Visu laiku labākās basketbola komandas

Lai arī daudzi basketbolisti spējuši izcelties atsevišķi, šis sports ir komandas spēle, un labākās komandas ir tās, kuras spēj sezonas beigās izcīnīt čempiontitulu. Angļu valodā ir ļoti labs teiciens: “There’s no “I” in “team”.”

Šajā rakstā mēs apskatīsim, kuras šobrīd tiek uzskatītas par labākajām basketbola komandām NBA, Eiropā un citur, un kāpēc likmju izdarīšanā uz šīm komandām var būt ļoti efektīva, tāpat mēs pastāstīsim, kā tu vari iegūt no šīs informācijas. Tāpat mēs apskatīsim, kas komandu padara par vislabāko no metodoloģiskā skatupunkta, lai tā varētu piedalīties diskusijā par labākajām basketbola komandām šobrīd. 

Paturot visu iepriekšminēto prātā, mēģināsim atbildēt uz jautājumu: kura ir labākā basketbola komanda?



Kas padara komandu par labāko pasaulē?

Varētu diskutēt par to, ka nav vienas pareizās metodoloģijas, lai noskaidrotu pašu labāko basketbola komandu, daudzi apgalvos, ka statistika un daži rādītāji ļauj izcelt komandas, kuras varētu par tādām uzskatīt.

Vēsturiski bijušas ļoti daudz komandas, kuras tikušas uzskatītas par labākajām, ņemot vērā dažādus faktorus. Par iemeslu varētu būt konkrētās komandas individuālais un kopējais talants vai arī vienkārši trenera faktors, kurš ir krietni motivētāks un vairāk vēlas uzvarēt.

Faniem un mediju pārstāvjiem vienmēr būs citādāks viedoklis, ko var saukt arī par profesionālā sporta skaistumu, tomēr, kad statistikas rādītāji kā izcīnītās uzvaras, gūtie punkti un dažādi citi svarīgi rādītāji izvirza konkrētu komandu saraksta augšgalā, ir grūti ko iebilst.


Visu laiku labākās komandas

Sarindot labākās basketbola komandas ir liels izaicinājums, īpaši tāpēc, ka katram ir viedoklis par to, kas padara komandu par pašu labāko, tomēr ir vairākas komandas, par kurām diskusiju nav, tiesa, jautājums paliek spēkā par to, kā tās sarindot.

Komandas, kuras nav visu laiku labāko sarakstā, taču ir obligāti jāpiemin:

  • 1971-72 Losandželosas “Lakers”: Džerijs Vests, Eldžins Beilors, Vilts Čemberleins, Geils Gudričs un Hapijs Hairstons bija daļa no komandas, kas izcīnīja 33 uzvaras pēc kārtas. Tas joprojām ir NBA rekords, vistuvāk rekorda atkārtošanai 2012. – 2013. gada sezonā esot Maiami “Heat”, kas uzvarēja 27 spēlēs pēc kārtas.
  • 1988-89 Detroitas “Pistons”: patiesi fiziska komanda, kas ieguva neviennozīmīgu slavu. Neskatoties uz to, tā joprojām tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām komandām, kas regulārajā sezonā izcīnīja 63 uzvaras un piedzīvoja tikai 19 neveiksmes, un NBA finālā apspēlēja Čikāgas “Bulls”.
  • 2000-2001 Losandželosas “Lakers”: neapstādināmais tandēms Šakils O’Nīls un Kobe Braients bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šī Losandželosas komanda tiek uzskatīta par vienu no labākajām. Duets aizveda komandu līdz 58 uzvarām regulārajā sezonā un pēc tam arī līdz titulam, finālā pārspējot Ņūdžersijas “Nets”.

1995-96 Čikāgas “Bulls”: visu laiku labākā komanda?

Iespējams, ka visu laiku labākā basketbola komanda vēsturē ir 1995. – 1996. gada sezonas Čikāgas “Bulls”, kas regulārajā sezonā izcīnīja 72 uzvaras un piedzīvoja tikai desmit neveiksmes. Spēlētāji pie sasniegtā neapstājās, jo līdz pat finālam viņi nepiedzīvoja nevienu zaudējumu, bet izšķirošajā kārtā sešās spēlēs tika galā ar Sietlas “SuperSonics”.

