“Super Bowl 2024” – viss, ko nepieciešams zināt

“Super Bowl” ir Nacionālās futbola līgas (NFL) pats svarīgākais notikums, turklāt arī viens no visa gada gaidītākajiem un visvairāk skatītākajiem sporta notikumiem. Katru gadu divas komandas sacenšas finālmačā, kas ir garās amerikāņu futbola sezonas kulminācija. Pirms sezonas visas vienības aizvada četrus pārbaudes mačus, kam seko 16 spēļu ilga regulārā sezona. Pēc tam seko izslēgšanas turnīrs, kurā viss izšķiras vienā spēlē, beigās noskaidrojot divas finālistes.

Ieskatīsimies visā, ko nepieciešams zināt par “Super Bowl LVIII”! Atceries, ka “Betsafe” piedāvā labākās likmes uz amerikāņu futbolu!



Svarīgākie “Super Bowl 2024” datumi – kad ir un cikos sākas “Super Bowl LVIII”?

NFL izšķirošā spēle jeb “Super Bowl” norisināsies naktī uz 12. februāri pēc Latvijas laika. Mača sākums paredzēts plkst. 1:30, tomēr jāatceras arī vēl citi svarīgi datumi. Šī jeb 104. NFL sezona sākās 2023. gada 7. septembrī un ilga līdz 7. janvārim. Sešas dienas vēlāk tika dots starts izslēgšanas turnīram, lai noskaidrotu “Super Bowl” dalībnieces. “Play-off” laikā noskaidrosies Nacionālās futbola konferences un Amerikāņu futbola konferences labākās komandas, kuras Nevadā tiksies viena pret otru.


“Super Bowl 2024” norises vieta – kur notiks “Super Bowl” šogad?

Spēcīgākās NFL komandas “Super Bowl 2024” mačā tiksies “Allegiant Stadium”, kas atrodas Paradīzē, Nevadas štatā. Tici vai nē, bet neviens no iepriekšējiem 57 “Super Bowl” nenorisinājās Nevadas štatā, tādējādi veicot jaunu vēstures ierakstu. 2022. gadā “Super Bowl” notika Losandželosā, 2023. gadā tas bija Losandželosā, līdz ar to jau trešo gadu pēc kārtas rietumu iedzīvotāji varēs baudīt svarīgāko NFL spēli.

“Allegiant Stadium” celtniecība esot izmaksājusi 1,9 miljardus ASV dolāru, un tas tiek uzskatīts par otru dārgāko, iepaliekot tikai no “SoFi”, kas izmaksāja 5,5 miljardus. Paradīzē esošais stadions var uzņemt 65 tūkstošus līdzjutēju, garantējot lielisku atmosfēru, kad NFL fani sanāks uz 2024. gada svarīgāko spēli.

Stāsts, kā Nevada tika izvēlēta par “Super Bowl LVIII” rīkotāju, ir visai interesants. Iepriekšējos gados pilsētas vairāksolīja par iespēju uzņemt “Super Bowl” savā pilsētā, tomēr 2021. gadā process tika mainīts. Tagad NFL izvēlas potenciālās rīkotājas pirms tiek paziņots galīgais lēmums. Sākotnēji bija plānots, ka Ņūorleāna uzņems “Super Bowl LVIII”, taču tas mainījās brīdī, kad līga palielināja spēļu skaitu no 16 līdz 17, tādējādi “Super Bowl” būtu jānotiek vēlāk, jo pilsētā norisinās “Mardi Gras” svētki. Šī iemesla dēļ tika lemts, ka 2024. gadā “Super Bowl” risināsies Nevadā, bet Ņūorleānā notiks “Super Bowl LIX” jeb 2025. gada fināls.


