Četri Baltijas basketbolisti uzsāks jauno NBA sezonu

Jūnija vidū ceturto reizi pēdējo astoņu gadu laikā par NBA čempioni kļuva Goldensteitas “Warriors”, bet jau naktī uz 19. oktobri pēc Latvijas laika sāksies 2022. – 2023. gada sezona. Šajā rakstā apskatīsimies, ko varam sagaidīt no jaunās sezonas un kā varētu veikties četriem Baltijas basketbolistiem – Kristapam Porziņģim, Dāvim Bertānam, Jonam Valančūnam un Domantam Sabonim.



Porziņģim & Co grūtais ceļš Austrumos

Interesanti, ka Porziņģis ir vienīgais no baltiešiem, kurš pārstāv Austrumu konferenci. Garajam latvietim šī būs pirmā pilnā sezona Vašingtonas “Wizards” rindās, bet iepriekšējās sezonas izskaņa ASV galvaspilsētā Porziņģim individuāli bija ļoti sekmīga. Starpsezonā maksimālo līgumu ar “Wizards” parakstīja ilggadējais līderis Bredlijs Bīls, un šis duo var pretendēt uz viena no jaudīgāka pāra statusiem konferencē. Jautājums gan ir par to, vai ar to pietiks, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs.

Vasarā Austrumu konference kļuvusi tikai un vienīgi spēcīgāka, tāpēc “Wizards” cīņa par spēlēšanu izslēgšanas mačos būs sarežģīta. Pēc pašreizējām “Betsafe” ekspertu prognozēm Vašingtonai tiek atvēlēta tikai 12. vieta konferencē, bet “play-in” turnīrā, kur nepieciešams izcīnīt vienu vai divas uzvaras, lai iekļūtu “play-off”, tiek 7. līdz 10. vieta. Iespaidīgais koeficients 101.00 izlikts iespējai, ka Vašingtona uzvarēs konferencē, kamēr robežlīnija par izcīnīto uzvaru skaitu ir 35.5 – uz abām pusēm koeficients izlikts 1.85. Tieši 35 uzvaras komanda izcīnīja pirms gada. Līdz ar jauno tandēmu panākumiem vajadzētu būt vairāk, tomēr stiprā konference varētu neļaut tikt pie daudz uzvarām. Iepriekš piesauktā 12. vieta nozīmē arī nespēlēšanu “play-off”, bet kvēlākie komandas fani var izmantot koeficientu 4.20, kas izlikts par iespēju, ka komanda būs starp astoņām labākajām.

Vidēji gūtais 22,1 punkts Porziņģim 17 spēlēs “Wizards” kreklā bija otrais labākais rādītājs karjerā un būs interesanti redzēt, uz ko liepājnieks būs spējīgs tagad. Daudz ar bumbu darbosies Bredlijs Bīls, bet Porziņģis būs otrā opcija uzbrukumā, tomēr bukmeikeri prognozē rezultativitātes pieaugumu, ar koeficientu 1.75 piedāvājot prognozi, ka latvietis vidēji gūs vairāk par 22,5 punktiem. Tikai vienu sezonu līdz šim Porziņģis bijis tuvu “double-double” vidēji spēlē, un ekspertu vērtējumā šosezon tas varētu atkārtoties, koeficientam uz vairāk nekā vidēji izcīnītajām 9,5 atlēkušajām bumbām esot 1.86. Tāds pats koeficients ir uz iespēju, ka latvietis bloķēs vairāk nekā divus metienus mačā, kā arī tiek prognozēta labākā sezona rezultatīvo piespēļu ziņā – vidēji vairāk par 2,5 ar koeficientu 1.65. Precizitātei no tālās distances vajadzētu pārsniegt 35,5% (koeficients 1.75), bet sezonas gaitā latvietim varētu sakrāt vairāk nekā 20 “double-double” (1.75).


Kā mainīsies Valančūna loma “Pelicans”?

Otro sezonu Ņūorleānas “Pelicans” aizvadīs Jonas Valančūns. Pirmā bija ļoti sekmīga, jo lietuvietis atzīmējās ar vidēji gūtajiem 17,8 punktiem, kas bija karjeras labākais rādītājs, 11,4 atlēkušajām bumbām (otrais labākais) un 2,6 rezultatīvām piespēlēm – arī labākais karjeras veikums. “Pelicans” izcīnīja vietu izslēgšanas turnīrā, kur izrādīja nopietnu pretestību Fīniksas “Suns”, un tas viss notika bez galvenā līdera Ziona Viljamsona esamības.