Par dinastiju nosauktā komanda sastāvēja no tādiem spēlētājiem kā Maikls Džordans, Skotijs Pipens, Stīvs Kers un Deniss Rodmens. Fils Džeksons bija galvenais treneris, turklāt arī kā spēlētājs viņš bija labs, jo izcīnīja čempiontitulus “Knicks” rindās, ko noteikti var saukt par Ņujorkas labāko basketbola komandu. Daudzu cilvēku uzskatā tieši šī ir labākā komanda vēsturē.

1986-87 Losandželosas “Lakers” un 1985-86 Bostonas “Celtics”: vai bija labāki nekā “Bulls”?

Citi uzskata, ka 1986. – 1987. gada sezonas “Lakers” bija labāka nekā “Bulls”, tādējādi nosaucot Losandželosas komandu par visu laiku labāko. Iepriekšējā sezona gan bija liela izgāšanās, jo “Lakers” izstājās no cīņas par titulu, lai gan regulārajā sezonā izcīnīja 62 uzvaras.

Šīs sezonas komandā spēlēja Karīms Abduls-Džabars, Maģiskais Džonsons un Džeimss Vortijs, kuri aizveda “Lakers” līdz 65 uzvarām. Pirmajās kārtās Losandželosa neļāva pretiniekiem izcīnīt nevienu uzvaru, savukārt finālā sešos mačos apspēlēta Bostonas “Celtics” un iegūts tituls.

Sezonu iepriekš lieliski spēlēja “Celtics”, un tieši šī komanda arī piedalās diskusijā par, iespējams, visu laiku labāko. Regulārajā sezonā Bostona izcēlās ar bilanci 67-15, komanda aizcīnījās līdz finālam, kur pārspēta Hjūstonas “Rockets”. “Celtics” sastāvā bija tādi talantīgi basketbolisti kā Lerijs Bērds, Kevins Makheils un Deniss Džonsons.

2016-17 Goldensteitas “Warriors”: modernās ēras labākā komanda

“Warriors” sarunā par visu laiku labāko komandu sevi varēja iekļaut pēc 2016. – 2017. gada sezonas, kad izveidojās viņu pašu dinastija. Galvenie spēlētāji bija Stefans Karijs, Kevins Durents, Klejs Tompsons un Dreimonds Grīns, kurus dēvēja arī par “Fantastic Four”. Izveidojās sastāvs, ko varētu nodēvēt arī par labāko fantāzijas basketbola komandu. Tā gan nebija tikai iedoma, bet realitāte, daudziem uzskatot šo komandu par pašu labāko Amerikā.

Regulārajā sezonā komandas kontā bija 67 uzvaras un 15 zaudējumi, atkārtojot divas sezonas iepriekš iespēto, turklāt izcīnīja arī 20 uzvaras pēc kārtas. Savu spēku “Warriors” nodemonstrēja izslēgšanas spēlēs, kad piedzīvoja tikai vienu zaudējumu finālā pret Klīvlendas “Cavaliers”, apstprinot arī totalizatoru favorītes statusu. Arī šis ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi šo “Warriors” komandu uzskata par vienu no visu laiku labākajām.


Pasaulē labākās komandas basketbolā

Atsaucoties uz FIBA vīriešu izlašu 2023. gada maija rangu, Spānija tiek uzskatīta par labāko nacionālo izlasi. Eiropas izlasei kopā ir 758,3 punkti, bet turpat uz papēžiem min ASV (757,2), Austrālija (740,2), Argentīna (733,6) un Francija (715,9), kas noslēdz spēcīgāko valstsvienību piecinieku.

Vieta un punktu skaits tiek noteikts pēc snieguma FIBA turnīros, piemēram, Pasaules kausā, olimpiskajās spēlēs, Eiropas un citos kontinenta čempionātos. Labākās izlases reizi piecos gados sapulcējas kopā, un pēc koeficientu salīdzinājuma FIBA Pasaules kausā 2023 arī var spriest par komandu spēku samēriem.


Labākā basketbola komanda olimpiskajās spēlēs

ASV izlase ir labākā basketbola komanda olimpiskajās spēlēs, kopumā izcīnot 16 zelta medaļas 19 turnīros. 2024. gada spēles risināsies Parīzē, un tieši Francija izcīnīja sudrabu iepriekšējās spēlēs, tāpēc mājinieki jāpatur prātā kā vieni no galvenajiem konkurentiem.


Amerikas labākā basketbola komanda

Daudzi, runājot par visu laiku labāko basketbola komandu, skatās NBA virzienā, jo tā tiek uzskatīta par šī sporta veida virsotni. Patiesi, ir grūti kaut ko iebilst šādam viedoklim, jo ASV dominējusi arī uz starptautiskās skatuves.