“Super Bowl 2024” komandas

Raksta tapšanas brīdī mēs vēl nezinām, kuras komandas 12. februārī cīnīsies par galveno NFL trofeju! Līdz nokļūšanai “Allegiant Stadium” jāaizvada vēl daudz spēļu. Visām komandām jānoslēdz 16 spēļu garā regulārā sezona, kam sekos izslēgšanas turnīrs 2024. gada ievadā. Pēc tam būs palikušas vairs tikai divas komandas – Nacionālās futbola konferences un Amerikāņu futbola konferences čempiones. Jāpatur prātā, ka var būt tikai viena “Super Bowl” uzvarētāja. Kamēr mēs vēl nezinām, kuras komandas cīnīsies par “Super Bowl”, varam apskatīties uz pašreizējām favorītēm un komandām, kuras bijušas vissekmīgākās.

Galveno favorītu lokā, kas varētu izcīnīt “Super Bowl”, ir Kanzassitijas “Chiefs”, Filadelfijas “Eagles”, Sanfrancisko “49ers”, Baltimoras “Ravens”, Dalasas “Cowboys”, Maiami “Dolphins”, Detroitas “Lions” un Sinsinati “Bengals”. Nav daudz jautājumu, kāpēc Kanzassitijas “Chiefs” tiek uzskatīta par vienu no favorītēm. “Chiefs” AFL konferencē uzvarēja 2020., 2021. un 2023. gadā, pie “Super Bowl” tiekot divās no trim reizēm. “Eagles” pirms gada zaudēja finālā un atkal ir favorīte cīņā par trofeju. “Bengals” 2022. gada finālā zaudēja “Rams”, Tampabejas “Buccaneers” uzvarēja 2021. gadā, savukārt “49ers” zaudēja Kanzassitijai 2020. gadā.


2024. gada “Super Bowl” puslaika pārtraukuma šovs

Septembrī uzzinājām, ka reperis Usher uzstāsies “Super Bowl LVIII” puslaika pārtraukumā. Tieši puslaika pārtraukuma šovs kļuvis par vienu no svarīgākajām “Super Bowl” sastāvdaļām, jo tieši tad liela daļa cilvēku pieslēdzas, lai redzētu pasaules lielākās zvaigznes uzstājoties uz vienas no lielākajām skatuvēm. Ļoti bieži šovs ir iespaidīgs! Pēdējo gadu laikā Lady Gaga, Shakira, Džastins Timberleiks un Dženifera Lopesa iepriecinājuši skatītājus ar savu performanci, neaizmirstot arī par miljoniem pie ekrāniem mājās. Usher jau uzstājās 2011. gadā, bet tas bija kopā ar “Black Eyed Peas”, taču šoreiz viņš būs viens pats. 


“Super Bowl 2024” fani – kā tikt pie biļetēm uz “Super Bowl”?

Fani no visas pasaules centīsies savā īpašumā iegūt zelta medaļas uz “Super Bowl LVIII” maču Nevadā. Diemžēl realitāte ir skaudra, jo parastiem līdzjutējiem iegādāties biļeti pa taisno no biļešu pārdevēja ir praktiski neiespējami. Lielākā daļa no visām biļetēm nonāk visu 32 NFL komandu īpašumā, kas pēc tam tās tālāk nodot savu komandu spēlētājiem, darbiniekiem, ģimenēm un tikai neliela daļa pienākas sezonas biļešu īpašniekiem. Nevajag aizmirst arī par galvenajiem sponsoriem, kas tiek pie lielas daļas no visām biļetēm. Labākais veids, kā tikt pie “Super Bowl” biļetes, ir būt sezonas biļešu īpašniekam komandai, kas spēlēs galvenajā mačā, vai mēģināt iegādāties caur trešajām personām, tomēr jebkurā gadījumā ir jābūt gatavam iztērēt lielu naudas žūksni.


“Super Bowl LVIII” tiešraide – kur varēs skatīties “Super Bowl”?