Iespaidīgais Viljamsons ir atpakaļ, bet tas raisa bažas par Valančūna laiku laukumā. Starta pieciniekā pieredzējušais lietuvietis dosies, taču maču izskaņās viņš varētu atrasties uz soliņa. Tas saistīts ar to, ka nedz Valančūns, nedz Viljamsons nav labākie tālmetienu izpildītāji, bet “Pelicans” sastāvā ir labi metēji, kuri spēļu galotnēs ļautu izplest laukumu, tādējādi vairāk vietas atrastos Viljamsonam, bet vajadzības gadījumā viņš atdotu bumbu brīvajiem komandas biedriem uz tālmetienu līnijas.

Ņūorleānas sastāvs ir pietiekami daudzpusīgs, lai izveidotu “troksni” spēcīgajā Rietumu konferencē. Iepriekšējā sezonā “Pelicans” sakrāja 36 uzvaras, bet bukmeikeri pārliecināti, ka sniegums šosezon būs krietni labāks, ar koeficientu 1.74 ticot, ka komanda sakrās vairāk par 44,5 uzvarām. Ar tik daudz uzvarām vajadzētu pietikt, lai iekļūtu “play-off” (koeficients 1.55), tomēr kopumā komandai ir tikai 9. labākās izredzes (20.00) uz triumfu konferencē.



Sabonis un Fokss Sakramento – bez izslēgšanas spēlēm pēdējās 16 sezonas

Ne tikai abi latvieši iepriekšējās sezonas vidū mainīja komandas, bet arī Domants Sabonis, kurš nonāca Sakramento “Kings” īpašumā, aizvadot noslēdzošās 15 sezonas spēles. Interesanti, ka vidēji lietuvietis guva 18,9 punktus, kas bija tikpat cik Indiānas “Pacers” sastāvā. Jau ilgāku laiku Sakramento nav spējusi atrast pareizos puzles gabaliņus, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs, jo tajās nav spēlēts kopš 2006. gada pavasara.

Lielas sastāva rokādes vasarā netika veiktas, tāpēc nav ne mazāko šaubu, ka “sausuma” sērija turpināsies. Bukmeikeri piedāvā koeficientu 201.00, ka “Kings” uzvarēs Rietumu konferencē, tomēr vispārējam progresam vajadzētu būt. Ja iepriekšējā sezonā “Karaļi” izcīnīja 30 uzvaras, tad tagad bukmeikeru līnija ir par 33,5 uzvarām, ar koeficientu 1.75 prognozējot, ka šis slieksnis tiks pārsniegts. Ja tomēr kāds tic, ka “Kings” pavasarī būs starp konferences labākajām astoņām komandām, var izmantot koeficientu 4.50.

Tikai vienā sezonā Sabonis līdz šim guvis vairāk par 19 punktiem vidēji spēlē, un pašreizējās prognozes liecina, ka Sabonim būs vairāk par 19 punktiem, izliekot koeficientu 1.80. Vēl viena spēlētāja kvalitāte ir atlēkušo bumbu izcīnīšana, jo iepriekšējās trīs sezonās viņš sakrājis vidēji “double-double”. Vismaz 12 atlēkušās bumbas Sabonim bijušas pēdējās trīs sezonās, un tieši tāda līnija izlikta “Betsafe” piedāvājumā, koeficientiem esot 1.85.


Bertāns Dalasā ar vislabākajām izredzēm

“Mavericks” iekļūšanu Rietumu konferences finālā prognozēja tikai retais, un ar lielām ambīcijām komanda sāks jauno sezonu. Viss, protams, būs atkarīgs no Lukas Dončiča, kurš vasarā un septembrī pārstāvēja nacionālo izlasi, tāpēc varētu būt zināmas bažas par slovēņa fizisko sagatavotību sezonas gaitā. Starpsezonā uz Ņujorkas “Knicks” pārcēlās Dalasas otrs rezultatīvākais spēlētājs Džeilens Bransons, bet tagad šo lomu vajadzētu ieņemt Kristianam Vudam, ko Dalasa maiņas darījumā ieguva no Hjūstonas “Rockets”. Runājot par Dāvi Bertānu, viņa pavadīto minūšu skaits varētu svārstīties no desmit līdz 20, un galvenais uzdevums, protams, būs iemest tālmetienus.