Runājot basketbola komandu līmenī, noteikt vienu labāko ir krietni vien sarežģītāk. Ir bijušas ļoti daudz komandas, kuras aizvadījušas fantastiskas sezonas uz parketa, tomēr noturēt līmeni vairāku gadu garumā ir bijis lielākais izaicinājums, ko daudzi nemaz nespēja izdarīt.

Tiesa, pēdējo gadu laikā vairākas komandas pierādījušas, ka iesaistās sarunā par visu laiku labākās statusu. “Warriors” jau ilgāku laiku bijis nopietns spēks un vienmēr iesaistās cīņā par titulu, daudziem uzskatot, ka tieši šī ir labākā basketbola komanda Kalifornijā, apsteidzot “Lakers” un pārējās. Balstoties uz pēdējo sezonu sniegumu, “Bucks” un “Celtics” arī noteikti apgalvos, ka ir starp labākajām ASV komandām.

Balstoties tikai uz cipariem, varētu apgalvot, ka divas labākās komandas ir “Celtics” un “Lakers”, jo abas izcīnījušas pa 16 tituliem.


Labākās basketbola komandas ārpus NBA

Ja vēl tikai iepazīsties ar basketbolu, varbūt nebūsi lietas kursā, ka augstākā līmeņa basketbols tiek spēlēts visā pasaulē. Lai arī lielākā daļa populārāko komandu atrodas ASV un spēlē NBA, daudz klubu ir arī Āzijā un viscaur Eiropā.

Āzijā norisinās vairāki spēcīgi čempionāti, pašā augšgalā atrodoties Ķīnas basketbola asociācijai (CBA), ko varētu uzskatīt par vienu no galvenajām NBA konkurentēm. Turnīrā piedalās 20 komandas un visvairāk titulu ir “Southern Tigers” (11), padarot to par, iespējams, labāko basketbola komandu Āzijā, ko var izmantot likmju veikšanā. Viena no jaunākajām līgas dalībniecēm ir “Flying Leopards”, taču jau 2018. un 2022. gadā izcīnījusi titulus.

Korejas basketbola līga ir vēl viens augsta līmeņa turnīrs ar labām komandām, taču tajā piedalās tikai desmit komandas. Septiņas reizes par čempioni kļuvusi “Hyundau Mobis Phoebus”, kas ir labākais rādītājs līgas vēsturē. Piecas reizes uzvarējusi “KCC Egis”, kamēr “SK Knights”, “DB Promy” un “Anyang KGC” katrai ir pa trim tituliem.

Āzijā norisinās arī starptautiski turnīri, piemēram ASEAN basketbola līga, kā arī kontinentāla līga kā “East Asia Super League”.



Labākās Eiropas basketbola komandas

Vairākās Eiropas valstīs ļoti augstā līmenī tiek spēlēts basketbols, un komandas, kas bāzējas Vidusjūras valstīs, tiek uzskatītas par vienām no labākajām visā pasaulē.

Spānija zināma ar vairākām spēcīgām komandām, kuras vienmēr cīnās par augstām vietām starptautiskajos turnīros. Piemēram, futbola fani zina Madrides “Real” un “Barcelona”, bet abās šajās pilsētās ir arī vienas no labākajām Eiropas basketbola komandām. Pēc 2023. gada ranga tās ierindojas attiecīgi 2. un 3. vietā.

Šī brīža labākās basketbola komandas gods piešķirts Turcijas komandai “Anadolu Efes”. Klubs divas sezonas pēc kārtas (2020-21 un 2021-22) uzvarēja Eirolīgā, tomēr 2022. – 2023. gada sezonā neizdevās trešo reizi uzvarēt, beigās nemaz nesasniedzot izslēgšanas turnīru. Tāpat “Anadolu Efes” ir valsts labākā komanda, 16 reizes kaklā karot zelta medaļas.

Zinot visas trīs iepriekš minētās komandas, ir grūti apsvērt citus klubus jautājumā par labāko komandu Eiropā.


Kā likmju veicēji var iegūt, zinot labākās basketbola komandas?

Zināšanas par labākajām basketbola komandām var palīdzēt cilvēkam nākamajā reizē, kad viņš vēlēsies izdarīt basketbola likmi.

