl ir nepilns gads, “Betsafe” bukmeikeri nepacietīgākajiem līdzjutējiem jau piedāvā koeficientus uz 2023. gada turnīru. Galvenais jautājums, ko uzdod katrs līdzjutējs, ir par Latvijas izredzēm tikt ārā no grupas. “Betsafe” bukmeikeri nav optimistiski, jo ar koeficientu 1.55 novērtēta iespēja, ka mūsējie netiks tālāk, kamēr uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā var uzlikt ar koeficientu 2.35. Šīgada turnīru latvieši noslēdza ar piekto vietu grupā, un tādi pat tiek prognozēta arī pēc gada – koeficients 2.25. Ceturtā vieta grupā, kas reizē nozīmētu arī ceturtdaļfinālu, novērtēta ar koeficientu 3.75, bet labāko trijnieks jau ir krietni mazāk ticams – 11.00.

Visai reālas cerības ir uz trim uzvarām, ieskaitot papildlaiku, koeficientam esot 2.00. Trīs uzvaras pamatlaikā dotu deviņus punktus, bet šogad Latvijas grupas trešās un ceturtās vietas īpašnieces Čehija un ASV sakrāja pa 13 punktiem. Pašreizējā “Betsafe” izliktā līnija par izcīnītajiem punktiem grupu turnīrā ir 8.5, bet abas iespējas, vairāk vai mazāk, novērtētas ar identisku koeficientu – 1.86. Ar tikai trim uzvarām nepietiks ceturtdaļfinālam, vajadzēs izcīnīt uzvaru arī pret kādu spēcīgā gala komandu, tomēr koeficients, ka latviešiem būs vismaz četras uzvaras grupā, ir visai augsts – 5.00. Tas, ka Latvijas izlase izkritīs no A divīzijas, ir maz ticams scenārijs (koeficients 21.00), tomēr vēl mazāka iespēja ir Latvijas triumfs – 101.00.

Aplūkojot visa turnīra prognozes kopumā, tad favorītu lokā ir ierastās valstsvienības. Pašlaik “Betsafe” bukmeikeri par galveno favorīti ar koeficientu 4.00 uzskata Somiju, tomēr galveno pretendentu lokā ir arī Kanāda (4.50), Zviedrija (5.00) un Čehija (6.50), kas šogad pēc desmit gadu pārtraukuma atkal izcīnīja medaļas, tiekot pie bronzas godalgām.

Pasaules čempionāts hokejā trešo reizi norisināsies Latvijā, lai gan šoreiz tikai daļēji. Gan 2006., gan 2021. gadā latvieši nekvalificējās ceturtdaļfinālam, tomēr cerams, ka piepildīsies teiciens “trīs lietas labas lietas” un hokejisti sagādās īstus svētkus līdzjutējiem, kas noteikti būs pārpildījuši “Arēna Rīga” tribīnes.