Lai gan konkurence Rietumos būs liela, “Mavericks” sekmīgi vajadzētu kvalificēties izslēgšanas spēlēm, ko apliecina koeficients 1.15, tomēr sasniegt pagājušās sezonas 52 uzvaras varētu būt sarežģītāk, robežlīnijai šobrīd esot 48,5 uzvarām. No visām baltiešu pārstāvētajām komandām Dalasai ir labākās izredzes, tomēr konferencē “Mavs” tiek minēta tikai kā 7. labākā ar koeficientu 13.00. Divreiz lielāks koeficients jeb 26.00 ir uz notikumu, ka Dalasa kļūs par čempioni.

Pagājušā sezona Bertānam nebija tā labākā no tālās distances, un bukmeikeri šosezon prognozē, ka precizitāte būs zem 39,5% (koeficients 1.75). Vidēji mačā rūjienietis gūs mazāk par 7,5 punktiem (1.65), daudz atlēkušajām bumbām nevajadzētu būt (1.86, ka būs virs/zem 2,5 bumbām vidēji), bet nav izslēgts, ka sezonas gaitā viņš varētu tikt aizmainīts, koeficientam uz šādu iespēju esot 3.00.


Citas līgas aktualitātes

Pērnās sezonas finālistes Bostonas “Celtics” un Goldensteitas “Warriors” ar koeficientu 7.00 izliktas kā galvenās favorītes uz titula iegūšanu, kamēr koeficients 8.00 izlikts Milvoki “Bucks”, Losandželosas “Clippers” un Bruklinas “Nets”. Favorītu pulkā atrodas arī Losandželosas “Lakers” (18.00), kas pagājušajā sezonā nemaz nespēlēja “play-off”, un komandas panākumi būs atkarīgi no Lebrona Džeimsa un Entonija Deivisa veselības stāvokļa.

Labākās izredzes kļūt par rezultatīvāko spēlētāju atvēlētās Džoelam Embīdam (3.50), Jannim Adetokunbo (3.75) un Dončičam (5.00), kamēr visai ticami, ka labākais atlēkušo bumbu izcīnītājs būs no Eiropas, jo galveno favorītu pieciniekā atrodas Nikola Jokičs (2.30), Rudijs Gobērs (2.30), Sabonis (7.00), Klints Kapela (8.50) un Adetokunbo (10.00). Starp labākajiem piespēļu devējiem atrodas Dončičs (koeficients 7.50), priekšā esot tikai Krisam Polam (2.25), Džeimsam Hārdenam (2.45) un Tairīsam Haliburtonam (6.00). Eksperti prognozē, ka šī sezona būs laba Dončičam, jo viņš ir galvenais pretendents uz regulārās sezonas MVP balvu ar koeficientu 5.50, bet pirmajā trijniekā ir arī Embīds (6.50) un Adetokunbo (7.50).

Baltijas basketbolistu savstarpējās spēles

26.10, plkst. 2:30, “Pelicans” – “Mavericks”*
11.11, plkst. 2:00, “Wizards” – “Mavericks”
24.12, plkst. 5:00, “Kings” – “Wizards”
08.01, plkst. 3:00, “Mavericks” – “Pelicans”
10.01, plkst. 2:00, “Wizards” – “Pelicans”
25.01, plkst. 3:30, “Mavericks” – “Wizards”
29.01, plkst. 3:00, “Pelicans” – “Mavericks”
03.02, plkst. 3:30, “Mavericks” – “Pelicans”
06.02, plkst. 2:00, “Pelicans” – “Kings”
11.02, plkst. 5:00, “Kings” – “Mavericks”
12.02, plkst. 5:00, “Mavericks” – “Kings”
07.03, plkst. 5:00, “Kings” – “Pelicans”
09.03., plkst. 2:30, “Pelicans” – “Mavericks”
19.03, plkst. 2:00, “Wizards” – “Kings”
05.04, plkst. 3:00, “Pelicans” – “Kings”
06.04, plkst. 3:30, “Mavericks” – “Kings”

* – pēc Latvijas laika