NFL sezonas kulmināciju “Super Bowl LVIII” amerikāņu līdzjutēji varēs skatīties CBS un “Paramount+”. Šis būs pirmais “Super Bowl”, kas norisināsies pēc jaunā televīzijas līguma noslēgšanas, kas ilgs 11 gadus. Tiesības pa četru gadu periodiem mainīsies starp CBS, “Fox”, NBC un ABC/ESPN.

Ja dzīvo ārpus ASV, “Super Bowl” būs iespējams vērot šādos kanālos:

  • Apvienotajā karalistē un Īrijā – ITV, “SkySports”, “Sky Showcase” un “talkSPORT”
  • Austrālijā – “Seven Network”, “7mate” un “7plus”
  • Latīņamerikā – ESPN un “Star+”
  • Vācijā un Austrijā – “RTL Group”
  • Itālijā – RAI un DAZN
  • Zviedrijā – “TV4” un “TV4 Play”
  • Balkānos – “Sport Klub”.

“Super Bowl 2024” koeficienti un prognozes

Pagaidām vēl nezinām komandas, kuras piedalīsies “Super Bowl”, taču “Betsafe” jau piedāvā koeficientus par to, kas uzvarēs 2024. gada vienā no lielākajiem sporta notikumiem. Koeficientus vari aplūkot “Betsafe” NFL sadaļā. Pirms komandas vēl vispār var sākt domāt par spēlēšanu “Allegiant Stadium” 12. februārī tām ir jāuzvar savas konferences izslēgšanas turnīrā. Tāpat kā futbola totalizatorā, arī NFL totalizators piedāvā visdažādākās likmes un koeficientus.

NFL 2023. – 2024. gada sezonas NFC konferences uzvarētāja koeficienti:

  • Filadelfijas “Eagles” – 3.00
  • Sanfrancisko “49ers” – 3.50
  • Detroitas “Lions” – 5.50
  • Dalasas “Cowboys” – 6.00
  • Sietlas “Seahawks” – 18.00
  • Ņūorleānas “Saints” – 23.00

NFL 2023. – 2024. gada sezonas AFC konferences uzvarētāja koeficienti:

  • Kanzassitijas “Chiefs” – 3.25
  • Baltimoras “Ravens” – 5.50
  • Maiami “Dolphins” – 7.00
  • Sinsinati “Bengals” – 7.00
  • Džeksonvillas “Jaguars” – 9.00
  • Bufalo “Bills” – 11.00
  • Losandželosas “Chargers” – 21.00
  • Klīvlendas “Browns” – 23.00

Bet ja runā par “Super Bowl LVIII”? Kuras ir favorītes sezonas svarīgākajā spēlē un kuras varētu ierakstīt savu vārdu NFL vēstures grāmatās? Par laimi tev, “Betsafe” piedāvā koeficientus arī par šo! Tu vari veikt likmes par sezonas uzvarētāju jebkurā brīdī – gan regulārās sezonas laikā, gan “play-off” laikā, gan pašas spēles laikā. Kurām komandām prognozē vislabākās izredzes uzvarēt “Super Bowl LVIII”?

NFL 2023. – 2024. gada sezonas “Super Bowl” uzvarētāja koeficienti:

  • Kanzassitijas “Chiefs” – 5.50
  • Filadelfijas “Eagles” – 6.00
  • Sanfrancisko “49ers” – 7.00
  • Baltimoras “Ravens” – 10.00
  • Dalasas “Cowboys” – 12.00
  • Detroitas “Lions” – 13.00
  • Sinsinati “Bengals” – 13.00

Biežāk uzdotie jautājumi

Kas uzvarēja “Super Bowl” pagājušajā gadā?

2023. gadā “Super Bowl” ieguva Kanzassitijas “Chiefs”, ļoti interesantā finālmačā pārspējot Filadelfijas “Eagles” ar rezultātu 38:35. Trešo reizi pēdējo četru gadu laikā “Chiefs” spēlēja lielajā finālā, trofeju izcīnot divreiz. “Chiefs” cerēs uzvarēt trešo no piecām reizēm 12. februārī.

