Latvijas izlase ar Porziņģi priekšgalā uzsāks izšķirošo PK kvalifikācijas posmu

Foto: Edijs Pālens / LETA

Augusta izskaņā turpināsies Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs basketbolā, un Latvijas basketbola līdzjutēji to sagaidīs ar labām emocijām. Iemesls tam ir ne tikai tas, ka pirmais posms tika noslēgts ar patīkamu uzvaru pret Serbiju, bet arī tāpēc, ka pēc piecu gadu pauzes valstsvienības kreklu atkal uzvilks Kristaps Porziņģis.



No “pagraba” līdz uzvarai pār Serbiju

Pirms gada Latvijas vīriešu basketbola izlase bija savā zemākajā punktā, jo augustā bija nepieciešams spēlēt Pasaules kausa priekškvalifikācijā, lai vispār varētu cīnīties par iespēju sākt kvalifikāciju. Gan Rumānija, gan Baltkrievija tika pārspētas, līdz ar to novembrī uzsākot kvalifikācijas pirmo posmu. Ļoti rezultatīvā spēlē tomēr neizdevās iekost Serbijai (100:101), bet pēc tam nācās pamocīties ar Slovākiju (82:74).

Ļoti izšķirošas spēles bija februārī pret Beļģiju, turklāt gan izbraukumā, gan mājās izdevās izcīnīt minimālus panākumus (attiecīgi 66:65 un 68:63). Jūnija beigās un jūlija sākumā noslēdzās pirmais posms, un bija skaidrs, ka Latvija un Serbija sadalīs pirmo pozīciju. Lai gan bukmeikeri par favorītiem uzskatīja serbus, pārpildītā “Arēna Rīga” deva enerģijas lādiņu latviešiem, kas izteiktā aizsardzības spēlē pirmo reizi vēsturē apspēlēja Serbiju (66:59) un garantēja pirmo vietu grupā. Pēdējais mačs pret Slovākiju jau bija formalitāte, tomēr Latvija vaļības nepieļāva, sagraujot pretiniekus ar 93:60. Liels nopelns panākumos, protams, ir galvenajam trenerim Lukam Banki, kurš pirmajā gadā strādājis labi un spējis ieaudzināt aizsardzības basketbola mentalitāti, ar ko mūsu vīri ne vienmēr izcēlušies, par galveno spēku uzskatot uzbrukumu.

Nākamajā posmā arī izšķirsies, kuras valstsvienības 2023. gadā spēlēs Pasaules kausā Japānā, Filipīnās un Indonēzijā. Bez Latvijas un Serbijas no A grupas tālāk tika arī Beļģija, un šim kvartetam pievienojās B grupas vienīgās trīs komandas, jo Baltkrievija saistībā ar palīdzēšanu Krievijai karā ar Ukrainu tika izslēgta no dalības, – Grieķija, Turcija un Lielbritānija.


Porziņģa atgriešanās

Uz otro posmu komandas ņem līdzi pirmā posma rezultātus pret pirmo trijnieku, un skats mūsu faniem ir ļoti iepriecinošs, jo kopā ar Grieķiju tiek dalīta 1. un 2. pozīcija (bilance 3-1), kam nākamajās divās vietās seko Turcija un Beļģija (2-2), bet apakšgalā negaidīti atrodas Serbija, kā arī Lielbritānija (abām 1-3). Pasaules kausā iekļūs trīs labākās vienības. Ņemot vērā labās pozīcijas, “Betsafe” uzskata, ka Latvijas vīriešu izlase pirmo reizi vēsturē spēlēs Pasaules kausā, izliekot koeficientu 1.25, kamēr negatīvais scenārijs novērtēts ar koeficientu 4.00.

Augusta beigas un septembra pirmā puse lielai daļai valstsvienību būs īpaši saspringts laiks. Tas saistīts ar to, ka notiks ne tikai Pasaules kausa kvalifikācijas spēles, bet arī Eiropas čempionāts, kas no 1. līdz 18. septembrim norisināsies Čehijā, Gruzijā, Itālijā un Vācijā. Tas nozīmē, ka PK kvalifikāciju izlases vairāk uztvers kā sagatavošanos Eiropas čempionātam, taču tas nav Latvijas gadījums, jo pirmo reizi 21. gadsimtā latvieši tajā nespēlēs.

Jau spēlē pret Serbiju jūnija beigās uz Latvijas soliņa atradās Kristaps Porziņģis, kas noteikti deva papildu enerģijas lādiņu ne tikai spēlētājiem, bet arī faniem. Ap Jāņiem pats basketbolists sarunā ar “Latvijas Radio” sacīja, ka augustā plāno būt izlases rīcībā, bet jūlija beigās Latvijas Basketbola savienība (LBS) oficiāli paziņoja, ka Vienradzis atgriezīsies valstsvienībā! Pēdējo reizi Porziņģis izlasē spēlēja 2017. gada Eiropas čempionātā, kurā Latvija izcīnīja piekto vietu, ceturtdaļfinālā piekāpjoties nākamajai čempionei Slovēnijai ar Luku Dončiču un Goranu Dragiču ierindā.

Jautājumi par Grieķijas un Turcijas izlašu spēku ir lieki, turklāt arī Lielbritāniju nevar nenovērtēt, tomēr pret grieķiem abi mači būs jāaizvada sezonas laikā, kas nozīmē, ka galvenie spēki, piemēram, Jannis Adetokunbo un Eirolīgas vīri, nevarēs palīdzēt, tomēr tas pats attiecināms arī uz mūsu valstsvienību.

Jūlija beigās turku galvenais treneris Ergins Atamants nosauca tos 22 basketbolistus, kuri kandidēs uz vietu Eiropas čempionātā. Starp kandidātiem ir vairāki NBA basketbolisti – Alperens Senguns (“Rockets”), Cedi Osmans (“Cavaliers”), Omers Jurtsevens (“Heat”) un Furkans Korkmazs (“76ers”). Tāpat par vietu izlasē cīnīsies divi naturalizētie amerikāņi Šeins Larkins (“Anadolu Efes”) un Skotijs Vilbekins (“Fenerbahce”), bet sastāvā tiks tikai viens. Domājams, ka visi galvenie spēki arī ieradīsies uz Latviju. Pēdējo reizi Latvijas un Turcijas izlases savā starpā tikās iepriekšējā Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā, uzvaras dalot uz pusēm, bet 2017. gadā valstsvienības aizvadīja savstarpējo dueli Eiropas čempionātā, latviešiem pārspējot turkus viņu skatītāju priekšā.

Jau augusta sākumā “Betsafe” bukmeikeri piedāvā koeficientus uz Latvijas un Turcijas 25. augusta spēli. Šobrīd, kad vēl nav īsti skaidrības par abu valstsvienību sastāviem, spēles favorīte ar koeficientu 1.60 ir Latvija, kamēr turku izredzes novērtētas ar koeficientu 2.25. Tiek uzskatīts, ka spēle būs sīva, jo koeficients uz četru punktu (3,5) handikapu abos virzienos ir 1.86.

Latvijas izlases kalendārs 2. kvalifikācijas posmā

25. augusts, plkst. 19:30, mājās pret Turciju
28. augusts, plkst. 20:00, viesos pret Lielbritāniju
10. novembris, viesos pret Grieķiju
13. novembris, mājās pret Lielbritāniju
24. februāris, viesos pret Turciju
27. februāris, mājās pret Grieķiju