Tiem, kuriem ir skaidrāka doma par labākajām ASV basketbola komandām, būs iespēja veikt apdomātāku likmi. Cilvēkiem būs vairāk zināšanu par turnīru, tādējādi viņiem būs priekšrocība attiecībā uz nākotnes likmēm. Ja cilvēk zina, ka komandai ir labākais spēlētājs vai pozitīva bilance pret nākamo pretinieku vai kādā īpašā vietā, tas var novest pie pozitīva iznākuma, savā prognozē iekļaujot labākās basketbola komandas likmi.

Viena no būtiskākajām lietām basketbola likmju izdarīšanā ir tieši zināšanas. Ir brīži, kad “prop” tirgus piedāvā lielāku vērtību tiem, kuriem ir padziļinātākas sporta veida zināšanas un saprašana par to, kas var notikt. Ja likmju veicējiem ir šī informācija, viņi var censties un uzlabot savas likmju veikšanas stratēģijas, palielinot arī izredzes uzvarēt.

Tiem, kuriem ir labas zināšanas par pašām labākajām komandām, to var izmantot arī citās azartspēļu un izklaides formās. Tas sevī varētu iekļaut padziļinātākās zināšanas, piedaloties “fantasy” basketbolā vai izdarot specifiska veida likmes. Apkopojot visu informāciju, kas noved komandu pie labiem rezultātiem, likmju veicēji varētu iegūt lielu priekšrocību pār mazāk informētiem cilvēkiem un palielināt iespēju tikt pie lielākiem laimestiem. 

Zināšanas par labākajām basketbola komandām dod priekšrocību

Pateicoties pareizām zināšanām un izpratnei par labākajām basketbola komandām, likmju veicēji var tikt pie lielām priekšrocībām attiecībā pret saviem konkurentiem. Ievācot informāciju par komandas sniegumu un vēsturi, paturot prātā arī pašas jaunākās aktualitātes, likmju veicēji atrodas labākās pozīcijās, lai izdarītu prātīgus lēmumus, kas ilgtermiņā varētu dot labus rezultātus. Ar pareizām stratēģijām un piegājieniem likmju veikšana uz basketbolu var būt sekmīga nodarbe tiem, kas gatavi ielikt tajā darbu, izmantojot labāko basketbola komandu likmes pasaulē.


Biežāk uzdotie jautājumi

Kura ir visu laiku labākā komanda?

Uz šo jautājumu vienas atbildes nav un visu laiku norisinās debates. Daudzi uzskata, ka 1995-96 Čikāgas “Bulls” ir visu laiku labākā, kamēr citi uzskata, ka saraksta pašā augšgalā jāliek 1986-87 Losandželosas “Lakers” un 1986-87 Bostonas “Celtics”, kā arī 2016-17 Goldensteitas “Warriors”.

Kura ir labākā basketbola komanda pasaulē

Atsaucoties uz pasaules rangu, Spānija tiek uzskatīta par labāko nacionālo basketbola komandu, bet 2. un 3. vietā atrodas ASV un Austrālijas izlases.

Kura ir labākā olimpiskā basketbola izlase?

Vislabākie sasniegumi olimpiskajās spēlēs bijuši ASV valstsvienībai, kas izcīnījusi 16 medaļas.

Kura ir labākā basketbola komanda?

Varētu būt grūti basketbola klubu līmenī noteikt vienu labāko. Kopumā ir ļoti daudz un dažādu turnīru visā pasaulē, katrā kontinentā esot ļoti stiprām komandām, tāpēc ir ļoti sarežģīti noteikt vienu labāko.

Kura ir labākā NBA komanda?

Ņemot vērā vēsturi, “Celtics” un “Lakers” var uzskatīt par pašām labākajām, jo izcīnījušas pa 16 čempiontituliem, tomēr šis ir jautājums, par ko katru gadu diskutē fani un mediji, jo ar katru sezonu basketbols ASV attīstās un mainās.

Kuras ir labākās Eiropas basketbola komandas?

“Anadolu Efes”, Madrides “Real” un “Barcelona” ir vienas no labākajām Eiropas komandām, visām esot starp kontinenta labākajām trim komandām, turklāt šīs komandas piedalās arī sarunā par labāko basketbola komandu ārpus NBA.

Kuras ir labākās basketbola komandas Āzijā?

“Southern Tigers” var saukt par pašu labāko komandu Ķīnā, kamēr “Hyundai Mobis Phoebus” bijusi pati veiksmīgākā Dienvidkorejā.