Kā un kur es varu skatīties “Super Bowl LVIII”?

Par laimi tev, “Super Bowl” ir viens no skatītākajiem sporta notikumiem visa gada laikā, tāpēc nebūs pārāk grūti atrast tiešraidi savos TV ekrānos. ASV spēli varēs vērot CBS un “Paramount+”. Fani Apvienotajā karalistē un Īrijā varēs skatīties ar “ITV”, “SkySports” un “Sky Showcase” palīdzību. Zviedrijas iedzīvotāji “Super Bowl” varēs skatīties “TV4” un “TV4 Play”.

Kas uzstāsies “Super Bowl” puslaika pārtraukuma šovā?

2024. gada “Super Bowl” 58. puslaika pārtraukumā Usher uzstāsies ar 12 līdz 15 minūšu garu priekšnesumu, dziedot savus lielākos hitus. Savulaik Usher jau bijis uz “Super Bowl” skatuves, bet tas notika kopā ar “Black Eyed Peas” 2011. gadā, taču tagad viņš būs viens pats. Iepriekšējos gados “Super Bowl” puslaikā  uzstājās Rihanna, “The Weeknd”, Eminems, “Dr. Dre”, Snoop Dog, Mary J Blige, Kendrick Lamar, Shakira, Dženifera Lopesa, “Maroon 5”, Džastins Timberleiks, Lady Gaga, “Coldplay”, Katy Perry, Bruno Mars, Beyonce un Madonna.

Kad ir “Super Bowl” puslaika šovs?

Viens no galvenajiem “Super Bowl” galvenajiem notikumiem risināsies spēles vidusdaļā jeb pēc otrās ceturtdaļas. Katras ceturtdaļas garums ir 15 minūtes.

Cik daudz cilvēku skatās “Super Bowl”?

“Super Bowl LVIII” būs jātur līdzi veiksmīgajam 2023. gadam. Televīzijas tiešraidē “Super Bowl LVII” vidēji vēroja 113 miljoni cilvēku visās platformās ASV. Šis bija otrs skatītākais “Super Bowl”, neieskaitot pagarinājumus, otra skatītākā pārraide “Fox Sports” vēsturē un visu laiku trešā skatītākā pārraide! Iepriekšējā gada “Super Bowl” pārspēja tikai 2015. un 2017. gada finālmači, kad vēroja attiecīgi 114.4 un 113.7 miljoni. Kopš 2010. gada lielākā daļa “Super Bowl” vidēji sasnieguši 100 miljonu skatījumu ASV, tāpēc arī 2024. gadā sagaida tādus pašus skaitļus.

Kas visvairāk uzvarējis “Super Bowl”?

Jaunanglijas “Patriots” un Pitsburgas “Steelers” ir komandas ar visvairāk “Super Bowl” gredzeniem – katrai pa sešiem. Kamēr Pitsburgai ir labāks uzvaru procents jeb 75%, uzvarot sešus no astoņiem fināliem, “Patriots” spēlējusi vairāk “Super Bowl”, uzvarot sešus no 11, tiesa, neviena no komandām finālā nav bijusi kopš 2018. gada. Tampabejeas “Buccaneers” un Baltimoras “Ravens” ir vislabākais uzvaru procents “Super Bowl”, uzvarot divos mačos no diviem. Pati pirmā komanda, kas izcīnīja “Super Bowl”, ir Grīnbejas “Packers”.

Kuram spēlētājam ir visvairāk “Super Bowl” gredzenu?

Ja runājam par spēlētājiem, tad Džamals Luiss ir jaunākais spēlētājs, kurš uzvarējis “Super Bowl”, to izdarot 21 gada un 155 dienu vecumā, savukārt amerikāņu futbola spēlētājs ar visvairāk “Super Bowl” uzvarām ir neviens cits kā Toms Breidijs, kurš desmit reizes spēlējis finālā un uzvarējis septiņas reizes.